УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ
Н А К А З
N 34 від 19.04.94
м.Київ
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
4 травня 1994 р.
за N 89/298
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Мінфіну N 265 (z0719-96) від 11.12.96 )

Про затвердження Інструкції про надання дозволу на здійснення діяльності як депозитарію інвестиційного фонду чи інвестиційної компанії

Відповідно до Указу Президента України від 19 лютого 1994 р. N 55/94 "Про інвестиційні фонди та інвестиційні компанії" НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Інструкцію про надання дозволу на здійснення діяльності як депозитарію інвестиційного фонду чи інвестиційної компанії, що додається.
2. Управлінню грошово-кредитних відносин і цінних паперів провадити розгляд документів і видачу дозволів на здійснення діяльності як депозитарію інвестиційного фонду чи інвестиційної компанії відповідно до затвердженої Інструкції.
Заступник Міністра
П.К.Германчук

ІНСТРУКЦІЯ

про надання дозволу на здійснення діяльності як депозитарію інвестиційного фонду чи інвестиційної компанії

Ця Інструкція розроблена на підставі Указу Президента України від 19 лютого 1994 року N 55/94 "Про інвестиційні фонди та інвестиційні компанії".

I. Загальні положення

1. Під депозитарієм інвестиційного фонду чи інвестиційної компанії розуміється установа, яка на підставі депозитного договору з інвестиційним керуючим інвестиційного фонду чи з інвестиційною компанією здійснює відповідальне зберігання активів інвестиційного фонду чи взаємного фонду інвестиційної компанії, обслуговування операцій з активами інвестиційного фонду чи взаємного фонду інвестиційної компанії та облік руху активів інвестиційного фонду чи взаємного фонду інвестиційної компанії.
2. Депозитарій інвестиційного фонду чи інвестиційної компанії (надалі - депозитарій) здійснює:
а) обслуговування операцій з активами інвестиційного фонду: веде рахунки інвестиційних фондів чи взаємних фондів інвестиційних компаній; здійснює розрахунки за дорученням інвестиційного керуючого інвестиційного фонду чи взаємного фонду інвестиційної компанії та іх касове обслуговування;
б) зберігання активів інвестиційних фондів чи взаємних фондів інвестиційних компаній на рахунках чи у власних сейфах (сховищах);
в) підрахування вартості чистих активів з розрахунку на один випущений інвестиційний сертифікат спільно з інвестиційним керуючим інвестиційного фонду чи інвестиційною компанією;
г) облік руху активів інвестиційного фонду чи взаємного фонду інвестиційної компанії.
3. Активи інвестиційного фонду чи взаємного фонду інвестиційної компанії не можуть використовуватись депозитарієм як власні кредитні ресурси.
4. Депозитарієм може бути тільки комерційний банк, який внесений до Республіканської книги реєстрації банків, валютних бірж та інших фінансово-кредитних установ і який має право здійснювати касове обслуговування клієнтів.
5. Здійснення операцій, зазначених у пункті 2 цієї Інструкції, крім депозитаріїв, іншими юридичними особами забороняється.
Депозитарій має право виконувати операції, зазначені у пункті 2 цієї Інструкції, з моменту отримання дозволу Міністерства фінансів України на здійснення діяльності як депозитарію інвестиційного фонду чи інвестиційної компанії (надалі - дозвіл).

II. Порядок подачі документів для отримання дозволу

6. Для отримання дозволу до Міністерства фінансів України подаються такі документи:
а) заява, складена у довільній формі;
б) нотаріально засвідчена копія статуту.

III. Порядок видачі дозволу

7. Розгляд документів, поданих для отримання дозволу, провадиться у термін не більше як 30 днів з моменту отримання відповідних документів. Видача дозволу провадиться за формою, наведеною у додатку N 1 до цієї Інструкції.
8. Відмова у видачі дозволу може мати місце у разі невідповідності поданих документів вимогам законодавства.

IV. Контроль

9. Депозитарій подає Міністерству фінансів України нотаріально засвідчені копії укладених ним депозитних договорів з інвестиційними керуючими інвестиційних фондів та з інвестиційними компаніями в двотижневий термін з дня укладення таких угод.
10. Міністерство фінансів України разом з місцевими фінансовими органами здійснюють контроль за діяльністю депозитаріїв.
Депозитарій зобов'язаний допускати працівників Міністерства фінансів України і місцевих фінансових органів до перевірки і надавати ім усю інформацію, необхідну для здійснення контролю за випуском та обігом цінних паперів.
11. Фінансові органи у разі встановлення фактів неналежного виконання депозитарієм функцій відповідального збереження активів інвестиційного фонду чи взаємного фонду інвестиційної компанії та обслуговування іх операцій, а також невиконання положень цієї Інструкції:
а) виносять попередження. Попередження виносяться письмово місцевими фінансовими органами чи безпосередньо Міністерством фінансів України за матеріалами власних перевірок;
б) анулюють дозвіл Міністерства фінансів України на здійснення діяльності як депозитарію інвестиційного фонду чи інвестиційної компанії у разі повторного винесення попередження. Анулювання дозволу здійснюється Міністерством фінансів України за матеріалами власних перевірок чи за поданням місцевих фінансових органів.

Додаток N 1
до Інструкції про надання дозволу
на здійснення    діяльності    як
депозитарію інвестиційного  фонду
чи інвестиційної компанії

Дозвіл N _____

на здійснення діяльності як депозитарію інвестиційного фонду чи інвестиційної компанії

     Міністерство фінансів України на  підставі  Указу  Президента 
України  "Про  інвестиційні  фонди  та  інвестиційні  компанії"  N 
55/94 дозволяє 
 _________________________________________________________________ 
                   (повне фірмове найменування 
 _________________________________________________________________ 
                         юридичної особи) 
здійснювати діяльність   як   депозитарію   інвестиційного   фонду 
чи інвестиційної компанії. 
     Дозвіл виданий "_____"________19____року. 
     М.П.                                   Начальник Управління 
                                            грошово-кредитних 
                                            відносин і цінних 
                                            паперів