Працюючий пенсіонер у... декреті?


Чи можна оформити відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку і отримувати допомогу бабусі - працюючому пенсіонеру? Які для цього необхідно документи?


Згідно зі статтею 179 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) та ст. 18 Закону України "Про відпустки" після закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами за бажанням жінки їй надається відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. При цьому така відпустка може бути використана повністю або частинами також батьком дитини, бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною, або особою, яка усиновила чи взяла під опіку дитину.

Крім того, відповідно до ст. 42 Закон України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" (далі — Закон) право на допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку має застрахована особа (один із батьків дитини, усиновитель, баба, дід, інший родич або опікун), яка фактично здійснює догляд за дитиною. Така допомога надається застрахованим особам у формі матеріального забезпечення у період відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку і частково компенсує втрату заробітної плати (доходу) у період цієї відпустки.

У п. 2 ч. 1 ст. 2 Закону визначено, що застрахована особа — це, зокрема, найманий працівник (тобто фізична особа, яка працює за трудовим договором (контрактом) на підприємстві, в установі, організації незалежно від форм власності, виду діяльності та господарювання або у фізичної особи), на користь якого здійснюється загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням. Крім того, згідно з п. 1 ч. 1 ст. 6 Закону загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, підлягають, зокрема, особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту) на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм

власності та господарювання або у фізичних осіб. Таким чином, пенсіонери, які працюють на умовах трудового договору (контракту), не виключені із категорій платників страхових внесків і з їх заробітної плати страхові внески утримуються на загальних засадах. Виходячи із цього, працюючі пенсіонери є застрахованими особами і мають право на оформлення відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та отримання відповідної допомоги.

Підставою для призначення допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку застрахованій особі, яка фактично здійснює догляд за дитиною (один із батьків дитини, усиновитель, баба, дід, інший родич або опікун), відповідно до ч. З ст. 51 Закону та Порядку призначення і виплати допомоги при народженні дитини та допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку особам, застрахованим у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.01.2007 р. № 13 (далі — Порядок), є:

Таким чином, для отримання цієї допомоги працюючому пенсіонеру потрібно особисто подати заяву та вищеперелічені документи до органів праці та соціального захисту населення за місцем проживання (реєстрації).

Крім того, згідно зі ст. 179 КЗпП та Закону України "Про відпустки" за бажанням жінки або батька дитини, баби, діда чи інших родичів, які фактично доглядають за дитиною, у період перебування їх у відпустці по догляду за дитиною вони можуть працювати на умовах неповного робочого часу або вдома. При цьому за ними зберігається право на одержання допомоги в період відпустки по догляду за дитиною (виплата допомоги у такому випадку продовжується за умови подання копії або витягу з наказу (розпорядження) про вихід на роботу на умовах неповного робочого часу).

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України № 40 (6-12 жовтня 2007 року)