МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
Н А К А З
19.09.2007 N 568

Про затвердження статуту ДЕРЖАВНОГО ЗАКЛАДУ "СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ (СПЕЦІАЛЬНИЙ) САНАТОРІЙ "ПЕРЕДГІРНИЙ" МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

З метою приведення у відповідність до вимог чинного законодавства України статуту ДЕРЖАВНОГО ЗАКЛАДУ "СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ (СПЕЦІАЛЬНИЙ) САНАТОРІЙ "ПЕРЕДГІРНИЙ" МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ НАКАЗУЮ:
1. Затвердити статут ДЕРЖАВНОГО ЗАКЛАДУ "СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ (СПЕЦІАЛЬНИЙ) САНАТОРІЙ "ПЕРЕДГІРНИЙ" МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ (додається).
2. Головному лікарю ДЕРЖАВНОГО ЗАКЛАДУ "СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ (СПЕЦІАЛЬНИЙ) САНАТОРІЙ "ПЕРЕДГІРНИЙ" МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ Лимарєву В.А. забезпечити в установленому чинним законодавством України порядку державну реєстрацію статуту.
3. Контроль за виконанням наказу покласти на начальника Управління материнства, дитинства та санаторної справи Бондаренко В.В.
Міністр
Ю.О.Гайдаєв

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ МОЗ України
19.09.2007  N 568
Міністр Ю.О. Гайдаєв

СТАТУТ

ДЕРЖАВНОГО ЗАКЛАДУ "СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ (СПЕЦІАЛЬНИЙ) САНАТОРІЙ "ПЕРЕДГІРНИЙ" МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ (нова редакція)

1. Загальні положення

1.1. ДЕРЖАВНИЙ ЗАКЛАД СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ (СПЕЦІАЛЬНИЙ) САНАТОРІЙ "ПЕРЕДГІРНИЙ" МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ (далі - Санаторій) є державним спеціалізованим (спеціальним) санаторно-курортним закладом.
1.2. Санаторій є не прибутковою установою та працює цілорічно.
1.3. Санаторій підпорядковується Міністерству охорони здоров'я України, діє на підставі цього Статуту і у своїй діяльності керується Конституцією України (254к/96-ВР) , Законами України, Указами Президента України, постановами Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства охорони здоров'я України та іншими чинними нормативно-правовими актами.
1.4. Спеціалізований (спеціальний) санаторій "ПЕРЕДГІРНИЙ" Міністерства охорони здоров'я України є правонаступником санаторію "ПЕРЕДГІРНИЙ" Міністерства охорони здоров'я України.
1.5. Санаторій є юридичною особою, має печатку, штампи із зазначенням своєї назви, бланки, знак для послуг, рахунки в органах державного казначейства, а також інші атрибути юридичної особи відповідно до чинного законодавства України.
1.6. Санаторій - є закладом охорони здоров'я, що забезпечує надання громадянам послуг лікувального, профілактичного та реабілітаційного характеру з використанням природних лікувальних ресурсів курортів (природних комплексів із сприятливими для лікування умовами) та із застосуванням фізіотерапевтичних методів, дієтотерапії, лікувальної фізкультури та інших методів лікування.
1.7. Відносини з фізичними та юридичними особами здійснюються на договірних засадах у відповідності до вимог чинного законодавства України.
1.8. Назва Санаторію українською та російською мовами:
1.8.1. ДЕРЖАВНИЙ ЗАКЛАД "СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ (СПЕЦІАЛЬНИЙ) САНАТОРІЙ "ПЕРЕДГІРНИЙ" МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ;
1.8.2. ГОСУДАРСТВЕННОЕ УЧРЕЖДЕНИЕ "СПЕЦИАЛИЗИРОВАННЫЙ (СПЕЦИАЛЬНЫЙ) САНАТОРИЙ "ПРЕДГОРНЫЙ" МИНИСТЕРСТВА ЗДРАВООХРАНЕНИЯ УКРАИНЫ.
1.9. ДЕРЖАВНИЙ ЗАКЛАД "СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ (СПЕЦІАЛЬНИЙ) САНАТОРІЙ "ПЕРЕДГІРНИЙ" МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ є правонаступником санаторію "ПЕРЕДГІРНИЙ" Міністерства охорони здоров'я України.
1.10. Місцезнаходження Санаторію: 98677 Автономна Республіка Крим, м. Алупка, Шосе Свободи, 11.
1.11. Місцезнаходження Санаторію є його юридичною адресою.

2. Мета та напрямки діяльності

2.1. Метою створення та функціонування Санаторію є надання спеціалізованої медичної допомоги з реабілітації хворих відповідно до спеціалізації Санаторію.
2.2. Санаторно-курортне лікування дітей проводиться за держбюджетними путівками, які розсилаються Санаторієм до управлінь охорони здоров'я обласних (міських) держадміністрацій згідно рознарядки МОЗ України.
2.3. Основними напрямками діяльності Санаторію є:
2.3.1. Здійснення медичної практики відповідно до спеціалізації та згідно з отриманою ліцензією;
2.3.2. Надання комплексного лікування з максимальним використанням кліматичних факторів та природних лікувальних ресурсів регіону, а також інших лікувальних та нетрадиційних методів відповідного лікування з метою закріплення результатів, досягнутих на госпітальному етапі, ліквідації залишкових явищ оперативних втручань, травм, скорочення періоду відновлення порушених функцій та запобігання переходу патологічного процесу у хронічний перебіг, тощо;
2.3.3. Надання методичної допомоги санаторіям МОЗ України, розташованих на ПБК, а також в м. Феодосія та Старий Крим, з питань навчання та атестації медичних робітників;
2.3.4. Розробка та впровадження нових ефективних методів діагностики, лікування та реабілітації;
2.3.5. Проведення аналізу ефективності лікування хворих у закладі;
2.3.6. Здійснення заходів щодо підвищення кваліфікації медичного, педагогічного та обслуговуючого персоналу Санаторію;
2.3.7. Співпраця з профільними науково-дослідними інститутами і вищих навчальних закладів медичної освіти, проведення науково-практичних робіт з питань розроблення, впровадження та використання нових методів лікування та реабілітації;
2.3.8. Участь в організації та проведенні семінарів, науково-практичних конференцій, експертних комісій, консиліумів, медичних рад тощо та контроль за якістю лікувально-діагностичного процесу;
2.3.9. Зміцнення матеріально-технічної бази Санаторію та організація її експлуатації;
2.3.10. Здійснення у межах своєї компетенції заходів щодо розвідки, обліку раціонального використання та охорони родовищ мінеральних вод, лікувальних грязей, озокериту, ропи озер, лікувальних ресурсів на прилеглій території курорту відповідно до вимог законодавства;
2.3.11. Розробка заходів для поліпшення благоустрою Санаторію;
2.3.12. Додержання санітарно-епідеміологічного режиму;
2.3.13. Надання послуг населенню, в тому числі й платних, у порядку встановленому законодавством України;
2.3.14. Надання послуг у сфері торгівлі;
2.3.15. Організація громадського харчування, надання послуг у сфері громадського харчування.
2.4. Інша діяльність, що не суперечить законодавству України та Статуту Санаторію.

3. Майно та фінансова діяльність

3.1. Майно Санаторію становлять основні фонди, обігові, оборотні і грошові засоби, а також інші матеріальні цінності, вартість яких відображається в самостійному балансі.
3.2. Майно та кошти Санаторію є державною власністю та належать йому на праві оперативного управління.
3.3. Джерелами формування майна Санаторію є:
3.3.1. Майно, передане йому Міністерством охорони здоров'я України;
3.3.2. Кошти Державного бюджету України;
3.3.3. Кошти, а також інше майно, набуте Санаторієм внаслідок своєї діяльності;
3.3.4. Благодійна допомога;
3.3.5. Власні надходження Санаторію, які надійшли як плата за послуги, що ним надаються в порядку, встановленому чинним законодавством України;
3.3.6. Плата за оренду майна Санаторію;
3.3.7. Надходження від реалізації майна Санаторію в установленому порядку.
3.3.8. Інші джерела, що не заборонені чинним законодавством України.
3.4. Кошти та майно Санаторію використовуються згідно законодавства України та Статуту.
3.5. Передача майна Санаторієм в оренду, в тому числі приміщення лікувальних та спальних корпусів Санаторію, укладання інвестиційних договорів або будь-яких інших угод, що тягнуть відмову від майна або земельної ділянки (їх частини) здійснюється після прийняття рішення МОЗ України на засіданні відповідної комісії, згідно законодавства України.
3.6. Перевірка наявності, порядку використання майна, фінансової діяльності Санаторію здійснюється відповідними державними органами України в установленому порядку та Міністерством охорони здоров'я.
3.7. Санаторій веде бухгалтерську, медичну та статистичну звітність згідно з законодавством України.
3.8. Відносини Санаторію з іншими підприємствами, організаціями і громадянами в усіх сферах виробничої діяльності здійснюються на основі договорів.
3.9. Земельна ділянка закріплена за Санаторієм у порядку визначеним законодавством України.
3.10. Санаторій забезпечує своєчасну сплату податків та інших відрахувань згідно з законодавством України.
3.11. Санаторій провадить зовнішньоекономічну діяльність у відповідності до законодавства України.
3.12. Санаторій має право за погодженням з МОЗ України та з дозволу регіонального Фонду держмайна України в Автономної Республіці Крим списувати майно з балансу, а також з дозволу МОЗ України реалізовувати морально застарілий інвентар, апаратуру, медичне обладнання, використовуючи отримані від реалізації кошти на придбання необхідного устаткування.
3.13. Не використані в поточному році кошти не враховуються при визначенні обсягу фінансування на новий рік, вилученню не підлягають і використовуються Санаторієм в інший періоді.
3.14. Отримані від позабюджетної діяльності Санаторію доходи включаються в спеціальний фонд і направляються на покриття не профінансованих статей витрат та на розвиток Санаторію.

4. Управління та структура

4.1. Керівником Санаторію є головний лікар, який здійснює керівництво Санаторієм на засадах єдиноначальності.
4.2. У зв'язку з особливими умовами праці, завданнями, цілями та функціями Санаторію, призначення на посаду головного лікаря здійснюється на підставі наказу, який видається після укладання контракту між громадянином України та Міністерством охорони здоров'я України в особі Міністра. Звільнення з посади головного лікаря здійснюється Міністерством охорони здоров'я України на підставі наказу МОЗ України, виданого у відповідності до законодавства України.
4.3. Головний лікар вирішує самостійно всі питання, що пов'язані з діяльністю Санаторію, за винятком питань, які відносяться до компетенції Міністерства охорони здоров'я України та трудового колективу, а також звітує про це перед МОЗ України.
4.4. Головний лікар несе персональну відповідальність за фінансово-господарську та лікувальну діяльність Санаторію.
4.5. У межах своєї компетенції головний лікар видає накази, розпорядження, обов'язкові для виконання усіма працівниками Санаторію та здійснює контроль за їх виконанням.
4.6. Головний лікар діє від імені Санаторію, без доручення представляє його інтереси в усіх органах державної влади, місцевого самоврядування, судах, підприємствах, установах та організаціях.
4.7. При здійсненні діяльності Санаторію головний лікар забезпечує:
4.7.1. Дотримання ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики (z0189-01) .
4.7.2. Дотримання вимог Закону України "Основи законодавства України про охорону здоров'я" (2801-12) .
4.7.3. Організацію бухгалтерського обліку та контроль за фінансовою звітністю Санаторію
4.7.4. Розробку структури та штатного розпису Санаторію та подає їх на затвердження до МОЗ України.
4.7.5. Належний рівень побутових умов для перебування хворих, лікування дорослих та дітей, які лікуються в Санаторії.
4.7.6. Організація культурно-масових заходів для дітей, які перебувають у Санаторії.
4.8. Головний лікар:
4.8.1. Укладає договори та угоди, які пов'язані з діяльністю Санаторію.
4.8.2. Видає довіреності на представництво та захист інтересів в суді та інші довіреності, які необхідні для забезпечення діяльності Санаторію.
4.8.3. Відкриває в органах державного казначейства рахунки, які необхідні для забезпечення діяльності Санаторію.
4.8.4. Має право першого підпису на фінансових документах.
4.8.5. Розпоряджається коштами та майном Санаторію відповідно до чинного законодавства України та Статуту.
4.8.6. Приймає на роботу та звільняє з роботи працівників Санаторію згідно з чинним законодавством України.
4.8.7. Призначає: заступників головного лікаря та керівників підрозділів, розподіляє функції та повноваження між ними щодо управління роботою Санаторію.
4.8.8. Затверджує положення про структурні підрозділи Санаторію, посадові інструкції працівників та інші необхідні документи.
4.8.9. Веде переговори щодо укладення колективного договору, укладає колективний договір, звітує та несе відповідальність за його виконання.
4.8.10. Накладає дисциплінарні стягнення на працівників Санаторію.
4.8.11. Зобов'язаний організувати проведення попередніх та періодичних медичних оглядів працівників Санаторію згідно вимог Кодексу законів про працю України (322-08) .
4.8.12. Створює належні умови працівникам для високопродуктивної праці, забезпечує додержання законодавства про працю, правил та норм охорони праці, техніки безпеки, соціального страхування.
4.8.13. Несе персональну відповідальність за збереження, відчуження, списання та втрати майна Санаторію.
4.8.14. Забезпечує виконання норм та вимог щодо охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання і відтворення природних ресурсів, а також забезпечення екологічної безпеки.
4.8.15. Здійснює організаційну-методичну допомогу санаторіям МОЗ України у питаннях навчання та атестації медичних робітників.
4.8.16. Вчиняє інші дії в порядку та межах встановлених законодавством України.

5. Повноваження трудового колективу

5.1. Трудовий колектив Санаторію складають фізичні особи, які своєю працею приймаюьть участь у його діяльності на підставі трудових договорів.
5.2. Основною формою здійснення повноважень трудового колективу є загальні збори, які відбуваються при необхідності, але не рідше ніж два рази на рік.
5.3. Загальні збори трудового колективу розглядають проект колективного договору та приймають рішення щодо схвалення або відхилення цього проекту.
5.4. Трудовий колектив за поданням власника або уповноваженого ним органу і профспілкового комітету на основі типових правил затверджує правила внутрішнього трудового розпорядку.
5.5. Сторони Колективного договору звітують на загальних зборах колективу, один перед одним, не менш ніж один раз на рік.
5.6. Посадові особи Санаторію провадять свою діяльність відповідно до Статуту, Колективного договору та посадових інструкцій згідно з чинним законодавством України.

6. Реорганізація і ліквідація

6.1. Реорганізація (злиття, приєднання, поділ, виділення, перетворення) і ліквідація Санаторію здійснюється за рішенням Міністерства охорони здоров'я України або за рішенням суду в установленому законодавством порядку.
6.2. У разі ліквідації Санаторію його активи повинні бути передані іншій неприбутковій організації відповідного виду або зараховані до доходу бюджету.
6.3. В період реорганізації та ліквідації закладу працівники Санаторію забезпечуються соціально-правовим захистом, передбаченим чинним законодавством України.
6.4. Витрати, пов'язані з припиненням діяльності Санаторію, покриваються за рахунок бюджетних асигнувань.
6.5. Припинення діяльності Санаторію здійснюється з моменту внесення запису до Єдиного державного реєстру щодо припинення діяльності юридичної особи.

7. Чинність Статуту та внесення змін до Статуту

7.1. Цей Статут набуває чинності після його реєстрації в порядку, установленому законодавством України.
7.2. У випадках зміни чинного законодавства України відповідні статті Статуту Санаторію підлягають змінам.
7.3. Зміни та доповнення до цього Статуту затверджуються наказом Міністерства охорони здоров'я України.
7.4. Зміни та доповнення до Статуту вносяться в тому порядку, в якому приймався та затверджувався цей Статут.