МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
25.04.2007 N 283

Про Порядок Організації і проведення виборів керівників аграрних вищих навчальних закладів, що належать до сфери управління Мінагрополітики

У відповідності до статті 18 Закону України "Про вищу освіту" (2984-14) , НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Порядок організації і проведення виборів керівників аграрних вищих навчальних закладів, що належать до сфери управління Мінагрополітики.
2. Департаменту з контролю апарату та роботи з персоналом (Шведов В.Г.) та Департаменту аграрної освіти, науки та дорадництва (Гойчук А.Ф.) разом із зацікавленими структурними підрозділами міністерства забезпечувати організацію і проведення виборів керівників аграрних вищих навчальних закладів з урахуванням вимог Закону України "Про вищу освіту" (2984-14) .
3. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра Мельника С.І.
В.о. Міністра
Б.К.Супіханов

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства аграрної
політики України
25.04.2007  N 283

ПОРЯДОК

організації і проведення виборів керівників аграрних вищих навчальних закладів, що належать до сфери управління Мінагрополітики

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Порядок організації і проведення виборів керівників аграрних вищих навчальних закладів (далі аграрні ВНЗ) розроблено на підставі Закону України "Про вищу освіту" (2984-14) з метою урегулювання процедури таких виборів.
Порядок визначає вимоги щодо організації та проведення виборів претендентів на вакантну посаду ректора (директора) аграрного вищого навчального закладу і призначення його відповідно до статей 37, 39 вищезгаданого закону та наказу Мінагрополітики від 25.03.2002 N 93 (v0093555-02) "Про комісію з проведення конкурсу щодо визначення претендентів та проведення виборів керівників аграрних вищих навчальних закладів".

2. ОГОЛОШЕННЯ КОНКУРСУ

2.1. При наявності вакансії ректора (директора) аграрного вищого навчального закладу, але не пізніше одного місяця від дня її виникнення, Комісія з проведення конкурсу щодо визначення претендентів та проведення виборів керівників аграрних вищих навчальних закладів (далі Комісія), утворена наказом Міністерства аграрної політики України від 25.03.2002 N 93 (v0093555-02) , виконує такі функції:
2.1.1. Включає до свого складу на час обрання ректора (директора) виборних представників від аграрного ВНЗ, які обираються вищим колегіальним органом громадського самоврядування аграрного ВНЗ, визначеного його статутом;
2.1.2. Визначає зміст оголошення з вимогами до претендентів, визначеними Законом України "Про вищу освіту" (2984-14) та термін подання заяв і приймає рішення про оголошення конкурсу на заміщення вакантної посади керівника аграрного ВНЗ;
2.1.3. Розміщує оголошення на сайті міністерства;
2.1.4 Доручає виконуючому обов'язки керівника аграрного ВНЗ розмістити оголошення про конкурс в одній із загальнодержавних та регіональних газет для аграрного ВНЗ III-IV рівнів акредитації і регіональній I-II рівнів акредитації, на сайті та в приміщенні аграрного ВНЗ;
2.1.5. При необхідності надає інші доручення зацікавленим структурним підрозділам міністерства і аграрного ВНЗ.

3. ПОДАННЯ ТА РОЗГЛЯД ДОКУМЕНТІВ ДЛЯ УЧАСТІ У КОНКУРСІ

3.1. Особи, які бажають взяти участь у конкурсі на заміщення вакантної посади ректора (директора), (далі - претенденти), подають документи Комісії за вказаною адресою в установлені терміни та згідно з переліком, опублікованому в оголошенні.
3.2. При завершенні визначеного в оголошенні терміну прийому документів (з урахуванням можливого надходження поштою із штемпелем здачі документів на пошту в останній день прийому документів, але не більше п'яти днів) Комісія:
3.2.1. У тижневий термін за участю виконуючого обов'язки керівника аграрного ВНЗ розглядає подані претендентами документи щодо їх відповідності вимогам, визначеним у Законі України "Про вищу освіту" (2984-14) та оголошенні про конкурс.
3.2.2. Приймає рішення щодо допуску претендентів до участі в конкурсі чи відмови.
3.2.3. Вносить кандидатури претендентів вищому колегіальному органу громадського самоврядування аграрного ВНЗ закладу для голосування.
3.3. Розгляд документів проводиться, як правило, в присутності претендентів на вакантну посаду керівника аграрного ВНЗ.
3.4. У разі надходження документів від претендентів на вакантну посаду керівника аграрного вищого навчального закладу з порушенням встановленого терміну вони повертаються секретарем Комісії претенденту з повідомленням про це порушення.
3.5. У разі відсутності заяв від претендентів на посаду керівника аграрного ВНЗ Комісія повторно оголошує конкурс, а при повторенні такої ситуації - вносить пропозиції керівництву міністерства щодо призначення на цю посаду виконуючого обов'язки ректора(директора), але не більше як на 2 роки.
3.6. Кворум Комісії вважається достатнім, якщо на її засіданні присутні дві третини її членів. Голова Комісії може доручити проводити засідання під головуванням заступника голови Комісії. Рішення Комісії оформляється протоколом і приймається простою більшістю голосів за процедурою відкритого чи таємного голосування підписується головуючим на засіданні і секретарем. Засідання Комісії може бути перенесене за наявності достатніх підстав, з одночасним повідомленням зацікавлених осіб.

4. ВИБОРИ ПРЕТЕНДЕНТІВ НА ЗАМІЩЕННЯ ВАКАНТНОЇ ПОСАДИ РЕКТОРА (ДИРЕКТОРА)

4.1. Комісія доручає виконуючому обов'язки керівника аграрного ВНЗ забезпечити до проведення зборів (конференції) вищого колегіального органу громадського самоврядування аграрного ВНЗ зустрічі претендентів з трудовим колективом, ознайомлення з навчально-матеріальною базою, станом фінансово-господарської діяльності та інше.
4.2. Комісія разом з виконуючим обов'язки керівника аграрного ВНЗ визначається з датою проведення зборів (конференції) вищого колегіального органу громадського самоврядування навчального закладу, своєчасно повідомляє претендентів на посаду ректора (директора) про цю дату, а також учасників зборів (конференції), але не пізніше як за три дні до їх проведення.
4.3. Секретар Комісії забезпечує виготовлення бюлетенів для таємного голосування з прізвищами допущених претендентів і в кількості, яку складають члени органу колегіального громадського самоврядування аграрного ВНЗ.
4.4. Визначається член Комісії, який відряджається у аграрний ВНЗ як відповідальний за дотримання процедури виборів претендентів.
4.5. Вибори претендентів на вакантну посаду ректора (директора) вищим колегіальним органом громадського самоврядування аграрного ВНЗ проводяться виключно за процедурою таємного голосування.
4.6. Член Комісії на засіданні вищого колегіального органу самоврядування аграрного ВНЗ повідомляє про хід проведення конкурсу на заміщення вакантної посади керівника аграрного ВНЗ, оголошує список кандидатів, їх резюме та рішення Комісії щодо допуску до участі у виборах.
4.7. Виготовлені бюлетені для таємного голосування передаються членом Комісії голові лічильної комісії, обраному в установленому порядку вищим колегіальним органом самоврядування аграрного ВНЗ, який підписує їх і робить додаткову відмітку штампом.
4.8. У разі зняття своєї кандидатури після виготовлення бюлетенів на прізвищі вибулого претендента ставиться відповідний штамп.
4.9. За результатами таємного голосування приймається рішення вищого колегіального органу самоврядування аграрного ВНЗ щодо рекомендації Мінагрополітики про призначення на посаду ректора (директора) кандидата, якщо він набрав необхідну кількість голосів, визначену статтею 39 Закону України "Про вищу освіту" (2984-14) .

5. ПРИЗНАЧЕННЯ НА ПОСАДУ КЕРІВНИКА АГРАРНОГО ВИЩОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ

5.1. Якщо необхідну кількість голосів, набрали декілька кандидатів, Міністр, або особа, яка його заміщає, одноосібно визначає одну із рекомендованих кандидатур для призначення на посаду ректора (директора) аграрного ВНЗ на умовах контракту.
5.2. Визначена кандидатура погоджується у Міністерстві освіти і науки, готуються проект контракту та матеріали для погодження з Кабінетом Міністрів України. Після зазначених узгоджень готується проект наказу про призначення кандидата на посаду ректора (директора) аграрного ВНЗ.
5.3. Міністром, або особою, яка його заміщає, визначається відповідальна особа від міністерства, яка виїжджає у навчальний заклад для представлення ректора (директора) аграрного ВНЗ закладу його трудовому колективу.
5.4. У разі відмови Міністра або особи, яка його заміщає, від призначення на посаду вибраного кандидата відповідальна особа від міністерства інформує на засіданні вищого колегіального органу самоврядування ВНЗ про причини відмови, в тому числі, якщо порушена процедура виборів, і в подальшому відбувається призначення на умовах, визначених ст. 39 Закону України "Про вищу освіту" (2984-14) .
5.5. Після завершення проведення конкурсу на заміщення вакантної посади керівника ВНЗ документи претендентів надані для участі у конкурсі повертаються їх власникам рекомендованим листом.
Директор Департаменту з контролю
апарату та роботи з персоналом
В.Г.Шведов