Я хочу поїхати за кордон у відпустку з неповнолітньою дитиною, але батько дитини не дає згоди. На підставі яких документів я з дитиною можу поїхати за кордон?

Законом України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» № 38/57 від 21.01.1994 р. (далі — Закон) передбачено перелік документів на право виїзду з України і в'їзду в Україну: паспорт громадянина України для виїзду за кордон; проїзний документ дитини. Ці документи є власністю України і за умови їх належного оформлення є дійсними для виїзду в усі держави світу.

Тобто неповнолітні громадяни України можуть виїхати за кордон на підставі проїзного документа дитини. При цьому встановлено, що у передбачених міжнародними договорами України випадках замість перелічених документів для виїзду за кордон можуть використовуватися інші документи. Наприклад, відповідно до додатка 1 до Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про безвізові поїздки громадян України і Російської Федерації від 16.01.1997 р. неповнолітні громадяни України перетинають державний кордон Російської Федерації на підставі проїзного документа дитини — паспорта громадянина України (для дітей до 18 років), свідоцтва про народження (для дітей до 16 років).

Відповідно до Закону оформлення проїзного документа дитини провадиться на підставі нотаріально посвідченого клопотання батьків або законних представників батьків чи дітей у разі потреби самостійного виїзду неповнолітнього за кордон. У клопотанні зазначаються відомості про дитину, а також про відсутність обставин, що обмежують відповідно до Закону право на виїзд за кордон (лише для дітей віком від 14 до 18 років). За відсутності згоди одного з батьків виїзд неповнолітнього громадянина України за кордон може бути дозволений на підставі рішення суду. Проїзний документ дитини видається органами внутрішніх справ за місцем проживання терміном на три роки або до досягнення нею 18-річного віку.

Відповідно до п.2-2 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 57 від 27.01.1995 р. (в редакції постанови Кабінету Міністрів України № 932 від 11.07.2007 p.), виїзд за межі України громадян, які не досяг-ли 16-річного віку, у супроводі одного з батьків або у супроводі осіб, уповноважених одним з батьків за нотаріально посвідченою згодою, здійснюється:

  1. за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків із зазначенням держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі, якщо другий з батьків не перебуває у пункті пропуску через державний кордон;

  2. без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків:

    коли другий з батьків є іноземцем або особою без громадянства, що підтверджує запис про батька у свідоцтві про народження дитини, та відсутній у пункті пропуску;

    коли у паспорті громадянина України, з яким прямує, не досягши 16-річного віку, інший громадянин, або у проїзному документі дитини для виїзду за кордон є відповідний запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України чи відмітка про взяття на консульський облік у дипломатичному представництві України за кордоном;

  3. у разі пред'явлення оригіналів документів або їх нотаріально посвідчених копій:

    свідоцтва про смерть другого з батьків;

    рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків;

    рішення суду про визнання другого з батьків безвісті зниклим;

    рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним;

    рішення суду про надання дозволу на виїзд за межі України громадянина, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків;

    довідки про народження дитини, виданої відділом реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька відповідно до ч.1 ст. 135 Сімейного кодексу України (під час виїзду дитини за кордон у супроводі одинокої матері).

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 41 /2007