НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
УПРАВЛІННЯ КРЕДИТНОГО РЕГУЛЮВАННЯ
ЛИСТ
N 26013/1323-6678 від 02.12.94.
м.Київ
Голові Правління
Республіканського банку Криму
Начальникам регіональних
управлінь Національного банку
Комерційним банкам
Асоціації комерційних банків

Виписка із Постанови Правління Національного банку України від 29.11.94 р. N 201

Для використання в роботі направляємо виписку із Постанови Правління Національного банку України від 29 листопада 1994 року N 201.
Враховуючи, що встановлене обмеження розміру кредитних вкладень для комерційних банків та дії комерційних банків щодо стримання грошового мультиплікатора сприяли зменшенню темпів зростання грошової маси в обігу та потреби у кредитній підтримці окремих галузей господарства в осінньо-зимовий період без здійснення первинної кредитної емісії та розглянувши пропозиції асоціації комерційних банків, Правління Національного банку прийняло рішення:
1. До особливих вказівок Національного банку не поширювати на комерційні банки резервування коштів на коррахунках від суми коштів, які є на валютних рахунках.
2. При визначенні економічних показників (нормативів) діяльності комерційних банків не враховувати кредити, які надані комерційними банками суб'єктам господарської діяльності в порядку рефінансування від Національного банку.
3. Враховуючи економічну природу утворення коштів, які нараховані на балансовому рахунку N 731, залишити без змін встановлений порядок резервування цих коштів на коррахунках комерційних банків.
4. Вважати за недоцільне здійснювати загальне амністування комерційних банків за порушення ними економічних нормативів, як запропоновано асоціацією комерційних банків.
Водночас питання щодо звільнення від сплати штрафних санкцій розглядати в кожному конкретному випадку окремо з кожним комерційним банком.
5. Залишити до кінця цього року облікову ставку Національного банку на рівні 25% щомісячних.
Просимо також взяти до уваги, що питання про наднаня дозволу на перевищення комерційними банками встановленої "кредитної стелі" в оперативному порядку вирішується Національним банком України тільки на підставі матеріалів, одержаних від регіональних управлінь Національного банку України з внесеними ними відповідними пропозиціями та обгрунтуваннями по конкретних комерційних банках регіону. Клопотання комерційних банків, що надійшли на адресу Національного банку України, минуючи відповідні регіональні управління Національного банку, не розглядаються.
Дозволи на перевищення встановленого граничного розміру "кредитної стелі" по системі Промінвестбанку, Укрсоцбанку, банку "Україна" та Ексімбанку надаються в централізованому порядку на підставі клопотань їх Правлінь.
Перший заступник
голови Правління
В. С. Стельмах