Які необхідно подати документи для отримання одноразової допомоги при народженні дитини та по догляду за дитиною до 3-х років?

У 2007 році всі матері (як застраховані, так і не застраховані) перейшли на обслуговування в органи праці і соціального захисту.

Постановою Кабінету Міністрів України № 900 від 11.07.2007 р. «Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України №1751 від 27.12.2001 р. та № 13 від 11.01.2007 р. », скорочено перелік необхідних для отримання допомоги документів.

Для того, щоб отримати одноразову виплату при народженні дитини у розмірі восьми з половиною тисяч, і застрахованим, і незастрахованим особам потрібно подати уніфікований комплект з трьох документів, а саме:

—  заяву про призначення допомоги;

—  копію свідоцтва про народження дитини;

—  довідку з державного органу реєстрації актів цивільного стану для призначення одноразової допомоги при народженні дитини.

Усиновителі та опікуни, крім перерахованих документів надають ще копію рішення про усиновлення чи встановлення опіки.

Новий порядок, крім іншого, суттєво полегшив отримання допомоги на дітей жінкам, котрі зареєстровані як суб'єкти підприємницької діяльності. По-перше, він фактично прирівняв усіх жінок-підприємців, котрі не платили внески на соціальне страхування, до непрацюючих жінок. Це означає, що тепер їм для призначення одноразової допомоги при народженні дитини, допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також у зв'язку з вагітністю та пологами не потрібно припиняти підприємницьку діяльність.

При призначенні допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку жінкам-підприємцям, які працювали на єдиному податку, не потрібно брати довідку про реєстрацію у Фонді соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Більше того, жінок, котрі у період догляду за дитиною до трьох років не ведуть підприємницької діяльності й не платять внески у Фонд соцстраху, також прирівняли до непрацюючих. Тобто вони будуть отримувати цей вид допомоги як незастраховані матері.

І ще важлива зміна — самозайнятим жінкам (адвокатам, нотаріусам, творчим працівникам тощо), які сплачували внески на соціальне страхування добровільно, тепер при призначенні допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку не доведеться надавати розпорядження виконавчої дирекції Фонду соцстраху за місцем їх обліку. Потрібна лише довідка про сплату внесків до Фонду соцстраху на момент звернення по допомогу.

Також усім незастрахованим матерям при призначенні допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку не потрібно пред'являти довіду із ЖЕКу про склад сім'ї.

Застрахованим особам, які фактично будуть доглядати за дитиною, потрібно подати заяву про призначення такого виду допомоги та наказ роботодавця про надання відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Суб'єкти підприємницької діяльності — платники єдиного податку — додатково надають довідку про сплату єдиного податку з податкової служби. А ті, хто був добровільно застрахований і платив внески,— вже згадувану довідку про сплату внесків до Фонду соцстраху на момент звернення по допомогу.

Незастрахованим особам потрібно подати наступні документи:

—   заяву;

—   копію свідоцтва г,ро народження дитини;

—   довідку з місця навчання (для тих, хто навчається);

—   копію трудової книжки матері (батька, усиновителя, опікуна, іншої особи, яка фактично буде доглядати дитину);

—   довідку про те, що громадянин не зареєстрований як суб'єкт підприємницької діяльності;

—   довідку проте, що особа стоїть на обліку у центрі зайнятості і про те, що виплата допомоги по безробіттю припинена.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 36 /2007