КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
від 8 липня 2006 р. N 947
Київ

Про внесення зміни до норм харчування військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань та осіб рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту

Кабінет Міністрів України постановляє:
Внести зміну до норми N 8 - додаткова норма для донорів норм харчування військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань та осіб рядового, начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 р. N 426 (426-2002-п) (Офіційний вісник України, 2002 р., N 14, ст. 739; 2006 р., N 11, ст. 716), виклавши її в редакції, що додається.
Прем'єр-міністр України
Ю.ЄХАНУРОВ
Інд. 29

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 29 березня 2002 р. N 426 ( 426-2002-п )
(в редакції постанови Кабінету Міністрів України
від 8 липня 2006 р. N 947)

Норма N 8 - додаткова норма харчування донора в день давання крові та (або) її компонентів

(грамів)
------------------------------------------------------------------ 
            Найменування продукту           |      Кількість 
------------------------------------------------------------------ 
М'ясо (яловичина, птиця)                            300 
Риба                                                 30 
Масло вершкове                                       20 
Олія                                                  5 
Крупи різні та макаронні вироби                      40 
Яйце куряче, штук                                     1 
Молоко                                              200 
Цукор                                                35 
Борошно пшеничне                                     10 
Хліб житній                                         150 
Хліб пшеничний                                      150 
Картопля                                            200 
Капуста                                             100 
Буряки                                               30 
Морква                                               50 
Цибуля                                               20 
Сухофрукти                                           20 
Фрукти свіжі                                        300 
Сік                                                 100 
Чай                                                 0,3 
Какао                                                40 
Енергетична цінність набору продуктів повинна становити від 2000 до 2200 ккал.
_______________
Примітки:
1. За цією нормою за рахунок держави забезпечуються харчуванням військовослужбовці і працівники Збройних Сил та інших військових формувань, рядовий і начальницький склад органів внутрішніх справ, органів і підрозділів цивільного захисту та органів і установ кримінально-виконавчої системи, які дають кров та (або) її компоненти спеціалізованим установам і закладам переливання крові та відповідним підрозділам закладів охорони здоров'я, що належать до сфери управління Міноборони, незалежно від забезпечення їх харчуванням за основними нормами.
У разі неможливості забезпечити харчуванням за цією нормою донору відшкодовується вартість набору продуктів готівкою.
2. Заміну одних продуктів на інші дозволяється проводити згідно з нормами заміни.
3. Додатковим харчуванням (вартість продуктів готівкою) донори забезпечуються у закладах охорони здоров'я, що належать до сфери управління Міноборони, за місцем взяття у донора крові та (або) її компонентів.
У разі давання донорами крові та (або) її компонентів виїзним бригадам центрів крові, відділенням переливання крові додаткове харчування (вартість продуктів готівкою) організовується у військових частинах, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах вищих навчальних закладів, установах і організаціях Збройних Сил та інших військових формувань, органів внутрішніх справ, органів цивільного захисту та органів кримінально-виконавчої системи на місці.
Додаткові продукти для організації харчування військовослужбовців строкової військової служби та курсантів вищих військових навчальних закладів у дні давання крові та (або) її компонентів записуються окремою графою у розкладку продуктів. Сніданок і обід готуються з продуктів як за основною, так і додатковою нормою для донора відповідно до рекомендацій, а вечеря - за основною нормою.
Рекомендації щодо складення наборів продуктів для харчування донора в день давання крові та (або) її компонентів
Перед даванням крові на сніданок донор одержує гарячий чай з булкою та цукром (80 грамів булки, 30 грамів цукру, 0,5 грама чаю).
------------------------------------------------------------------ 
  Найменування продуктів   |  Білки | Жири | Вуглеводи  |Калорій- 
                           |        |      |            | ність, 
                           |        |      |            |  ккал 
------------------------------------------------------------------ 
                   Перший варіант обіду, грамів 
Вінегрет з олією та            3,3     10,7      18,1        157 
оселедцем 
(150 і 20) 
Суп гороховий з м'ясним        18,9    21,7      33,3        378 
фаршем (400 і 100) 
Яловичина відварена (270).     41,1    26,7                  402 
Каша вівсяна і овочеве         4,9     12,8      36,4        271 
рагу (по 150 і 150) 
Кисіль з клюкви (180)          0,2               39,6        147 
                   Другий варіант обіду, грамів 
Салат із свіжої капусти,       1,6      5,9      16,3        118 
моркви та яблук із 
сметаною (50, 50, 50 і 20) 
Борщ український із            21,2    24,8      32,7        399 
сметаною та м'ясним фаршем 
(400 і 100) 
Курятина відварена (270).      50,7    27,8                  417 
Каша гречана і овочеве           7     14,1      44,3        320 
рагу (150 і 150) 
Компот з кураги та ізюму       0,2                30         115 
(180) 
                     На кожний раціон, грамів 
Хліб житній (150)               5      1        42,5        188 
Хліб пшеничний (150)          7,9      1,9      52,7        246 
Масло вершкове (20)           0,08    15,7      0,1         149 
Яблука свіжі (300)            0,9               34,5        132 
Цитрусові (апельсини,         2,4               25,2        116 
мандарини, грейпфрути, 
300) 
              Енергетична цінність раціонів, грамів 
Перший варіант               84,7    89,5      282,1      2186 
Другий варіант               89,7    94,2      278,6      2200