Інформаційно-технічне забезпечення


Чи потрібно оплачувати інформаційно-технічне забезпечення при поданні позову про розлучення? Якщо так, то який порядок і розмір такої оплати?


До витрат, пов'язаних з розглядом судової справи, належать, зокрема, й витрати на інформаційно-технічне забезпечення. Відповідно до ст. 81 Цивільного процесуального кодексу України до витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи відносяться витрати, пов'язані з інформуванням учасників цивільного процесу про хід і результати розгляду справи, а також витрати, пов'язані з виготовленням та видачею копій судових рішень. Розмір та порядок оплати таких витрат залежно від категорії справ встановлюються Порядком оплати витрат з інформаційно-технічного забезпечення судових процесів, пов'язаних з розглядом цивільних та господарських справ, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21.12.2005 р. № 1258.

Витрати оплачують фізичні та юридичні особи, що звертаються до суду з позовними заявами, заявами про відкриття справ окремого провадження, клопотаннями про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду, про визнання рішення іноземного суду, що не підлягає примусовому виконанню, та скаргами.

При зверненні до суду із позовною заявою про розірвання шлюбу потрібно оплатити витрати на інформаційно-технічне забезпечення у. розмірі 7,5 грн через установи банку або відділення поштового зв'язку чи шляхом перерахування коштів з рахунку вкладника, відкритого в установі банку. При цьому, у графі платіжного доручення "Призначення платежу" зазначається "Інформаційно-технічне забезпечення судового процесу", а також найменування суду, до якого особа звертається з позовною заявою.

Потрібно пам'ятати, що документ про оплату витрат додається до позовної заяви, заяви, клопотання, скарги, яку особа подає до суду відповідно до процесуального законодавства.

Документом про оплату витрат є квитанція установи банку або відділення поштового зв'язку, які прийняли платіж, платіжне доручення, підписане уповноваженою посадовою особою і скріплене печаткою установи банку з відміткою про дату виконання платіжного доручення. У разі коли оплата витрат здійснюється шляхом перерахування коштів з рахунку вкладника, відкритого в установі банку, додається довідка, засвідчена підписом контролера, скріпленим печаткою фінансової установи.

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України № 46 (17-23 листопада 2007 року)