Я працюю касиром на підприємстві і привезла гроші з банку. Отримавши їх у банку, не перерахувала, а при перерахунку на підприємстві з'ясувалося, що не вистачає купюр в одній пачці. Що необхідно робити в такій ситуації?

Щоб уникнути подібної ситуації, необхідно перевіряти готівку, не відходячи від каси банку. Це передбачено інструкцією про касові операції в банках України, затвердженою постановою правління НБУ № 337 від 14.08.2003 р.

Отже, згідно з зазначеною Інструкцією, видану з каси банку готівку клієнтові слід перевірити за пачками і корінцями банкнот, а окремі пачки перерахувати покупюрно. Можна також перерахувати всі банкноти, для цього мають виділити спеціальне приміщення, а сам перерахунок здійснюється під контролем банківського працівника. При виявленні розбіжностей складають акт, який підписують особи, що були присутніми при перерахунку. Нестачу готівки одразу ж відшкодовують з каси банку, а якщо ви не перерахували готівку в касі банку, то всі подальші претензії щодо нестачі у банку не розглядатимуться. Нестачу в повному обсязі повинен відшкодовувати касир, адже згідно зі ст. 135 Кодексу законів про працю України та з п.4.7 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ № 637 від 15.12.2004 p., з працівниками, чиї обов'язки пов'язані із зберіганням, обробкою та іншими формами розпорядження матеріальними цінностями, укладають договір про повну матеріальну відповідальність.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 36 /2007