МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мінагрополітики
України 
27.02.2006 N 81 
( z0209-06 ) 
Зареєстровано в Міністерстві 
юстиції України 
1 березня 2006 р. 
за N 210/12084 

РЕЖИМ

промислового рибальства в басейні Чорного моря у 2006 році

1. Цей Режим розроблено відповідно до статей 25, 26 Закону України "Про тваринний світ" (2894-14) , Тимчасового порядку ведення рибного господарства і здійснення рибальства, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 вересня 1996 року N 1192 (1192-96-п) , та на підставі рішення Науково-промислової ради Укрдержрибгоспу (протокол від 22.12.2005 N 8).
2. Промисел в басейні Чорного моря (крім дніпровських водосховищ) у 2006 році буде здійснюватися за квотами, що виділені користувачам у межах лімітів, визначених для Чорного моря з лиманами, затоками та протоками (наказ Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 20 грудня 2005 року N 482 (z1594-05) "Про затвердження лімітів використання водних живих ресурсів загальнодержавного значення у 2006 році", зареєстрований у Міністерстві юстиції України 30 грудня 2005 року за N 1594/11874) відповідно до Правил промислового рибальства в басейні Чорного моря, затверджених наказом Держкомрибгоспу України від 8 грудня 1998 року N 164 (z0147-99) , зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 9 березня 1999 року за N 147/3440 (далі-Правила рибальства), а також цього Режиму.
3. Вилов бичка, оселедця чорноморського, калкана чорноморського, личинок хірономід, мідії та креветки у басейні Чорного моря здійснюється за рахунок квот, виділених користувачам. Вилов інших видів водних живих ресурсів, за винятком тих, які вилучаються для забезпечення науково-дослідних робіт та відтворення, здійснюється користувачами за рахунок ліміту, виділеного для ведення промислу.
4. Лимани Перебойня та Бадика входять до складу Стенцовсько-Жебрянівських заплав.
5. Промисловий вилов осетрових видів риб і їх гібридів у басейні Чорного моря забороняється, а прилов цих об'єктів випускається в море.
6. Кількість суден водотоннажністю не більше 1200 тонн, що ведуть промисел шпрота різноглибинними тралами з 1 січня до 31 березня та з 1 листопада до 31 грудня, не обмежується.
7. При промислі шпрота різноглибинними тралами прилов чорноморської хамси не регламентується протягом усього року, прилов азовської хамси не регламентується тільки у дозволений період для її промислу кошільними неводами. У разі відсутності відповідного заключення ПівденНІРО хамса, що розповсюджена з жовтня до березня східніше меридіана, що проходить через мис Херсонес, вважається азовською, а вся інша - чорноморською.
8. Величина прилову тюльки у всіх знаряддях лову вздовж кримського узбережжя не регламентується.
9. Кількість сіток , що застосовуються для промислу калкана, обмежено 8500 одиницями. Довжина сіток не повинна перевищувати 100 м. Сітки для користувачів розподіляються : Автономна Республіка Крим - 4850 одиниць (крім того Каркінітська затока - 250 одиниць), Миколаївська область - 300 одиниць, Херсонська область - 1200 одиниць, Одеська область - 1650 одиниць, резерв Укрдержрибгоспу - 250 одиниць.
10. Заборона на вилов калкана під час нересту у виключній (морській) економічній зоні визначається в термін з 1 до 30 травня.
У територіальних і внутрішніх морських водах у цей період уводиться Чорноморським державним басейновим управлінням охорони водних живих ресурсів за погодженням з ПівденНІРО ступінчата заборона на вилов калкана терміном на 15 діб ( на схід від меридіана, що проходить через смт Морське, між меридіанами, що проходять через смт Морське і порт Євпаторія; між меридіанами, що проходять через порт Євпаторія і крайню точку Тендрівської коси; західніше меридіана, що проходить через крайню точку Тендрівської коси).
У період нерестової заборони забороняється спеціалізований промисел калкана сітками. Калкан, що був приловлений іншими знаряддями лову в цей період, випускається в море. У період зазначеного нерестового обмеження забороняється спеціалізований промисел катрана і скатів сітками та наживними крюччями в територіальних і внутрішніх морських водах (заборона не стосується ділянок смт. Морське - Алушта, мису Аю - Даг - мису Сарич, острова Зміїний).
11. Забороняється неспеціалізований промисел сітками в річках Дніпро, Інгул, Інгулець з їх придатковими системами.
12. Величина прилову скатів при промислі калкана сітками не регламентується.
13. Вилучення видів водних живих ресурсів, які не заборонені для вилову, приловлених при спеціалізованому промислі інших об'єктів у разі відсутності у користувача на них квоти (крім калкана), фіксується в промисловому журналі як прилов. Прилов калкана при неспеціалізованому промислі і спеціалізованому промислі інших об'єктів дозволяється брати на борт тільки при наявності квоти.
14. Установлюється промислова міра на рапану - 7 см. Вимір здійснюється подібно до мідії, як це передбачено Правилами рибальства (z0147-99) . При вилученні рапани драгою Хижняка допущений прилов особин непромислового розміру становить 8% за чисельністю, а при вилученні скребками, сачками, щипцями і зборі руками прилов особин непромислового розміру не допускається.
15. Забороняється промисел рибця в річці Дністер з її придатковою системою та Дністровському лимані.
16. Забороняється промисел протягом усього року в Тилигульському лимані і р. Тилигул на північ від лінії, що з'єднує південну частину с. Гуляївка і с. Волкове до гирла р. Тилигул, та в поймі цієї річки від гирла до автошляху, що з'єднує села Косівка і Мар'янівка.
17. Дозволяється спеціалізований промисел закидними неводами та волокушами пелінгаса в Березанському лимані з 1 січня до 31 березня і з 15 жовтня до 31 грудня. Мінімальний крок вічка: у матні - 30 мм, у приводах і крилах - 40 мм.
18. Забороняється промисел пелінгаса сітками у період з 15 червня до 14 жовтня у Чорному морі на північ від лінії, що з'єднує мис Тарханкут з Дністровсько - Царгородським маяком.
19. При промислі пузанка закидними неводами в річці Південний Буг забороняється використовувати їх засобом траління.
20. Дозволяється спеціалізований промисел бичка сітками: в Чорному морі з лиманами (крім Дніпровського і Бузького) - з 1 січня до 30 квітня і з 16 червня до 31 грудня, у Дніпровському і Бузькому лиманах - з 1 січня до 30 квітня і з 15 серпня до 31 грудня. Мінімальний крок вічка у сітках при спеціалізованому промислі бичка - 22 мм (в Тилигульському лимані - 20 мм).
21. Дозволяється спеціалізований промисел азово-чорноморських кефалей в чорноморських лиманах (крім Дніпровсько-Бузького) і пов'язаних з морем озерах сітками, розмір вічка яких установлюється органами рибоохорони за погодженням з науковими організаціями.
22. У чорноморських лиманах (крім Дніпровсько-Бузького) і повязаних з морем озерах мінімальні розміри пелінгаса і азово-чорноморських кефалей, мінімальний крок вічка в знаряддях для їх вилову і терміни промислу визначаються органами рибоохорони на основі рекомендації Одеського центру ПівденНІРО.
23. При промислі бичка ятерами мінімальний крок вічка у садку, запорі та крилах - 20 мм.
24. Дозволяється спеціалізований промисел креветки волокушами і ручними сачками у лиманах (крім Дніпровсько-Бузького) і пов'язаних з морем озерах у період з 1 січня до 31 травня і з 1 вересня до 31 грудня.
25. Дозволяється застосування насосів (помп) потужністю не більше 45 куб. м/год для подання повітря в товщу води при промислі личинок хірономід сачками з капронового газу у водних об'єктах або на ділянках, які не використовуються в даний час з рибогосподарською метою, в межах ліміту. Відповідні водні об'єкти та їх ділянки визначаються органами рибоохорони на підставі рекомендацій наукових установ.
26. Мінімальний крок вічка в ставних сітках у водних об'єктах у разі їх використання при неспеціалізованому промислі складає: у придатковій системі р. Дунай - 50 мм; р. Дністер з рукавом Турунчук та його придатковій системі, включаючи Дністровський лиман та Кучурганське водосховище - 70 мм; р. Південний Буг з її придатковою системою, а також у Дніпровському і Бузькому лиманах - 80 мм.
27. Ділянка на передгирловому просторі річки Дунай, що є забороненою для промислу протягом усього року, визначається кордоном - перед діючими гирлами і рукавами на відстані в 1 кілометр з двох боків від гирла або рукава, рахуючи від середини фарватеру і на 5 кілометрів у глиб моря.
28. У разі прилову всіх видів дельфінів необхідно забезпечити їх негайний випуск в навколишнє природне середовище та змінити місце ведення промислу.
29. Передбачений правилами спеціалізований промисел азово - чорноморських кефалей у Чорному морі (за винятком пригирлового простору р. Дунай) ставними неводами, підйомними заводами, кошельковими і кільцевими неводами дозволяється з 1 червня до 31 грудня, за винятком періоду нерестової заборони.
30. З метою запобігання на промислі випадкам лову риби з примусовою тягою, забороняється при виконанні промислових операцій використання більше ніж одного промислового судна у Чорному морі та інших рибогосподарських водоймах.
31. Виходячи із наявної сировинної бази і стану запасів промислових видів риб, обмежується кількість закидних неводів і волокуш: в Березанському лимані - двома одиницями; в пониззі р. Дніпро - дев'ятьма неводами та дев'ятьма волокушами; в р. Південний Буг - чотирма одиницями. Промисел неводами і волокушами проводити тільки на постійних тонях указаних водойм за визначенням органів рибоохорони.
32. Дозволяється спеціалізований лов чорноморських кефалей ставними неводами на каналах чорноморських лиманів (Тилігульському, Шаболатському, Тузловській групі лиманів та ін.) тільки у постійних місцях, визначених органами рибоохорони на підставі наукових обгрунтувань Одеського Центру ПівденНІРО. Розподіл кількості ставних неводів між користувачами здійснюється органами рибоохорони з урахуванням обсягів виконання робіт з відтворення водних живих ресурсів, рибницької меліорації, дотриманням Правил рибальства (z0147-99) тощо.
33. Дозволяється спеціалізований промисел в Дністровському лимані та р. Дністер з її придатковою системою:
- в'юна ятерями вічком 6,5 мм у зимовий період до 15 квітня, за винятком заборонених ділянок;
- бичків ятерями та волокушами, за винятком заборонених ділянок та періодів.
34. Установити граничну довжину сітних знарядь лову не більше 70 м, крім сіток для промислу камбали-калкан - 100 м.
35. Дозволяється в Дністровському лимані при неспеціалізованому промислі ятерями розмір вічка в бочці - 30 мм, сажалці, замку і крилах - 40 мм.
Голова Укрдержрибгоспу
О.С.Качний