Рішення господарського суду


Протягом якого строку підписується рішення господарського суду, якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини? Чи має дата його підписання процесуальне значення?


За загальним правилом, встановленим ч. 1 ст. 85 Господарського процесуального кодексу України (далі — ГПК), прийняте рішення оголошується суддею у судовому засіданні після закінчення розгляду справи. Водночас, відповідно до ч. 2 ст. 85 ГПК, за згодою сторін суддя може оголосити тільки вступну та резолютивну частини рішення, про що зазначається у протоколі судового засідання. У такому разі повне рішення складається і підписується протягом п'яти днів з дня оголошення його вступної частини (це положення було внесено до ГПК Законом України "Про внесення зміни до статті 85 Господарського процесуального кодексу України" від 11.05.2007 p. № 1012-V, який набрав чинності з дня його опублікування 15.06.2007 p.). Під повним рішенням розуміється таке, що оформлене відповідно до ст. 84 ГПК, тобто складається із вступної, описової, мотивувальної і резолютивної частин.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття, а у разі, якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення, воно набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання рішення, оформленого відповідно до ст. 84 ГПК. Крім цього, у ст. 93 ГПК встановлено, що апеляційна скарга подається, а апеляційне подання вноситься, протягом десяти днів з дня прийняття рішення місцевим господарським судом, а у разі якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення — з дня підписання повного рішення. Таким чином, дата підписання рішення господарського суду має важливе процесуальне значення, зокрема, для визначення моменту набрання ним законної сили, а відтак і строків його апеляційного оскарження.

У зв'язку з цим, Вищий господарський суд України у п. 2 Інформаційного листа "Про Закрн України "Про внесення зміни до статті 85 Господарського процесуального кодексу України" від 18.06.2007 р. № 01-8/422 наголосив, що якщо дати прийняття і підписання рішення господарського суду не збігаються, в рішенні обов'язково повинна зазначатися також і остання з названих дат. Відповідна позначка має здійснюватись суддею (від руки або шляхом друкування) на останній сторінці рішення після підпису судді (підписів суддів) і орієнтовно може мати такий вигляд: "Рішення підписано (дата)". Якщо спір вирішувався господарським судом у складі колегії суддів, така позначка робиться суддею, який головував у засіданні.

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України № 43 (27 жовтня-2 листопада 2007 року)