УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ВИЩИЙ АРБІТРАЖНИЙ СУД УКРАЇНИ
Л И С Т
N 01-8/314 від 09.03.92
м.Київ
Арбітражним судам України
( Лист відкликано на підставі Листа Вищого господарського суду N 01-8/537 (v_537600-03) від 19.05.2003 )

Про недоліки підготовки справ до розгляду і порушення норм арбітражного процесу

Виконання покладених на арбітражний суд завдань по захисту прав та охоронюваних законом інтересів учасників господарських правовідносин вимагає необхідності забезпечення законності рішень і оперативного розгляду господарських спорів.
Особливого значення в роботі арбітражних судів набуває оперативність вирішення спорів, що виникають при укладанні договорів на поставку продукції виробничо-технічного призначення і товарів народного споживання.
Між тим, практика свідчить, що окремі арбітражні суди необгрунтовано затягують розгляд переддоговірних спорів, а це негативно впливає на належне та своєчасне виконання договірних зобов'язань. Таке становище в значній мірі поясняється недоліками підготовки справи до розгляду і порушеннями норм арбітражного процесу.
Так, арбітражний суд Чернігівської області заяву про вирішення спору по умовах договору поставки продукції в 1991 році році одержав 18.06.91, а ухвалу про порушення провадження у справі виніс лише 26.08.91, тобто більше ніж через два місяця. Без достатньої необхідності розгляду спору з 10.08.91 було відкладено на 26.09.91. Таким чином, справа не вирішувалась по суті на протязі трьох місяців, у зв'язку з чим заяву про перегляд рішення було подано майже на межі закінчення строку дії договору.
З метою забезпечення оперативного вирішення господарських спорів, Вищий арбітражний суд України звертає увагу на необхідність усунення причин тяганини, суворого додержання встановленого Арбітражним процесуальним кодексом (1798-12) п'ятиденного строку для вирішення питання про порушення провадження у справі, а також підвищення рівня підготовки справ до розгляду.
Заступник Голови Вищого
арбітражного суду України
А.Й.Осетинський