Який порядок виплати пільгових пенсій за рахунок коштів роботодавця?

Пп.2 п.2 розділу XV Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» передбачена можливість призначати пенсії окремим категоріям працівників за рахунок коштів підприємств та організацій залежно від умов праці за результатами атестації робочих місць, але не раніше ніж за п'ять років до досягнення віку, передбаченого ст. 26 цього Закону. У Прикінцевих положеннях визначено, що порядок призначення таких пенсій визначається Кабінетом Міністрів України.

Необхідно зазначити, що мова йде про роботу на посадах, не передбачених Списками № 1 і 2, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України № 36 від 16.01.2003 p., і умови роботи на яких за результатами атестації робочих місць визначені як такі, що дають право на пільгову пенсію.

Кабінет Міністрів України 18.07.2007 р. ухвалив постанову № 937 «Про затвердження Порядку призначення пенсій за рахунок коштів підприємств та організацій окремим категоріям працівників за результатами атестації робочих місць за умовами праці». Зазначений Порядок має значення як для найманих працівників, що розраховують на пільгову пенсію, так і для їхніх роботодавців, адже він визначає:

— порядок обчислення стажу роботи, що дає право на призначення цього виду пенсій;

— документи, потрібні для призначення пенсії;

— порядок виплати, пенсій та сплати коштів підприємствами й організаціями на їхню виплату;

— вирішення спірних питань щодо виплати пенсій та перерахування коштів та виплату і їхню доставку.

Пільгові пенсії можуть призначатися за рахунок коштів підприємств та організацій (крім тих, що фінансуються або дотуються з бюджету) відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» працівникам, що працюють (працювали) на виробництвах, роботах, за професіями і на посадах, не передбачених Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, та Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України № 36 від 16.01.2003 p.:

чоловікам — за стажу роботи не менш як 25 років, з них не менш як 12 років 6 місяців на роботі на тому самому підприємстві, в тій самій організації, що дає право на призначення пільгової пенсії;

жінкам — за стажу роботи не менш як 20 років, з них не менш як 10 років на роботі на тому самому підприємстві, в тій самій організації, що дає право на призначення пільгової пенсії.

За наявності не менш як половини стажу роботи, що дає право на призначення пільгової пенсії, вік виходу на пенсію зменшується в порядку, передбаченому абзацом 4 п. «б» ч.1 ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Механізм зарахування до стажу роботи інших періодів, які згідно із законодавством зараховуються до стажу роботи, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, визначається в колективному договорі (угоді).

Атестація робочих місць за умовами праці проводиться відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 442 від 01.08.1992 р.

Рішення про призначення пільгової пенсії ухвалюється управлінням пенсійного фонду України в районі, місті і районі в місті (далі — орган, що призначає пенсію) за місцем розташування підприємства, організації на підставі документів, що подаються в порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду України за погодженням з Мінпраці. Крім того, потрібна й наявність гарантійного листа підприємства або організації про перерахування коштів на рахунок зазначеного управління для покриття витрат, пов'язаних з виплатою пенсій.

Виплачують пільгову пенсію після надходження в повному обсязі коштів від підприємства чи організації до органу, що призначає пенсію, і в строки, передбачені Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Перерахування коштів підприємством, організацією проводиться до дня досягнення особою пенсійного віку, визначеного ст. 26 цього Закону.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 38 /2007