Неявка потерпілого


Я є одним із потерпілих у кримінальній справі за ознаками злочину, передбаченого ст. 125 КК. Мені надійшла повістка про виклик у судове засідання, але у призначений час мені потрібно їхати у термінове відрядження, що унеможливлює мою присутність при розгляді справи. Чи зможе суд розглянути цю справу без мене?


Відповідно до ч. 1 ст. 209 КПК, якщо в судове засідання не з'явиться потерпілий, суд, вислухавши думку учасників судового розгляду, вирішує питання про розгляд справи або відкладення його залежно від того, чи можливо у відсутності потерпілого з'ясувати всі обставини справи і захистити його права та законні інтереси. Поважними причинами неявки потерпілого у судове засідання можуть визнаватися: несвоєчасне одержання повістки, хвороба та інші обставини, які фактично позбавляють його можливості з'явитися у судове засідання.

Отже, термінове відрядження може бути визнано судом поважною для неявки у судове засідання, але про це потрібно завчасно попередити суд. Якщо суд вирішить, що справа не може бути розглянута у зв'язку з Вашою неявкою, то він відкладе слухання справи і призначить нову дату, про що Вам повинно бути повідомлено повісткою.

При цьому, якщо Ви завчасно не попередите суд про причину, що унеможливлює Вашу присутність при розгляді даної справи, або якщо суд не визнає відповідну причину поважною, слід пам'ятати, що, як передбачено у ч. З ст. 282 КПК, суд своєю ухвалою (постановою) закриває справи про злочини, передбачені ст. 125 ("Умисне легке тілесне ушкодження"), у зв'язку з неявкою потерпілого в судове засідання без поважних причин. Потрібно також відзначити, що до потерпілого, який не з'явився без поважних причин, суд може застосувати привід відповідно до ст. 72 КПК, у частині 3 якої передбачено, що привід потерпілого здійснюється у порядку, передбаченому статтями 135 і 136 КПК, органами внутрішніх справ та Військовою службою правопорядку у Збройних Силах України (щодо військовослужбовців та працівників Збройних Сил України) за мотивованою постановою суду. Привід потерпілого, крім виняткових випадків, здійснюється вдень. При цьому постанова про привід оголошується перед її виконанням. Крім того, за злісне ухилення від явки до суду потерпілий несе відповідальність за ч. 1 ст. 1853 ("Неповага до суду") Кодексу України про адміністративні правопорушення. Це амін-правопорушення тягне за собою накладення штрафу від шести до дванадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 102 до 204 грн) або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб.

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України № 39 ( 29 вересня- 5 жовтня 2007 року)