ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ СТАТИСТИКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
07.09.2007 N 340
Зареєстровано в Міністерстві 
юстиції України 
27 вересня 2007 р. 
за N 1120/14387 

Про затвердження Інструкції щодо заповнення форми державного статистичного спостереження N 4-житлофонд (річна) "Звіт про квартирну чергу та надання житлових приміщень"

Відповідно до статей 4, 14, 18 Закону України "Про державну статистику" (2614-12) , ураховуючи положення статей 80, 81 Цивільного кодексу України (435-15) , частини восьмої статті 19 та статті 55 Господарського кодексу України (436-15) , з метою подальшого вдосконалення державних статистичних спостережень зі статистики житлових умов та отримання повної, усебічної та об'єктивної статистичної інформації НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Інструкцію щодо заповнення форми державного статистичного спостереження N 4-житлофонд "Звіт про квартирну чергу та надання житлових приміщень" (річна), що додається, та ввести в дію зі звіту за 2007 рік.
2. Квартвідділам органів місцевого самоврядування та підприємствам усіх видів економічної діяльності, які здійснюють квартирний та кооперативний облік, при заповненні форми державного статистичного спостереження N 4-житлофонд "Звіт про квартирну чергу та надання житлових приміщень" (річна) використовувати Інструкцію, затверджену цим наказом.
3. Департаменту статистики послуг (Калачова І.В.) визначити необхідний тираж і передати адміністративно-господарському департаменту (Ісаєва Н.О.) оригінал Інструкції, затвердженої цим наказом, для виготовлення.
4. Департаменту фінансового забезпечення, бухгалтерського обліку та звітності (Кучіна І.Ю.) забезпечити фінансування послуг щодо виготовлення та доставки Інструкції, затвердженої цим наказом.
5. Адміністративно-господарському департаменту (Ісаєва Н.О.) забезпечити контроль за своєчасним виготовленням та доставкою Інструкції, затвердженої цим наказом, на адресу головних управлінь статистики в Автономній Республіці Крим, областях, місті Києві та Управління статистики у місті Севастополі.
6. Визнати таким, що втратив чинність зі звіту за 2007 рік, наказ Держкомстату від 04.07.2005 N 164 (z0760-05) "Про затвердження форми державного статистичного спостереження N 4-житлофонд з питань житлових умов та Інструкції щодо її заповнення", зареєстрований в Міністерстві юстиції України 15.07.2005 за N 760/11040.
7. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Власенко Н.С.
Голова
О.Г.Осауленко

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Держкомстату
07.09.2007  N 340
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
27 вересня 2007 р.
за N 1120/14387

ІНСТРУКЦІЯ

щодо заповнення форми державного статистичного спостереження N 4-житлофонд "Звіт про квартирну чергу та надання житлових приміщень" (річна)

1. Загальні положення

Звітним періодом для форми державного статистичного спостереження N 4-житлофонд "Звіт про квартирну чергу та надання житлових приміщень" (далі - форма N 4-житлофонд) є 12 місяців: з 1 січня до 31 грудня звітного року.
Форма N 4-житлофонд подається 1 раз на рік 10 січня, наступного за звітним року.

2. Порядок складання звіту

При заповненні форми N 4-житлофонд необхідно керуватися Житловим кодексом Української РСР (5464-10) , Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (3551-12) , Законом України "Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні" (2998-12) , Законом України "Про охорону дитинства" (2402-14) , Законом України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (796-12) , Правилами обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і надання їм жилих приміщень в Українській РСР, затвердженими постановою Ради Міністрів УРСР і Укрпрофради від 11 грудня 1984 року N 470 (470-84-п) (із змінами) (далі - Правила), іншими законами та нормативно-правовими актами.
Державне статистичне спостереження за формою N 4-житлофонд, яке містить відомості про квартирну чергу та надання житлових приміщень, складають квартвідділи органів місцевого самоврядування та підприємства усіх видів економічної діяльності, які здійснюють квартирний та кооперативний облік*.
Підприємства, що ведуть тільки контрольні списки своїх працівників, відповідно до пункту 41 Правил (470-84-п) за формою N 4-житлофонд не звітують.
Квартвідділи органів місцевого самоврядування та підприємства всіх видів економічної діяльності, які здійснюють квартирний та кооперативний облік, складають окремі звіти:
про кількість сімей, які стоять на черзі на одержання житла соціального призначення (безоплатно);
про кількість сімей, які стоять на черзі на будівництво кооперативних квартир згідно із затвердженою чергою, а не за попередніми списками або прийнятими заявами.

3. Заповнення форми

Усі показники форми N 4-житлофонд необхідно заповнювати за даними первинної облікової документації: книги обліку громадян, які стоять на черзі на одержання житлових приміщень, списку громадян, які користуються правом позачергового одержання житлових приміщень, корінців ордерів, які видані на одержання житлової площі згідно з рішенням органів місцевого самоврядування та районної державної адміністрації.
3.1. Розділ I. Кількість сімей та одиноких осіб, які стоять на черзі
У цьому розділі наводяться дані, що характеризують кількість сімей, які стоять на черзі на отримання житла, за різними ознаками.
У рядку 01 указується кількість сімей, які стоять на черзі для одержання житла, - усього.
Одиноких осіб, які взяті у списках на облік, указують у звіті як сім'ю (1 особа - одна сім'я).
У рядку 02 вказується загальна кількість громадян, які стоять на черзі та користуються правом першочергового одержання житла.
У рядку 03 вказується кількість громадян - учасників бойових дій та учасників війни, які мають статус ветеранів війни, визначений Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (3551-12) .
У рядку 04 вказується кількість громадян - учасників бойових дій на території інших країн, статус яких визначено Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (3551-12) .
У рядку 05 вказується кількість сімей військовослужбовців, звільнених у запас чи відставку за віком, станом здоров'я або скороченням штатів, які мають пільги на основі діючих нормативних актів.
У рядку 06 вказується кількість багатодітних сімей, які мають трьох і більше дітей. Слід урахувати, що ці сім'ї не втрачають права першочергового одержання житла в разі, якщо після взяття сім'ї на квартирний облік діти досягнуть повноліття. Матері, яким присвоєно звання "Мати-героїня", користуються правом на першочергове одержання житла незалежно від віку і місця проживання дітей.
У рядку 07 вказується кількість одиноких матерів, які користуються правом на першочергове одержання житла. Це матері, які не перебувають у шлюбі, одинокі всиновителі, якщо у свідоцтві про народження дитини (рішенні про всиновлення дитини) відсутній запис про батька (матір) або запис про батька (матір) проведено в установленому порядку державним органом реєстрації актів цивільного стану за вказівкою матері (батька, всиновителя) дитини.
У рядку 08 указується кількість громадян, які проживають в аварійному, ветхому житлі або в квартирі, що не відповідає санітарним та будівельним нормам, незалежно від терміну проживання.
У рядку 09 указується кількість громадян, які хворіють на тяжкі форми хронічних захворювань, перелік таких захворювань затверджується центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров'я.
У рядку 10 указується кількість громадян інших категорій, яким надано право першочергового одержання житлових приміщень згідно з чинним законодавством.
У рядку 11 указується кількість громадян, які користуються правом позачергового одержання житла.
У рядку 12 указується кількість інвалідів війни, статус яких визначено Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (3551-12) .
У рядку 13 указується кількість сімей загиблих військовослужбовців, до яких належать дружина (чоловік) загиблого(ї), які не були у повторному шлюбі, та дорослі діти, які взагалі не були одружені, а також прирівняні до них.
У рядку 14 указується кількість сімей, які мають у своєму складі осіб, віднесених до категорій I та II постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС згідно із Законом України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС" (796-12) .
У рядку 15 указується кількість громадян інших категорій, яким надано право позачергового одержання житлових приміщень згідно з чинним законодавством.
У рядку 16 указується кількість громадян, які взяті на квартирний облік у загальній черзі.
У рядку 17 із загальної кількості всіх сімей, які взяті на квартирний облік, указується кількість сімей, що мешкають у комунальних квартирах.
Комунальними вважаються квартири, у яких мешкають двоє чи більше квартиронаймачів.
У рядку 18 із загальної кількості всіх сімей, які перебувають на квартирному обліку, вказується кількість сімей робітників та службовців, що проживають у гуртожитках підприємств, організацій, установ.
Особи, які мешкають у гуртожитках навчальних закладів тимчасово, під час навчання на квартоблік не беруться і в зазначеному рядку не відображаються.
У рядку 19 із загальної кількості всіх сімей, які перебувають на квартирному обліку, вказується кількість молодих сімей.
Молодою сім'єю вважається подружжя, у якому вік чоловіка та дружини не перевищує 35 років, або неповна сім'я, у якій мати (батько) віком до 35 років.
3.2. Розділ II. Надання житла протягом року
У розділі II наводяться дані про кількість сімей, які в звітному році одержали житло та поліпшили житлові умови.
Категорії сімей відповідають категоріям, перерахованим у розділі I.
У графі 1 указується загальна кількість сімей, які поліпшили свої житлові умови незалежно від того, перебували вони на квартобліку чи ні, а в графі 2 - з них у новобудовах.
У графах 3-7 указується розподіл сімей, які одержали житло та поліпшили житлові умови за часом перебування на обліку.
У графі 8 указується кількість сімей, які одержали житлові приміщення в порядку тимчасового поліпшення житлових умов. На бажання сімей їм може тимчасово, без зняття з квартирного обліку, надаватися житло.
_______________
Примітка:
* З метою уникнення подвійного обліку заповнюють лише підприємства, які не надають інформацію про квартирну чергу в квартвідділи органів місцевого самоврядування.
Директор департаменту
статистики послуг
І.В.Калачова