ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного комітету
статистики України 
24.06.2005 N 162 
( z0731-05 ) 
Зареєстровано в Міністерстві 
юстиції України 
12 липня 2005 р. 
за N 739/11019 
( Інструкція втратила чинність на підставі Наказу Державного комітету статистики N 299 (z0972-07) від 10.08.2007 )

ІНСТРУКЦІЯ

щодо заповнення форм державних статистичних спостережень N 1 (риба) "Звіт про вилов риби, добування інших водних живих ресурсів за 200 _ р." (річна) та N 1 (риба) "Звіт про вилов риби, добування інших водних живих ресурсів" за січень-______ 200 _ р." (місячна) ( v0412202-04 )

1. Загальні положення

1.1. Форму N 1 (риба) (v0412202-04) "Звіт про вилов риби, добування інших водних живих ресурсів за 200 _ р." (річна) подають юридичні особи, їх відокремлені підрозділи, які займаються рибогосподарською діяльністю (вирощуванням, виловом риби та інших водних живих ресурсів), незалежно від підпорядкування, форм власності та господарювання.
1.1.1. Форму N 1 (риба) (v0412202-04) "Звіт про вилов риби, добування інших водних живих ресурсів за січень- _____ 200 _ р." (місячна) подають юридичні особи, їх відокремлені підрозділи, які займаються рибогосподарською діяльністю (вирощуванням, виловом риби та інших водних живих ресурсів), незалежно від підпорядкування, форм власності та господарювання за переліком, установленим територіальними органами державної статистики.
1.2. Форма подається районному органу державної статистики за місцем реєстрації у терміни, визначені бланком.
1.3. Підставою для заповнення форми є приймальні документи (квитанції, акти приймання), промислові журнали обліку вилучених (виловлених) водних живих ресурсів.
1.3.1. Показники щодо вилову риби та добування інших водних живих ресурсів у межах 200-мильної зони, поза її межами та у Світовому океані складаються за телеграмами капітанів суден на підставі документів, які встановлені для оформлення добутих (виловлених) обсягів риби та інших водних живих ресурсів.
1.4. Дані про вилов риби та добування інших водних живих ресурсів, їх реалізацію заповнюються у цілих числах відповідно до одиниць виміру, що указані на бланку; дані про обсяг продукції (робіт, послуг) - у тисячах гривень з одним десятковим знаком після коми.
1.4.1. При заповненні форми N 1 (риба) (v0412202-04) - місячна дані за всіма показниками наводяться зростаючим підсумком з початку року як звітного, так і попереднього (графи 2 та 4), а у графах 1 та 3 - дані вказуються за звітний місяць звітного року і відповідний звітному місяць попереднього року.
1.5. Адресна частина форми заповнюється так:
реквізит "Найменування організації - складача інформації" - вказується повна назва підприємства (господарства), що подає форму (згідно з установчими документами);
реквізит "Поштова адреса" - вказується фактична повна поштова адреса підприємства, що подає форму;
сітка кодів заповнюється підприємством згідно з довідкою про зарахування підприємства до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ).
1.6. У рядках і графах форми, де показники відсутні, ставиться прочерк.
1.7. Інструкцію складено відповідно до нумерації рядків та граф форми N 1 (риба) (v0412202-04) - річна. При заповненні форми N 1 (риба) - місячна необхідно керуватися цією інструкцією для відповідних рядків та граф.

2. Порядок заповнення розділу 1 "Вилов риби та добування інших водних живих ресурсів" у бланку звіту

2.1. Розділ заповнюють підприємства і господарства, що займаються вирощуванням, виловом риби, добуванням інших водних живих ресурсів, незалежно від того, здійснюють вони цю діяльність на своїх чи орендованих суднах.
2.2. У рядку 01 "Вилов риби та добування інших водних живих ресурсів - усього" вказується весь обсяг вилученої (виловленої) риби всіх видів і на всіх стадіях розвитку, а також добування інших водних живих ресурсів.
До інших водних живих ресурсів відносяться безхребетні, ракоподібні, водорості тощо. До основних видів ракоподібних належать омари, лангусти, річні раки, краби, креветки, пильчасті креветки. Основними видами молюсків є устриці, гребінці, мідії, власне молюски, каракатиці, кальмари, спрути і равлики. Основними різновидами інших водних безхребетних є морські їжаки, морські медузи тощо. До водоростей відносять морську капусту (ламінарію), анфельцію, зоостеру, філофору та інші морські рослини.
2.2.1. У загальний підсумок вилову риби включається риба, яка виловлена у морях, океанах, ставках, річках, водосховищах, озерах та інших водоймах, як з метою її реалізації на переробні підприємства, організаціям торгівлі тощо, так і для подальшої переробки на власному підприємстві.
2.2.2. У господарствах, що займаються ставковим рибництвом, у загальні обсяги вилову живої ставкової риби враховується також риба, яка переважена та пересаджена з нагульних ставків у зимувальні ставки, оприбуткована за бухгалтерськими документами та передана на зберігання матеріально відповідальним особам.
2.2.3. У загальні обсяги вилову не враховується риба-сирець і конфісканти, які отримані від сторонніх організацій на переробку, а також рибопосадковий матеріал (мальки, цьоголітки, річняки, дволітки рослиноїдних риб), які вирощені у ставках та інших водоймах.
2.2.4. Рибопосадковий матеріал, який реалізовано на сторону, відображається тільки в обсягах продукції (робіт, послуг) у вартісному виразі у розділі 2.
2.3. Вилов риби та добування інших водних живих ресурсів указується незалежно від мети подальшого їх використання: виробництво харчової, технічної, кормової, медичної та інших видів продукції.
2.4. Вилов усіх видів риб указується у вазі сирої нерозібраної сировини; безхребетних та ракоподібних - у живій вазі; водоростей, морських рослин - у повітряно-сухій вазі.
2.4.1. При доставленні риболовними (транспортними) суднами у порт риби у вигляді сирої сировини та інших водних живих ресурсів, які ураховані у формі з повідомлень капітанів суден, кількість добутої (виловленої) риби та інших водних живих ресурсів на приймальних берегових підприємствах уточнюється.
2.4.2. Уточнення проводиться таким чином: усю прийняту від суден продукцію з риби та інших водних живих ресурсів необхідно перевести у вагу нерозібраної сировини (сирцю) за встановленими технологічними нормами відходів (втрат), перевірити з повідомленнями капітанів суден з моря про кількість добутого сирцю і у разі виявлення розходжень - унести відповідні уточнення у кількість указаного сирцю. Якщо рейс закінчений (судно прийшло у порт) в останніх числах місяця, а здавання риби здійснюється у перших числах наступного місяця, уточнення даних щодо обсягів вилову риби необхідно відносити до місяця здавання продукції, а не місяця прибуття судна.
2.4.3. У разі, коли виловлена риба та інші водні живі ресурси не зважуються, вилов визначається шляхом перерахунку готової продукції або напівфабрикатів у вагу сировини за встановленими технологічними нормами відходів (втрат) риби-сирцю на кожен вид продукції або напівфабрикату.
2.5. У рядках 02-15 указується вилов риби та інших водних живих ресурсів у розрізі основних типів та категорій водойм.
2.6. У рядку 02 "у внутрішніх водоймах" та рядках 03-12 (у розрізі типів водойм) указується вилов риби та добування інших водних живих ресурсів у прісноводних водоймах (річках, озерах, водоймищах, ставкових, товарних, озерних, садкових і басейнових господарствах).
2.7. У рядку 13 "у риболовній зоні України" вказується вилов риби та інших водних живих ресурсів у морських районах, прилеглих до узбережжя України, на відстані до 200 морських миль (Азово-Чорноморський басейн).
2.8. У рядку 14 "у 200-мильних прибережних водах інших держав" указується вилов риби та добування інших водних живих ресурсів у водах Світового океану на відстані до 200 морських миль від узбережжя всіх іноземних держав та їх островів, незалежно від розміру заявленої чи зовсім незаявленої риболовної зони.
2.9. У рядку 15 "у відкритій частині океану за межами 200-мильних прибережних вод" указується вилов риби та добування інших водних живих ресурсів у водах за межами 200 морських миль від узбережжя всіх іноземних держав та їх островів.
2.10. У рядках 16-48 та 49-58 указується вилов (графи 1 та 2) та реалізація (графи 3 та 4) риби та інших водних живих ресурсів у розрізі окремих видів. Незалежно від напряму використання (на виробництво харчової або нехарчової продукції) риба вказується у тій групі риб, до якої вона відноситься. У показнику "інша риба" вказуються ті види риб, які не зазначені у переліку.
2.11. У графах 3 та 4 "Реалізовано (живої та охолодженої)" вказується кількість живої чи охолодженої продукції, яка реалізована на сторону (без продукції, яка використана для подальшої переробки на своєму підприємстві).
2.11.1. Реалізація риби та інших водних живих ресурсів (живих та охолоджених) у формі N 1 (риба) (v0412202-04) - місячна вказується у рядку 59.

3. Порядок заповнення розділу 2 "Економічні показники" у бланку звіту

3.1.До складу показника "Обсяг продукції (робіт, послуг)" ураховується вартість:
вилову риби, враховуючи обсяги, що призначені для переробки на власному підприємстві;
збирання ракоподібних, молюсків, інших водних безхребетних, водоростей, коралів, губок, перлів тощо;
продукції рибництва ставкового, річкового, морського та лиманного (самці та самки риби, памолодь та потомство однорічне, цьоголітки та мальки);
послуг і робіт, пов'язаних з рибальством, ураховуючи послуги, що пов'язані з діяльністю риборозплідників та рибних ферм;
переробки риби, інших водних живих ресурсів безпосередньо на суднах.
3.2. В обсяги продукції (робіт, послуг) не враховується вартість переробки риби, інших водних живих ресурсів на березі, а також вартість робіт та послуг, пов'язаних з такою переробкою.
3.3. Показник "Обсяг продукції (робіт, послуг)" визначається без податку на додану вартість і акцизного збору:
у порівнянних оптових цінах (рядок 82);
у діючих оптових цінах (рядок 83).
3.4. За порівнянні оптові ціни приймаються фактичні ціни виробника на кожний окремий вид продукції (без ПДВ і акцизного збору) за станом на 1 січня звітного року. Роботи (послуги) оцінюються виходячи з цін на сировину, матеріали, комплектуючі, рівня заробітної плати, інших елементів витрат, що ввійшли до вартості робіт (послуг), за станом на 1 січня звітного року.
У встановлених таким чином цінах оцінюється обсяг продукції (робіт, послуг) як за звітний, так і за попередній звітному рік.
3.5. За діючі оптові ціни приймаються фактичні ціни виробника на кожний окремий вид продукції (робіт, послуг), що фактично діяли на момент отримання продукції/здійснення робіт, послуг. Обсяги продукції (робіт, послуг) у діючих цінах за попередній звітному рік у ціни поточного року не перераховуються.
3.5.1. Якщо риба та інші водні живі ресурси реалізуються у торгівлю з умовою їх оплати після реалізації та встановлюється, що продукція вказана в обсягах за цінами вище або нижче реалізації, обсяг продукції у діючих цінах перераховується за ціною фактичної реалізації. Ці зміни вносяться у форму за моментом надходження коштів на розрахунковий рахунок виробника продукції.
3.6. Обсяги продукції риболовецьких господарств, рибокомбінатів та інших підприємств, основною діяльністю яких є вирощування і вилов риби, складаються з вартості реалізованих на сторону виловленої риби та рибопосадкового матеріалу (мальків), що направлені на зариблення водосховищ.
3.7. При заповненні форми мають забезпечуватися такі узгодження показників:
рядок 01 дорівнює сумі рядків 16 і 49 за відповідними графами;
рядок 01 дорівнює сумі рядків 02, 13, 14 і 15;
рядок 03 дорівнює сумі рядків 04, 05, 06, 07 і 12;
рядок 07 більше або дорівнює сумі рядків 08, 09, 10;
рядок 10 більше або дорівнює рядку 11;
рядок 16 дорівнює сумі рядків з 17 до 41, 44, 47 і 48;
рядок 41 більше або дорівнює сумі рядків 42 і 43;
рядок 44 більше або дорівнює сумі рядків 45 і 46;
рядок 49 більше або дорівнює сумі рядків 50, 54 і 55;
рядок 50 більше або дорівнює сумі рядків 51, 52 і 53;
рядок 55 більше або дорівнює сумі рядків 56, 57 і 58;
рядок 83 більше або дорівнює сумі рядків 84 і 85.
Усі показники у формі повинні бути взаємоузгоджені, достовірні та обґрунтовані документами, які оформлені в установленому порядку.
Форма підписується керівником та головним бухгалтером підприємства, які несуть відповідальність згідно з чинним законодавством.
Директор департаменту
статистики сільського
господарства та навколишнього
середовища
О.М.Прокопенко