МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
ФОНД СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ІНВАЛІДІВ
Л И С Т
19.10.2007 N 1/4-883
На виконання доручення Мінпраці Фонд соціального захисту інвалідів у межах своєї компетенції розглянув звернення інваліда II групи по зору Ш. О. А. щодо її працевлаштування на посаду наукового співробітника в Національний заповідник "Херсонес Таврійський" та повідомляє наступне.
Як поінформувало Севастопольське міське відділення Фонду, гр. Ш. О. А. працювала у Національному заповіднику "Херсонес Таврійський" на посадах лаборанта, екскурсовода, молодшого та старшого наукового співробітника з 11.10.71 по 09.12.71, з 03.01.72 по 01.08.74 та з 08.09.76 по 02.02.98. Звільнилася заявниця 01.02.98 згідно зі ст. 38 КЗпП (322-08) (по догляду за дитиною до 14 років).
У 1997 року їй встановлено III групу інвалідності по зору, а у 1998 році - II групу.
Бажаючи працевлаштуватися на попередньому місці роботи, 22.05.2006 гр. Ш. О. А. звернулася до МСЕК N 2 м. Севастополя щодо зміни висновку про умови і характер праці. Як наслідок, зазначеною комісією зроблено висновок: "Протипоказаний важкий фізичний труд, виражене нервово-емоційне напруження, робота, пов'язана з напруженням зору, може виконувати роботу у спеціально створених умовах за фахом, неповний робочий тиждень".
Оскільки працевлаштування інвалідів здійснює державна служба зайнятості та підприємства, установи, організації, до яких звертаються зазначені особи, МСЕК направила гр. Ш. О. А. до Севастопольського міського центру зайнятості (ст. 18 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" (875-12) ). Одночасно, до центру зайнятості було направлено інформацію стосовно її побажань щодо працевлаштування.
06.10.2006 гр. Ш. О. А. звернулася до Севастопольського міського відділення Фонду стосовно сприяння у працевлаштуванні в Національний заповідник "Херсонес Таврійський" на посаду наукового співробітника. На особистому прийомі заявниці було надано ґрунтовні роз'яснення щодо працевлаштування інвалідів відповідно до вимог ст. 18 та ст. 18-1 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" (875-12) . Однак, звертатися до центру зайнятості заявниця відмовилася.
Враховуючи всі обставини, що склалися, Севастопольське міське відділення Фонду 06.10.2006 звернулося до Національного заповідника із клопотанням щодо працевлаштування на посаду наукового співробітника інваліда II групи по зору - Ш. О. А.
Оскільки вакантні місця наукових співробітників на підприємстві відсутні, заявниці було запропонованого посаду технічного працівника, від якої вона відмовилася.
Севастопольським міським відділенням Фонду в січні 2007 року проведено перевірку виконання Національним заповідником "Херсонес Таврійський" 4 % нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів. За результатами перевірки встановлено, що середньооблікова кількість штатних працівників склала 166 чоловік, норматив по працевлаштуванню інвалідів - 7 робочих місць. Підприємством створено всього 4 робочих місця для працевлаштування інвалідів. Також встановлено, що вакантні місця для працевлаштування наукових співробітників відсутні. Разом з тим, були вакантні місця двірника та сторожа.
Як поінформував Державний центр зайнятості, заявниця неодноразово запрошувалася до Севастопольського міського центру зайнятості, від послуг якого Ш. О. А відмовилася, обґрунтовуючи це бажанням працювати на посаді наукового співробітника виключно в Національному заповіднику "Херсонес Таврійський". На даний час на обліку в центрі зайнятості не перебуває.
Питання щодо працевлаштування Ш. О. А. знаходиться на постійному контролі Севастопольського міського відділення Фонду, Управління праці та соціального захисту населення Севастопольської держадміністрації, Севастопольського міського центру зайнятості та МСЕК. 19.06.2007 відбулася спільна нарада за участю громадських організацій інвалідів та усіх зацікавлених сторін, на якій, серед інших, розглянуто питання її працевлаштування.
Слід зазначити, що Севастопольським міським відділенням Фонду було розглянуто можливість надання фінансової допомоги, цільової позики або дотації для створення робочого місця для працевлаштування інваліда II групи Ш. О. А. у Національному заповіднику "Херсонес Таврійський".
Національний заповідник "Херсонес Таврійський" є неприбутковою установою бюджетною установою та, відповідно до наданого звіту, не виконує 4% нормативу працевлаштування інвалідів.
Дотації надаються роботодавцям на створення спеціальних робочих місць для працевлаштування інвалідів, зареєстрованих у державній службі зайнятості як безробітні.
Враховуючи вищевикладене та вимоги чинного законодавства (Порядок використання суми адміністративно-господарських санкцій та пені за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів, що надішли до державного бюджету, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 31.01.2007 N 70 (70-2007-п) , та Порядок надання дотації роботодавцю на створення спеціальних робочих місць для інвалідів, зареєстрованих у державній службі зайнятості, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2006 N 1836 (1836-2006-п) , Севастопольське міське відділення Фонду не має підстав щодо надання Національному заповіднику "Херсонес Таврійський" фінансової допомоги, цільової позики або дотації для створення робочого місця для інваліда.
Таким чином, Фондом соціального захисту інвалідів у межах своїх повноважень здійснено всі можливі заходи щодо працевлаштування інваліда II групи по зору Ш. О. А. на посаду наукового співробітника в Національному заповіднику "Херсонес Таврійський", оскільки від пошуків іншої роботи заявниця відмовилася.
Директор
Е.Скібінський