П О С Т А Н О В А
ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

Про Звернення Верховної Ради України до військовослужбовців Збройних Сил України, інших військових формувань та співробітників правоохоронних органів

( Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2007, N 34, ст.449 )
Верховна Рада України постановляє:
1. Схвалити Звернення Верховної Ради України до військовослужбовців Збройних Сил України, інших військових формувань та співробітників правоохоронних органів (додається).
2. Рекомендувати Генеральній прокуратурі України невідкладно дати правову оцінку фактам фізичного перешкоджання доступу суддів Конституційного Суду України до будинку Конституційного Суду України та силового захоплення службового приміщення Генерального прокурора України військовослужбовцями Управління державної охорони України.
3. Кабінету Міністрів України забезпечити громадський порядок і захист прав громадян України та нормальне функціонування державних установ.
Голова Верховної Ради України
О.МОРОЗ
м. Київ, 25 травня 2007 року
N 1085-V

ЗВЕРНЕННЯ

ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ДО ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ, ІНШИХ ВІЙСЬКОВИХ ФОРМУВАНЬ ТА СПІВРОБІТНИКІВ ПРАВООХОРОННИХ ОРГАНІВ

2 квітня 2007 року Президент України Ющенко В.А. під тиском безвідповідальних політичних сил за відсутності будь-яких конституційних підстав видав Указ "Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України" (264/2007) , що призвело до різкого загострення політичної ситуації в Україні.
Усвідомлюючи небезпечність втягування військовослужбовців Збройних Сил України, інших військових формувань та співробітників правоохоронних органів у розв'язання політичного конфлікту, Верховна Рада України у своєму Зверненні від 6 квітня 2007 року (906-16) наголосила на тому, що військовослужбовці, співробітники правоохоронних органів присягали не Президенту України, не будь-якій іншій посадовій особі чи політичній силі, а присягали бути вірними і відданими Українському народові.
Разом з тим події останніх днів свідчать про те, що Президент України, не відмовившись від ідеї забезпечення проведення за будь-яку ціну свавільно призначених позачергових виборів до Верховної Ради України, гарячково здійснює багаторазові кадрові призначення керівників правоохоронних органів у пошуках особи, здатної за будь-яких обставин на порушення закону задовольнити побажання Президента України і примусити це робити своїх підлеглих.
Показовими прикладами такої кадрової політики Президента України є зміни у керівництві Ради національної безпеки і оборони України, чергове "призначення" Генерального прокурора України, друге за останню добу призначення начальника Управління державної охорони України.
Втілення авантюрних намірів розпочалося із спроб фізичного перешкоджання доступу суддів Конституційного Суду України до будинку Конституційного Суду України, силового захоплення службового приміщення Генерального прокурора України, які були вчасно зупинені вірними своїм службовим обов'язкам співробітниками правоохоронних органів.
Глибоке занепокоєння викликають повідомлення засобів масової інформації про заявлену Міністром оборони України Гриценком А.С. можливість незаконного використання військовослужбовців Збройних Сил України у розв'язанні політичного протистояння.
Верховна Рада України звертається до військовослужбовців Збройних Сил України, інших військових формувань та співробітників правоохоронних органів бути вірними Конституції (254к/96-ВР) і законам України, своїй присязі і своєю громадянською позицією захистити Україну від громадянського конфлікту. Верховна Рада України ще раз нагадує про невідворотність юридичної відповідальності за порушення вимог Конституції (254к/96-ВР) і законів України.
м. Київ
25 травня 2007 року