Я доглядаю за дитиною, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи. До якого віку дитини мені зараховуватиметься період відпустки до пільгового стажу роботи, якщо я працюю лікарем у закладі охорони здоров'я?

Згідно зі ст. 30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» час догляду за дитиною, потерпілою внаслідок Чорнобильської катастрофи, до досягнення нею 12-річного віку зараховується до стажу роботи одному з батьків.

Відповідно до п.2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до раніше чинного законодавства мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, проводиться згідно з відповідним законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через ці фонди зазначеним вище особам пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та за наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення».

Відповідно до п. «є» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» право на призначення пенсії за вислугу років мають працівники освіти, охорони здоров'я та соціального забезпечення за наявності спеціального стажу роботи від 25 до 30 років за переліком, що затверджується в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, незалежно від віку.

Перелік закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту та посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затверджений постановою Кабінету Міністрів України № 909 від 04.11.1993 р. (із змінами). Право на призначення пенсії за вислугу років визначається переліком, чинним на момент звернення за призначенням пенсії.

Отже, пенсія за вислугу років призначається після звільнення з роботи, що дає право на цей вид пенсії. Згідно із зазначеною вище постановою правом на пенсію за вислугу років користуються лікарі та середній медичний персонал (незалежно від найменування посад).

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 38 /2007