ПОСОЛЬСТВО УКРАЇНИ У СПОЛУЧЕНИХ ШТАТАХ АМЕРИКИ
Л И С Т
31.05.2007 N 6147/51-300-1484
Директору ДЕС 
С.В.Корсунському 
Копія: Держмитслужба України 
Н.С.Ткачук 

Щодо процедури реєстрації на території США транспортних засобів

Шановний Сергію Володимировичу,
Інформуємо, що за повідомленням співробітників Офісу правового радника та Офісу іноземних місій Державного департаменту США в країні відсутній центральний орган реєстрації транспортних засобів, який володіє формами та зразками реєстрації транспортних засобів окремих штатів, графств тощо. Водночас, під час обговорення можливості отримання зразків згаданих бланків за сприяння Державного департаменту, американські дипломати наголосили на безперспективності спроб з огляду на наявність попереднього досвіду отримання письмових відмов від місцевих органів реєстрації, аргументованих положеннями місцевих законодавств окремих штатів.
За роз'ясненнями начальника Відділу реєстрації транспортних засобів Стівена Мітчела, на території країни відсутній єдиний федеральний законодавчий акт, який регулює питання реєстрації транспортних засобів. За словами С.Мітчела, транспортні засоби реєструються у відповідності до вимог законодавства штату, графства, міста чи іншої територіальної одиниці постійного проживання володаря.
Попри наявність великих розбіжностей у процедурі реєстрації в різних штатів країни єдиною вимогою для усіх Департаментів з питань транспорту (аналог українських відділів ДАЇ) є оформлення так званого "тайтлу" - Свідоцтва про право власності на транспортний засіб - можливі англійські назви - Certificate of title, Certificate of origin, Title, тощо (копії додаються). У більшості штатів США до згаданого документу вносяться відомості про марку, ідентифікаційний номер транспортного засобу, рік його випуску, тощо. За інформацією Офісу іноземних місій більшість свідоцтв про право власності на транспортний засіб містять дату оформлення документу та придбання транспортного засобу.
В разі подальшого продажу транспортного засобу, власник зобов'язаний передати документ покупцю вписавши до свідоцтва інформацію про нового володаря, який в свою чергу подає свідоцтво про право власності на транспортний засіб до Департаменту з питань транспорту за місцем проживання з метою отримання нового, оформленого на своє ім'я. Для цього до органів реєстрації подається відповідна форма (зразок форми Округу Колумбія додається).
Відповідно до законодавства країни перебування свідоцтва про право власності є документом, який дозволяє не тільки розпоряджатися транспортним засобом за власним розсудом, а й вивозити його за межі країни.
За інформацією Відділу реєстрації транспортних засобів Офісу іноземних місій Державного департаменту США в разі реєстрації транспортного засобу на території країни акредитації, відповідний відділ Департаменту з питань транспорту (Department of Motor vehicles) за місцем проживання власника здійснює реєстрацію автомобіля з подальшою видачею реєстраційної картки. В залежності від штату видачі - "Motor vehicle registration", "Vehicle registration", "Registration card", тощо (копія реєстраційного талону оформленого Державним департаментом США додається). Слід зазначити, що у більшості штатів США реєстраційний талон не є офіційним документом і представляє собою картку, надруковану за допомогою персонального комп'ютера та принтера на звичайному незахищеному аркуші паперу. При цьому згадана картка не передбачає наявності печаток, підписів посадових осіб тощо. Це пояснюється великим рівнем комп'ютеризованості місцевих правоохоронних органів та наявності мобільного персонального комп'ютера в кожній поліцейській машині, що дозволяє за лічені хвилини на місці перевірити факт реєстрації авто, наявність дійсного страхового полюсу, інформацію про власника тощо.
Водночас, у реєстраційній картці в обов'язковому порядку зазначається термін реєстрації транспортного засобу, як правило один календарний рік (в деяких штатах 2-3 роки), адреса за якою здійснено реєстрацію, номер кузову та агрегатних вузлів. Водночас в залежності від штату видачі може вказуватися прізвище власника.
З повагою,
Посол
О.В.Шамшур
WEB MD Office "НПО Поверхность",
www.master-d.com.ua
(Додаток не наводиться)