ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ ПО СТАНДАРТИЗАЦІЇ, МЕТРОЛОГІЇ
ТА СЕРТИФІКАЦІЇ
Н А К А З
N 37 від 27.01.99
м.Київ
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
15 квітня 1999 р.
за N 234/3527

Про внесення доповнень до Переліку продукції, що підлягає обов'язковій сертифікації в Україні, до Термінів введення обов'язкової сертифікації окремих видів продукції в Україні та затвердження Правил обов'язкової сертифікації готельних послуг та послуг харчування

На виконання Декрету Кабінету Міністрів України "Про стандартизацію і сертифікацію" від 10.05.93 N 46-93, Закону України "Про туризм" (324/95-ВР) , постанов Кабінету Міністрів України від 28.07.97 N 702 (702-97-п) "Про Програму розвитку туризму в Україні до 2005 року" та від 07.12.98 N 1931 (1931-98-п) "Про заходи щодо реалізації Програми діяльності Кабінету Міністрів України", з метою підготовки до введення обов'язкової сертифікації готельних послуг та послуг харчування у Системі сертифікації УкрСЕПРО НАКАЗУЮ:
1. Доповнити Перелік продукції, що підлягає обов'язковій сертифікації в Україні, затверджений наказом Держстандарту України від 30.06.93 N 95 (z0112-93) , із змінами та доповненнями, внесеними і затвердженими наказами Держстандарту України від: 27.11.96 N 499 (z0728-96) , 17.05.97 N 268 (z0209-97) , 04.07.97 N 388 (z0304-97) , 11.09.97 N 549 (z0461-97) , 20.01.98 N 27 (z0072-98) та, відповідно, зареєстрованими в Мін'юсті України 19.12.96 за N 728/1753, 05.06.97 за N 209/2013, 13.08.97 за N 304/2108, 09.10.97 за N 461/2265 та 04.02.98 за N 72/2512, розділом 35 (додається).
2. Затвердити:
Правила обов'язкової сертифікації готельних послуг (додаються (z0236-99) ) ;
Правила обов'язкової сертифікації послуг харчування (додаються (z0235-99) ) .
3. Доповнити Терміни введення обов'язкової сертифікації окремих видів продукції в Україні (z0729-96) , затверджені наказом Держстандарту України від 30.06.93 N 95, із змінами та доповненнями, внесеними і затвердженими наказами Держстандарту України від: 27.11.96 N 499, 04.07.97 N 388, 11.09.97 N 549, 20.01.98 N 27 та, відповідно, зареєстрованими в Мін'юсті України 19.12.96 за N 729/1754, 13.08.97 за N 304/2108, 09.10.97 за N 461/2265, 04.02.98 за N 72/2512, таким текстом:
     "35. Готельні послуги та  послуги  харчування,  що  надаються
суб'єктами туристичної діяльності
     35.1. Готельні послуги ...............             01.10.99
     35.2. Послуги харчування .............             01.10.99".
4. Відділу стандартизації, сертифікації та державного нагляду в галузі інформаційних технологій, зв'язку, класифікації ТЕСІ та послуг Держстандарту України (Машовець Т.М.) довести цей наказ до відома центральних органів виконавчої влади, державних центрів стандартизації, метрології та сертифікації, органів з сертифікації в місячний термін після реєстрації в Міністерстві юстиції України.
5. Керівникам органів з сертифікації готельних послуг та послуг харчування довести затверджені в пункті 2 цього наказу Правила обов'язкової сертифікації готельних послуг та послуг харчування до відома зацікавлених підприємств, а також до суб'єктів підприємницької діяльності незалежно від форм власності в місячний термін після реєстрації зазначених Правил у Міністерстві юстиції України.
6. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Держстандарту України Є.М.Верещагу.
Голова Держстандарту України
Т.Кисільова

Затверджено
Наказ Держстандарту України
27.01.1999  N 37
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
15 квітня 1999 р.
за N 234/3527
35. Готельні послуги та послуги харчування, що надаються суб'єктами туристичної діяльності
Код за КВЕД Назва послуги Код за ДКПП Позначення нормативних документів, відповідно до яких проводиться сертифікація Номер пункту норма- тивного документа, що встановлює обов'язкові вимоги Позначення нормати- вного документа, що встановлює методи контролю (випробувань)
1 2 3 4 5 6
55.11.10 35.1. Готельні послуги 35.1.1. Послуги готелів з ресторанами 55.11.1 ГОСТ 28681.3-95 ГОСТ 28681.4-95 ГОСТ 12.1.004-91 СНиП 2.04.01-85 СНиП 2.08.02-89 СанПиН 42-128-4690-88 СанПиН 42-123-5774-91 Правила користування готелями та надання готельних послуг в Україні, затверджені наказом Державного комітету України по житловому та комунальному господарству та Державного комітету України по туриз- му від 10.09.96 N 77/44 (z0531-96) та зареєстровані в Мін'юсті 16.09.96 за N 531/1556 (далі - Правила користування готелями та надання готельних послуг в Україні) Правила пожежної безпеки в Україні, затверджені наказом Міністерства внутрішніх справ України від 14.06.95N 400 (z0219-95) та зареєстровані в Мін'юсті 14.07.95 за N 219/755 (далі - Правила пожежної безпеки в Україні) Чинні нормативні документи (НД) на послуги ГОСТ 28681.4-95, розділ 4, додаток А ГОСТ 28681.2-95, розділ 5
55.12.1 35.1.2. Послуги готелів без ресторанів 55.12.1 ГОСТ 28681.3-95 ГОСТ 28681.4-95 ГОСТ 12.1.004-91 СНиП 2.08.02-89 СНиП 2.04.01-85 СанПиН 42-128-4690-88 СанПиН 42-123-5774-91Правила користування готелями та надання готельних послуг в Україні (z0531-96) Правила пожежної безпеки в Україні Чинні НД на послуги (z0219-95) ГОСТ 28681.4-95, розділ 4, додаток А ГОСТ 28681.2-95, розділ 5
35.1.3. Місця для коротко- термінового проживання інші, в тому числі: ГОСТ 28681.3-95 ГОСТ 28681.4-95 ГОСТ 12.1.004-91 СНиП 2.08.02-89 СНиП 2.04.01-85 ГОСТ 28681.4, розділ 4 ГОСТ 28681.3
55.21.1 послуги молодіжних турбаз та гірських притулків 55.21.10 СанПиН 42-128-4690-88 СанПиН 42-123-5774-91Правила пожежної безпеки в Україні (z0219-95)
55.22.1 послуги кемпінгів, включно з послугами майданчиків для автофургонів 55.22.10 Чинні НД на послуги
55.23.1 послуги дитячих та студе- нтських літніх таборів 55.23.11
55.23.1 послуги центрів та будинків відпочинку 55.23.12.100
55.23.1 послуги курортних закладів оздоровчого характеру 55.23.12.200
55.23.1 послуги з надання спальних місць у спальних вагонах та інших транспортних засобах 55.23.14
35.2. Послуги харчування, в т.ч. ГОСТ 30389-95, п. 4.1, розд. 5, 6 ГОСТ 30390-95 ГОСТ 30523-97 ГОСТ 30524-97Правила пожежної безпеки в Україні (z0219-95) СанПиН 42-123-5777-91 Чинні НД на кулінарну продукцію ГОСТ 30389-95, п.4.1, розд.5, 6 ГОСТ 30390-95 ГОСТ 30523-97 ГОСТ 30524-97 СанПиН 42-123- 5777-91 Чинні НД на кулі- нарну продукцію ГОСТ 30389-95, п.4.1, розд.5, 6 ГОСТ 30390-95 ГОСТ 30523-97 ГОСТ 30524-97 СанПиН 42-123- 5777-91 Чинні НД на кулі- нарну продукцію
55.30.1 35.2.1. Послуги ресторанів 55.30.1 за поз. 35.2, ГОСТ 30389-95, п. 4.2, 4.4, 4.9 ГОСТ 30524-97, п. 5.1, 5.2 за поз. 35.2, ГОСТ 30389-95, п. 4.2, 4.4 ГОСТ 30524-97, п. 5.1, 5.2 за поз. 35.2, ГОСТ 30389-95, п. 4.2, 4.4 ГОСТ 30524-97, п. 5.1, 5.2
55.40.0 35.2.2. Послуги барів 55.40.0 за поз. 35.2, ГОСТ 30389-95 п. 4.2, 4.5, 4.9 ГОСТ 30524-97, п. 5.3 за поз. 35.2. ГОСТ 30389-95, п. 4.2, 4.5, 4.9 ГОСТ 30524-97, п. 5.3 за поз. 35.2, ГОСТ 30389-95, п. 4.2, 4.5 ГОСТ 30524-97, п. 5.3
55.30.2 35.2.3. Послуги кафе 55.30.1 за поз. 35.2, ГОСТ 30389-95, п. 4.6 за поз. 35.2, ГОСТ 30389-95, п. 4.6 за поз. 35.2, ГОСТ 30389-95, п. 4.6
55.51.1 55.51.2 55.51.3 55.51.4 35.2.4. Послуги їдалень 55.51.1 55.52.2 за поз. 35.2, ГОСТ 30389-95, п. 4.7 за поз. 35.2, ГОСТ 30389-95, п. 4.7 за поз. 35.2, ГОСТ 30389-95, п. 4.7
55.51.5 35.2.5. Послуги закусочних 55.51 за поз. 35.2, ГОСТ 30389-95, п. 4.8 за поз. 35.2, ГОСТ 30389-95, п. 4.8 за поз. 35.2, ГОСТ 30389-95, п. 4.8