Я працював робітником на підприємстві і займався точінням та шліфуванням металевих виробів. Чи відносяться ці професії до переліку пільгових, і чи маю я право на призначення пенсії із зниженням пенсійного віку?

Пільгове пенсійне забезпечення регулюється розділом XV «Прикінцеві положення Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та ст. 13 Закону «Про пенсійне забезпечення». Згідно з чинним законодавством на пільгових умовах мають право на пенсію за віком працівники, зайняті повний робочий день на роботах з особливо шкідливими і важкими умовами праці, за списком № 1 та 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України № 63 від 16.01.2003 p., і результатами атестації робочих місць. Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці затверджено постановою Кабінету Міністрів України № 442 від 01.08.1992 р.

Згідно з розділом «Оброблення металу» списку № 2 призначення пенсії із зниженням пенсійного віку передбачено для робітників, зайнятих точінням, шліфуванням металевих виробів та інструменту, абразивними кругами сухим способом. Оскільки запис у трудовій книжці не підтверджує характеру виконуваної вами роботи, то для її підтвердження необхідно надати уточнювальну довідку з підприємства, яка видається на підставі первинних документів. Період роботи в шкідливих умовах після 01.08.1992 р. має бути підтверджений результатами проведеної атестації.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 38 /2007