УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ДЕРЖАВНА КОМІСІЯ З ЦІННИХ ПАПЕРІВ ТА ФОНДОВОГО РИНКУ
Р О З' Я С Н Е Н Н Я
27.04.2004 N 2
( Роз'яснення скасовано на підставі Рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку N 1902 (vr902312-07) від 28.08.2007 )

Щодо порядку застосування п. "б" ст. 25 Закону України "Про цінні папери і фондову біржу" щодо надання акціонерними товариствами та підприємствами-емітентами облігацій особливої інформації про зміни в персональному складі службових осіб емітента, у разі призначення або звільнення службових осіб, що виконують обов'язки посадових осіб емітента тимчасово

Відповідно до п. 23 частини другої статті 7 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" (448/96-ВР) Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку надає роз'яснення щодо необхідності надання акціонерними товариствами та підприємствами-емітентами облігацій особливої інформації про зміни в персональному складі службових осіб емітента у разі призначення або звільнення службових осіб, що виконують обов'язки посадових осіб емітента тимчасово.
Обов'язковість надання особливої інформації емітентами цінних паперів установлено ст. 25 Закону України "Про цінні папери і фондову біржу" (1201-12) , відповідно до якої емітент зобов'язаний протягом двох днів надіслати фондовій біржі і реєструвальному органу, а також опублікувати в офіційній газеті фондової біржі інформацію про зміни, що відбулися в його господарській діяльності і впливають на вартість цінних паперів або розмір доходу за ними (в тому числі й інформацію про зміни в персональному складі службових осіб емітента).
Пунктом 2.2 Положення встановлено подання інформації про зміни в персональному складі службових осіб емітента, а саме: інформації про звільнення та призначення посадових осіб емітента, які вважаються такими відповідно до ст. 23 Закону України "Про господарські товариства" (1576-12) (голова та члени виконавчого органу (правління), голова ревізійної комісії, голова та члени ради товариства (спостережної ради), про звільнення та призначення головного бухгалтера емітента, якщо він не входить до складу виконавчого органу (правління) емітента.
Примітка до ст. 364 Кримінального кодексу України (2341-14) визначає, що службовими особами є особи, які постійно чи тимчасово здійснюють функції представників влади, а також обіймають постійно чи тимчасово на підприємствах, в установах чи організаціях незалежно від форми власності посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов'язків, або виконують такі обов'язки за спеціальним повноваженням.
Згідно з п. 1.2 Порядку застосування норм пункту 15.4 ст. 15 Закону України "Про погашення зобов'язань платників податків перед бюджетними та державними цільовими фондами", затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 19.03.2001 р. N 113 (z0284-01) , посадові особи - це фізичні особи, які постійно чи тимчасово здійснюють функції представників влади, а також обіймають постійно чи тимчасово на підприємствах, в установах чи організаціях незалежно від форми власності посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов'язків, або виконують такі обов'язки за спеціальним повноваженням.
Отже, чинне законодавство ототожнює поняття "службова особа" та "посадова особа".
Таким чином, акціонерні товариства та підприємства-емітенти облігацій зобов'язані надсилати фондовій біржі та реєструвальному органу, а також публікувати в офіційній газеті фондової біржі інформацію про зміни в персональному складі службових осіб емітента у разі призначення або звільнення службових осіб, що виконують обов'язки посадових осіб емітента тимчасово (крім випадків, коли призначення службової особи виконуючою обов'язки пов'язане з відпусткою, відрядженням, хворобою посадової особи, яка безпосередньо займає відповідну посаду).
Голова Комісії
О.Мозговий
Протокол засідання Комісії
від 27 квітня 2004 р. N 14