УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОЇ ОХОРОНИ УКРАЇНИ
Н А К А З
28.02.2004 N 23
Зареєстровано в Міністерстві 
юстиції України 
17 березня 2004 р. 
за N 335/8934 
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Управління державної охорони N 353 (z1323-07) від 22.11.2007 )

Про затвердження Інструкції про проходження військової служби в Управлінні державної охорони України

( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Управління державної охорони N 161 (z0628-07) від 11.06.2007 )
Відповідно до вимог Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" (2232-12) , Указу Президента України від 7 листопада 2001 року N 1053 "Про положення про проходження військової служби відповідними категоріями військовослужбовців" (1053/2001) (зі змінами та доповненнями) НАКАЗУЮ:
( Преамбула із змінами, внесеними згідно з Наказом Управління державної охорони N 161 (z0628-07) від 11.06.2007 )
1. Затвердити Інструкцію про проходження військової служби в Управлінні державної охорони України (далі - Інструкція), що додається.
2. Керівникам самостійних підрозділів Управління вжити необхідних заходів щодо дотримання у службовій діяльності вимог зазначеної Інструкції.
3. Контроль за виконанням вимог Інструкції покласти на заступника начальника Управління, який відповідає за загальну організацію кадрового забезпечення Управління.
4. З наказом ознайомити особовий склад Управління.
Начальник Управління
генерал-лейтенант
В.І.Строгий

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Управління державної
охорони України
28.02.2004  N 23
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
17 березня 2004 р.
за N 335/8934

ІНСТРУКЦІЯ

про проходження військової служби в Управлінні державної охорони України

I. Загальні засади

1. Ця Інструкція розроблена згідно з Положенням про проходження військової служби (1053/2001) за контрактом та кадрової військової служби у Службі безпеки України і визначає порядок проходження військової служби в Управлінні державної охорони України (далі - Управління).
Інструкція поширюється на військовослужбовців, прийнятих на військову службу в Управління за контрактом, та військовослужбовців строкової служби (далі - військовослужбовці) під час проходження ними військової служби.
2. До осіб рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, належать громадяни, прийняті на військову службу за контрактом, яким присвоєно відповідні армійські або корабельні військові звання.
До прапорщиків і мічманів належать громадяни, яким присвоєно військові звання прапорщика чи мічмана, старшого прапорщика чи старшого мічмана.
До осіб офіцерського складу належать громадяни, яким присвоєно військові звання від молодшого лейтенанта і вище.
(Тут і далі під зазначеними в цій Інструкції армійськими військовими званнями офіцерського складу маються на увазі і відповідні їм корабельні військові звання офіцерського складу).
Офіцерський склад поділяється на молодший, старший і вищий.
3. Військовослужбовцям і військовозобов'язаним (особам, які перебувають у запасі) присвоюються такі військові звання:
     Армійські                    Корабельні 
Рядовий склад (рядові і матроси)
     рядовий                      матрос 
     старший солдат               старший матрос 
Сержантський і старшинський склад (сержанти і старшини)
     молодший сержант             старшина 2-ї статті 
     сержант                      старшина 1-ї статті 
     старший сержант              головний старшина 
     старшина                     головний корабельний старшина 
Склад прапорщиків і мічманів (прапорщики і мічмани)
     прапорщик                    мічман 
     старший прапорщик            старший мічман 
Молодший офіцерський склад (молодші офіцери)
     молодший лейтенант           молодший лейтенант 
     лейтенант                    лейтенант 
     старший лейтенант            старший лейтенант 
     капітан                      капітан-лейтенант 
Старший офіцерський склад (старші офіцери)
     майор                        капітан 3-го рангу 
     підполковник                 капітан 2-го рангу 
     полковник                    капітан 1-го рангу 
Вищий офіцерський склад (вищі офіцери)
     генерал-майор                контр-адмірал 
     генерал-лейтенант            віце-адмірал 
     генерал-полковник            адмірал 
     генерал армії України 
До військових звань осіб офіцерського складу медичної і юридичної служб, які мають відповідну освіту, додаються слова "медичної служби" і "юстиції".
До військових звань громадян, які перебувають в запасі чи у відставці, додаються слова "запасу" або "у відставці".
4. Комплектування Управління військовослужбовцями згідно з цією Інструкцією здійснюється шляхом:
а) прийняття громадян на військову службу за контрактом;
б) призову громадян на військову службу із запасу Служби безпеки України та Збройних Сил України під час мобілізації.
5. Для військовослужбовців Управління згідно з чинним законодавством встановлено такі види військової служби:
військова служба за контрактом солдатів і матросів, сержантів і старшин;
військова служба за контрактом прапорщиків і мічманів;
військова служба за контрактом осіб офіцерського складу.
6. Граничний вік перебування на військовій службі встановлено:
для військовослужбовців рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять службу за контрактом, прапорщиків і мічманів, молодших офіцерів - до 45 років;
для старших офіцерів: майорів, підполковників - до 50 років; полковників - до 55 років;
для вищих офіцерів - до 60 років.
7. Військовослужбовці, які досягли граничного віку перебування на військовій службі, підлягають звільненню в запас або у відставку в порядку, визначеному цією Інструкцією.
Військовослужбовці, в яких закінчився строк контракту, які досягли граничного віку перебування на військовій службі та які мають високий рівень професійної підготовки, досвід практичної роботи на займаній посаді та визнані військово-лікарською комісією придатними за станом здоров'я до проходження військової служби, на їх прохання можуть бути залишені Начальником Управління на військовій службі понад граничний вік до 10 років.
Персональні списки військовослужбовців, які досягають граничного віку у наступному році, подаються керівництвом підрозділів у кадрові підрозділи до 1 листопада поточного року.
Прийняті рішення щодо залишення військовослужбовців на військовій службі понад граничний вік оголошуються їм особисто прямими начальниками (керівниками самостійних підрозділів), та в їх особових справах (розділ 7 послужного списку) записується, чиїм рішенням і на який строк вони залишені на службі понад граничний вік.
Військовослужбовці, залишені на військовій службі понад граничний вік перебування на військовій службі, можуть бути звільнені з військової служби до закінчення строку, на який вони залишені на службі, на підставах, передбачених пунктом 66 цієї Інструкції.
Залишення на військовій службі після досягнення граничного віку військовослужбовців, які за їх згодою відряджені до органів виконавчої влади, підприємств і організацій, що виконують роботи в інтересах оборони держави та її безпеки (далі - органи виконавчої влади, підприємства і організації), здійснюється в межах передбачених цим пунктом строків Начальником Управління за клопотанням керівників відповідних органів виконавчої влади, підприємств і організацій.
8. Військовослужбовці з дозволу керівництва Управління можуть навчатися у вищих навчальних закладах без відриву від служби.
Навчання військовослужбовців у вищих навчальних закладах освіти за цільовим направленням Управління сплачується Управлінням, а в інших випадках - військовослужбовцем особисто.
Підготовка може проводитись в академіях, університетах, інститутах, інших вищих навчальних закладах на факультетах, де є спеціалізації, необхідні для Управління (юридичні, педагогічні, фінансово-економічні, транспортні, господарські, технічні тощо).
Враховуючи специфіку служби та необхідність дотримання вимог мобілізаційної готовності підрозділів, кількість військовослужбовців, які мають намір вступити до вищих навчальних закладів, підлягає регулюванню.
Військовослужбовці, які мають намір навчатися у вищих навчальних закладах України, звертаються з рапортом до безпосереднього начальника з проханням надати дозвіл на вступ до відповідного вищого навчального закладу. Після цього їх кандидатури обговорюються на засіданні ради прапорщиків (офіцерських зборах) та затверджуються керівництвом підрозділу Управління.
При обговоренні враховується:
- ставлення до виконання своїх службових обов'язків:
- відповідність освіти, яку військовослужбовець має намір отримати, характер служби і потреби Управління у фахівцях зазначеного профілю.
Кількість студентів та слухачів серед військовослужбовців підрозділу (заочна форма навчання), як правило, не повинна перевищувати 15% від його загальної чисельності.
У разі прийняття позитивного рішення рапорт кандидата на навчання (за рекомендацією колективу) подається на розгляд атестаційної комісії (до 30 січня, до 30 квітня або до 30 жовтня кожного року), яка узагальнює дані на підставі розгляду кожної окремої кандидатури, з урахуванням потреби Управління у фахівцях різних спеціальностей.
На підставі висновку атестаційної комісії Начальник Управління (заступник начальника Управління - Начальник Служби охорони в Автономній Республіці Крим Управління державної охорони України) приймає рішення щодо надання військовослужбовцю дозволу на навчання.
Військовослужбовець, який без дозволу керівництва поступив на навчання, на час екзаменаційних сесій та складання іспитів від виконання службових обов'язків не звільняється.
Військовослужбовці, яким надано дозвіл на вступ у вищі навчальні заклади, систематично інформують кадрові підрозділи та безпосереднє керівництво про результати складання іспитів і хід навчання.

II. Прийняття на військову службу. Укладення контракту

9. Контракт про проходження військової служби в Управлінні - письмова угода, що укладається між громадянином України і державою, від імені якої виступає Управління, для встановлення правових відносин між сторонами під час проходження військової служби.
Контракт укладається за зразком, що додається, у двох примірниках, підписується особою, яка вступає або продовжує військову службу, і відповідною посадовою особою Управління згідно з пунктами 11 і 14 цієї Інструкції, скріплюється гербовою печаткою Управління і зберігається кожною із сторін.
Контракт є підставою для видання наказу про прийняття особи на військову службу за контрактом і призначення на посаду.
Особа, вступаючи на військову службу до Управління, проходить спеціальний курс підготовки з метою визначення ступеня її професійної придатності.
У разі визнання особи за результатами здачі заліків професійно непридатною до військової служби в Управлінні, контракт припиняє чинність з дня, зазначеного в наказі Начальника Управління державної охорони України про виключення військовослужбовця зі списків особового складу Управління.
10. На військову службу за контрактом в Управління приймаються:
а) на військову службу солдатів і матросів, сержантів і старшин:
військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу, які прослужили на строковій військовій службі не менше одного року, мають відповідну підготовку за фахом (на базі повної загальної середньої освіти);
військовозобов'язані та жінки віком від 19 до 30 років, які не мають військових звань офіцерського складу, прапорщиків і мічманів, з відповідною спеціальною підготовкою (на базі повної загальної середньої освіти), після закінчення спеціальних курсів;
б) на військову службу прапорщиків і мічманів:
військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу Служби безпеки України, Збройних Сил України, інших військових формувань, які прослужили на строковій військовій службі не менше одного року і мають вищу, повну загальну середню або професійно-технічну освіту та відповідну спеціальну підготовку, після закінчення спеціальних курсів;
військовослужбовці Служби безпеки України, Збройних Сил України, інших військових формувань, які проходять військову службу за контрактом і не мають військових звань офіцерського складу, мають вищу, повну загальну середню або професійно-технічну освіту та відповідну спеціальну підготовку і не досягли граничного віку перебування на військовій службі, встановленого для прапорщиків і мічманів, після закінчення спеціальних курсів;
військовозобов'язані та жінки віком від 19 до 30 років, які не мають військових звань офіцерського складу, мають вищу, повну загальну середню або професійно-технічну освіту та відповідну спеціальну підготовку, після закінчення спеціальних курсів;
в) на військову службу офіцерського складу:
військовослужбовці Служби безпеки України, Збройних Сил України, інших військових формувань, які закінчили вищі військові навчальні заклади та вищі навчальні заклади, що мають військові навчальні підрозділи (далі - вищі військові навчальні заклади), та яким присвоєно офіцерське звання;
офіцери запасу, які не досягли граничного віку перебування на військовій службі;
жінки віком до 30 років, які мають вищу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем підготовки не нижче бакалавра, споріднену з профілем службової діяльності, та спеціальну підготовку і вперше приймаються на військову службу у добровільному порядку;
офіцери, які перебувають на кадровій військовій службі у Службі безпеки України та в інших військових формуваннях і виявили бажання проходити військову службу за контрактом;
військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу Служби безпеки України, які прослужили на строковій військовій службі не менше одного року, військовослужбовці Служби безпеки України, інших військових формувань, які проходять військову службу за контрактом, і військовозобов'язані, які мають вищу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем підготовки не нижче бакалавра, споріднену з профілем службової діяльності, та не досягли граничного віку перебування на військовій службі, встановленого для осіб офіцерського складу.
11. Право підписання першого контракту від імені Управління надається Начальнику Управління.
12. Перший контракт набирає чинності з дня:
призначення військовослужбовця на посаду;
видання наказу про прийняття військовослужбовця на військову службу за контрактом, якщо він не переміщується на іншу посаду, - для осіб, які перебувають на військовій службі;
присвоєння першого офіцерського звання - для випускників вищих військових навчальних закладів.
13. Перший контракт про проходження військової служби укладається на строк:
не менше 3 років - з особами, які приймаються на військову службу за контрактом солдатів і матросів, сержантів і старшин;
не менше 5 років - з особами, які приймаються на військову службу за контрактом прапорщиків і мічманів;
від 5 до 10 років - з особами, які приймаються на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу;
5 років - з випускниками вищих військових навчальних закладів.
Строк контракту обчислюється повними роками.
Після закінчення строку контракту військову службу може бути продовжено за новим контрактом на строк від 3 до 5 років щоразу до досягнення граничного віку перебування на військовій службі, а військовослужбовцям, які досягли граничного віку перебування на військовій службі, - на строк не більше 10 років.
Новий контракт укладається не пізніш як за 2 місяці до закінчення строку чинного контракту і набирає чинності з дня, наступного після дня закінчення дії попереднього контракту.
Військовослужбовці Управління, які бажають продовжити службу в Управлінні за 4 місяці до закінчення строку контракту подають рапорт по команді на ім'я Начальника Управління з проханням укласти новий контракт. Безпосередній начальник військовослужбовця на зворотному боці цього рапорту складає службову характеристику з висновком про доцільність укладання нового контракту. Військовослужбовців, які досягли граничного віку перебування на військовій службі та бажають продовжувати службу, відділ кадрів направляє для проходження військово-лікарської комісії з метою визначення придатності до подальшого проходження військової служби. Результати медичного обстеження відображаються у рапорті про укладання контракту, після чого керівник самостійного підрозділу погоджує рапорт з керівництвом підрозділів професійної підготовки, внутрішньої безпеки, кадрів та доповідає керівництву Управління.
Чинність контракту припиняється:
у день закінчення його строку - у разі продовження військовослужбовцю військової служби за новим контрактом;
у день, зазначений у наказі про виключення військовослужбовця зі списків особового складу, у зв'язку зі звільненням з військової служби, смертю, визнанням його судом безвісно відсутнім або оголошенням померлим;
у день укладення контракту з військовослужбовцем про проходження ним військової служби (навчання) курсантом (слухачем) вищого військового навчального закладу Служби безпеки України.
14. Право підписання нового контракту від імені Управління державної охорони України надається Начальнику Управління.
15. Контракт з військовослужбовцями, переведеними з Управління до Збройних Сил України та інших військових формувань, із виключенням їх зі списків особового складу Управління, розривається у день, коли військовослужбовця виключено наказом зі списків особового складу.
Контракт з військовослужбовцями, переведеними зі Збройних Сил України та інших військових формувань до Управління з виключенням їх із списків особового складу відповідних військових формувань, укладається на загальних підставах і набирає чинності з дня його підписання сторонами, але не раніше дня призначення військовослужбовця на посаду.
16. Військовослужбовцям-жінкам, які перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами або для догляду за дитиною, строк контракту (якщо він закінчується після надання таких відпусток) продовжується на період їх перебування у зазначених відпустках.

III. Військові звання

17. Військові звання офіцерського складу, складу прапорщиків і мічманів, рядового, сержантського і старшинського складу присвоюються військовослужбовцям і військовозобов'язаним з урахуванням їх освіти, ділових і моральних якостей, організаторських здібностей, професійної підготовки, досвіду служби, посади, яку вони займають, та інших умов, передбачених цією Інструкцією.
Військовослужбовцям, засудженим до службового обмеження, під час відбування цього покарання чергові військові звання не присвоюються. Строк відбування покарання не зараховується до строку вислуги років для присвоєння чергового військового звання.
18. Військові звання рядового, сержантського і старшинського складу присвоюються особам, які виявили бажання добровільно проходити військову службу за контрактом солдатів і матросів, сержантів і старшин і відповідають вимогам військової служби.
За військовослужбовцями та військовозобов'язаними, які приймаються на військову службу за контрактом солдатів і матросів, сержантів і старшин, зберігаються військові звання рядового, сержантського і старшинського складу, присвоєні їм до прийняття на військову службу за контрактом.
19. Громадянам, прийнятим на військову службу за контрактом солдатів і матросів, сержантів і старшин, яким раніше не присвоювалося військове звання, одночасно з призначенням на посади солдатів (матросів) присвоюється військове звання рядового (матроса).
20. Військове звання старшого солдата (старшого матроса) присвоюється:
а) військовослужбовцям у званні рядового (матроса) при призначенні їх на посади, за якими штатами передбачено звання старшого солдата (старшого матроса);
б) рядовим (матросам) у порядку заохочення.
21. Військове звання молодшого сержанта (старшини 2-ї статті) присвоюється:
а) особам рядового складу та жінкам, прийнятим на військову службу за контрактом, одночасно з призначенням на посади сержантського і старшинського складу;
б) особам рядового складу, які проходять службу за контрактом, одночасно з призначенням на посади сержантського і старшинського складу.
22. Чергові військові звання сержанта (старшини 1-ї статті), старшого сержанта (головного старшини), старшини (головного корабельного старшини) військовослужбовцям, які проходять службу за контрактом, присвоюються у послідовному порядку в разі позитивної характеристики, відповідності нового звання військовому званню, передбаченому штатною посадою, після проходження строку служби у попередньому званні не менше 6 місяців.
23. Громадянам, які приймаються на військову службу за контрактом прапорщиків і мічманів, присвоюється військове звання прапорщика або мічмана, якщо раніше такі військові звання не були їм присвоєні.
24. Військове звання старшого прапорщика (старшого мічмана) присвоюється прапорщикам (мічманам), що прослужили як прапорщики (мічмани) 5 і більше років, з яких не менше одного року на посадах, що комплектуються старшими прапорщиками (старшими мічманами) або офіцерами.
Військове звання старшого прапорщика (старшого мічмана) може бути присвоєно також прапорщикам (мічманам):
що прослужили як прапорщики (мічмани) 3 і більше років, з яких не менше одного року на посадах, що комплектуються старшими прапорщиками (старшими мічманами) або офіцерами, і досягли високих показників у службовій діяльності, - достроково, у порядку заохочення;
за бездоганну і безперервну службу прапорщиками (мічманами) протягом 15 років - незалежно від займаної посади.
25. Військові звання рядового, сержантського і старшинського складу, складу прапорщиків і мічманів присвоюються Начальником Управління.
26. Військове звання молодшого лейтенанта присвоюється військовослужбовцям, військовозобов'язаним і жінкам, які мають вищу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем підготовки бакалавра, споріднену з профілем службової діяльності, під час атестування до офіцерського складу.
27. Військове звання лейтенанта присвоюється:
а) молодшим лейтенантам, у яких закінчився строк вислуги у цьому званні;
б) військовослужбовцям, які закінчили вищі військові навчальні заклади з очною формою підготовки;
в) військовослужбовцям, військовозобов'язаним і жінкам, які мають вищу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем підготовки не нижче спеціаліста, споріднену з профілем службової діяльності, під час атестування до офіцерського складу.
28. Перше офіцерське звання військовослужбовцям (військовозобов'язаним) присвоюється Начальником Управління.
Військовослужбовці Управління з числа прапорщиків, які перебувають на військовій службі та яким відповідно до чинного законодавства України може бути присвоєно офіцерське звання, розглядаються як кандидати для призначення на офіцерські посади.
Робота в цьому напрямку розпочинається після мотивованого рапорту керівника підрозділу з клопотанням про призначення на офіцерську посаду військовослужбовця даного підрозділу.
29. Чергові військові звання молодшого та старшого офіцерського складу до полковника включно присвоюються Начальником Управління.
30. Військові звання вищого офіцерського складу військовослужбовцям присвоюються Президентом України за поданням Начальника Управління.
31. Чергові офіцерські звання військовослужбовцям присвоюються у послідовному порядку в разі відповідності чергового звання військовому званню, передбаченому штатною посадою, та після закінчення встановленого строку вислуги у попередньому військовому званні.
Чергове військове звання до полковника включно може бути присвоєно Начальником Управління у порядку заохочення достроково, після закінчення не менше половини встановленого строку вислуги у попередньому військовому званні або після закінчення встановленого строку вислуги у попередньому званні на один ступінь вище за військове звання, передбачене штатною посадою, офіцерам, які виявили високі професійні, ділові та моральні якості під час виконання військового обов'язку та досягли високих показників у службовій діяльності.
32. Чергові військові звання офіцерського складу до полковника включно аспірантам (ад'юнктам) і докторантам вищих військових навчальних закладів Служби безпеки України присвоюються з урахуванням вимог пункту 31 цієї Інструкції:
під час навчання - у разі відповідності чергового військового звання званню за штатною посадою, яку офіцер займав перед вступом до аспірантури (ад'юнктури) чи докторантури без урахування наступних змін (підвищення чи пониження), внесених до штату за цією посадою;
після закінчення аспірантури (ад'юнктури) чи докторантури - у разі відповідності чергового військового звання званню за штатною посадою, на яку офіцер призначається після закінчення навчання.
33. Присвоєння офіцерських звань військовослужбовцям проводиться відповідно до цієї Інструкції в порядку, який визначається Начальником Управління.
Керівники самостійних підрозділів готують подання про присвоєння чергових військових звань своїм підлеглим та після погодження з відділом кадрів доповідають свої пропозиції керівництву Управління. Не пізніше ніж за 1 місяць до дати присвоєння чергового військового звання подання, підписане всіма посадовими особами, що в ньому зазначені, керівник підрозділу передає у відділ кадрів для підготовки відповідного проекту наказу Начальника Управління.
У разі неприсвоєння чергового військового звання керівник підрозділу до дати присвоєння чергового військового звання подає по команді мотивований рапорт, в якому вказує причини затримки присвоєння військового звання, та готує необхідні матеріали (службова характеристика, атестація, аналіз дисциплінарної практики) для розгляду цього питання на засіданні атестаційної комісії. Наказ про неприсвоєння чергового військового звання підписується Начальником Управління не пізніше дати присвоєння військовослужбовцю чергового військового звання.
За умови усунення причин, що призвели до неприсвоєння чергового військового звання, керівник самостійного підрозділу готує документи на присвоєння чергового військового звання.
Подання про присвоєння чергового військового звання полковника розглядаються колегією Управління.
За наявності в особи офіцерського складу дисциплінарного стягнення чергове військове звання до зняття стягнення не присвоюється.
Особам офіцерського складу, призначеним на вищі посади, за якими штатом передбачено два військових звання, вище з них присвоюється з урахуванням вимог пункту 31 цієї Інструкції та за умови освоєння ними обов'язків за новою посадою, але не пізніш як через 6 місяців після призначення на цю посаду, за рішенням Начальника Управління.
34. Строки вислуги у військових званнях для осіб офіцерського складу, які перебувають на військовій службі, встановлюються:
молодшого лейтенанта, лейтенанта - 2 роки
старшого лейтенанта, капітана - 3 роки
майора - 4 роки
підполковника - 5 років.
Для офіцерів, які закінчили вищі військові навчальні заклади з золотою медаллю або дипломом з відзнакою, а також вищі військові навчальні заклади з п'ятирічним і більшим строком навчання, встановлюється строк вислуги у військовому званні лейтенанта один рік.
Строки вислуги у військових званнях полковника і вище не встановлюються.
Строк вислуги у присвоєному військовому званні обчислюється від дня видання наказу про присвоєння цього звання. Час перебування військовослужбовця у пониженому військовому званні до строку вислуги у поновленому військовому званні не зараховується.
Офіцерам, прийнятим на військову службу із запасу, до строку вислуги у військовому званні зараховується час перебування їх у військовому званні в запасі пропорційно до строків вислуги, встановлених пунктом 84 цієї Інструкції.
35. У разі прийняття на військову службу осіб середнього і старшого начальницького складу Міністерства внутрішніх справ України, податкової міліції Державної податкової адміністрації України, Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи та Державного департаменту України з питань виконання покарань, які мають спеціальні звання, або працівників органів прокуратури України, які мають класні чини, для заміщення посад осіб офіцерського складу зазначеним особам присвоюються військові звання офіцерського складу в порядку переатестування з урахуванням їх спеціальних звань чи класних чинів.
Особам офіцерського складу, які мають армійські (корабельні) військові звання, у разі призначення на посади, за якими штатом передбачено корабельні (армійські) військові звання, відповідні військові звання присвоюються в порядку переатестування. У такому ж порядку присвоюються військові звання особам офіцерського складу, які мають відповідну освіту, в разі призначення на посади (увільнення з посад), за якими штатом передбачені військові звання з доданням слів "медичної служби" чи "юстиції".
36. Строк вислуги у військовому званні офіцеру, переатестованому на рівноцінне військове звання, обчислюється від дня видання наказу про присвоєння йому військового звання (спеціального звання, класного чину), яке він мав до переатестування.
37. Військовослужбовцям, які перебувають у розпорядженні відповідного начальника (командира) у зв'язку з усуненням від виконання службових обов'язків, а також військовослужбовцям, стосовно яких провадиться дізнання, досудове слідство або кримінальна справа розглядається судом, чергові військові звання не присвоюються.
38. Військовослужбовці можуть бути позбавлені військових звань за вироком суду у зв'язку із вчиненням злочинів та в порядку дисциплінарного стягнення відповідно до Дисциплінарного статуту Збройних Сил України.
39. Пониження у військовому званні на один ступінь осіб молодшого і старшого офіцерського складу, старших прапорщиків (старших мічманів), сержантів і старшин, які перебувають на військовій службі, може застосовуватися як вид дисциплінарного стягнення в порядку, передбаченому Дисциплінарним статутом Збройних Сил України. Військовослужбовці, які були понижені у військовому званні, поновлюються в порядку заохочення у попередньому військовому званні, незалежно від займаної посади, за умови позитивної характеристики, наказом Начальника Управління:
особи рядового, сержантського і старшинського складу - не раніш як через 6 місяців з дня пониження;
особи офіцерського складу, складу прапорщиків (мічманів) - не раніш як через один рік з дня пониження.
В інших випадках військовослужбовці, понижені у військовому званні в порядку дисциплінарного стягнення, поновлюються у попередньому військовому званні згідно з Дисциплінарним статутом Збройних Сил України.
40. Позбавлення осіб рядового, сержантського і старшинського складу, складу прапорщиків (мічманів), осіб офіцерського складу військових звань, пониження їх у військовому званні на один ступінь у порядку дисциплінарного стягнення та поновлення у попередньому військовому званні до полковника включно проводиться Начальником Управління.

IV. Призначення на посади та переміщення по службі

41. Військові посади, що підлягають заміщенню військовослужбовцями, і відповідні цим посадам військові звання визначаються спеціальними переліками та передбачаються в штатах.
Окремі військові посади у мирний час (на умовах строкового трудового договору) можуть заміщатися цивільними особами у порядку і за правилами, встановленими Начальником Управління.
42. Призначення на посади заступників Начальника Управління здійснюється Президентом України за поданням Начальника Управління.
43. Призначати військовослужбовців на посади старшого офіцерського складу та переміщувати їх по службі має виключно Начальник Управління. Інших військовослужбовців призначають та переміщують по службі керівники регіональних підрозділів.
Призначення військовослужбовців на посади та переміщення їх по службі здійснюється з додержанням таких вимог:
а) посади осіб офіцерського складу комплектуються офіцерами, які перебувають на військовій службі, з урахуванням їх досвіду шляхом професійного добору на конкурсній основі. Прапорщики з урахуванням ділових і моральних якостей можуть призначатися на посади, що підлягають заміщенню молодшим офіцерським складом, у тому разі, коли їм не підпорядковуватимуться офіцери, і звільнятися з них наказом Начальника Управління. При призначенні на зазначені посади офіцерів прапорщики, які займають посади молодшого офіцерського складу, переміщуються на посади прапорщиків;
б) у разі призначення на посади та в усіх випадках переміщення по службі військовослужбовців повинно забезпечуватися їх використання за основною або спорідненою спеціальністю чи з урахуванням набутого досвіду;
в) переміщення по службі військовослужбовців здійснюється, як правило, без зарахування в розпорядження відповідних начальників (командирів). Призначення на посади військовослужбовців, які перебувають у розпорядженні відповідних начальників (командирів), проводиться у можливо короткий строк і не пізніше строків, зазначених у пункті 48 цієї Інструкції. Випускники вищих військових навчальних закладів призначаються на відповідні вакантні посади після закінчення цих закладів, а зараховані в розпорядження відповідних начальників (командирів), - безпосередньо після їх прибуття до Управління з відпустки, наданої у зв'язку із закінченням військового навчального закладу. Військовозобов'язані та жінки, які приймаються на військову службу, призначаються на посади з дня їх прибуття до Управління для проходження служби, але не раніше дня, наступного за днем звільнення їх з попереднього місця роботи;
г) у разі потреби термінового заміщення вакантної посади на період відпустки військовослужбовця-жінки у зв'язку з вагітністю, пологами і з догляду за дитиною, а також в інших випадках тривалої відсутності військовослужбовця прямі начальники, які мають право видавати накази по особовому складу, можуть покладати тимчасове виконання обов'язків за посадою на інших військовослужбовців;
д) необхідність і терміновість переміщення військовослужбовців, які не досягли граничного віку перебування на військовій службі і визнані військово-лікарськими комісіями обмежено придатними до військової служби, з посад, що вони займають, на інші посади, обов'язки за якими вони можуть виконувати з урахуванням стану здоров'я, підготовки і досвіду служби, визначається відповідними прямими начальниками на підставі висновку військово-лікарської комісії;
е) переміщення по службі в іншу місцевість військовослужбовців, які не досягли граничного віку перебування на військовій службі і визнані військово-лікарськими комісіями придатними або обмежено придатними до військової служби, але мають потребу за станом свого здоров'я або за станом здоров'я членів їхніх сімей змінити місце служби (проживання), здійснюється за рішенням відповідних начальників на підставі висновку військово-лікарської комісії;
є) військовослужбовцям, які перебувають у родинних стосунках (батьки, подружжя, брати, сестри, діти, а також брати, сестри, батьки й діти другого з подружжя), не дозволяється проходити службу в одному підрозділі (військовій частині), якщо проходження ними військової служби пов'язано з прямою підпорядкованістю одного з них іншому;
ж) призначення військовослужбовців у порядку службового сумісництва в підрозділах Управління заборонено.
44. Переміщення по службі військовослужбовців здійснюється:
а) на вищі посади - у порядку просування по службі;
б) на рівні посади - у разі проведення планової заміни у місцевостях з установленими строками служби, службової потреби, у зв'язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів, для більш доцільного використання військовослужбовців - за рішенням відповідних начальників (командирів), через сімейні обставини - на прохання військовослужбовця, а за станом здоров'я - на підставі висновку військово-лікарської комісії;
в) у зв'язку зі вступом на навчання до військового навчального закладу зі звільненням з посади, а також у разі призначення на посаду після закінчення навчання;
г) на нижчі посади - на підставах, передбачених пунктом 46 цієї Інструкції.
Посада вважається вищою, якщо за цією посадою передбачено вище військове звання, а за умови рівних військових звань - більший посадовий оклад, нижчою, якщо за цією посадою передбачено нижче військове звання, а за умови рівних звань - менший посадовий оклад. У разі коли за посадою штатом (відповідним переліком) передбачено два військових звання або диференційований посадовий оклад, до уваги береться вище військове звання або вищий посадовий оклад.
45. Просування по службі військовослужбовців здійснюється з урахуванням їхніх професійних, ділових і моральних якостей, досягнутих результатів на доручених ділянках, здатності виконувати завдання у складних умовах служби, стану здоров'я.
Для заміщення вакантних посад, просування по службі та направлення військовослужбовців на навчання в Управлінні створюється резерв кандидатів для просування по службі та направлення на навчання.
Переміщення по службі на вищі посади військовослужбовців, засуджених до службових обмежень для військовослужбовців, під час відбування цього покарання не провадиться.
46. Переміщення військовослужбовців з вищих посад на нижчі здійснюється:
а) у зв'язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів;
б) за станом здоров'я - на підставі висновку військово-лікарської комісії;
в) виходячи з професійних і ділових якостей;
г) у порядку дисциплінарного стягнення відповідно до Дисциплінарного статуту Збройних Сил України;
д) за віком, сімейними обставинами або з інших поважних причин - на прохання військовослужбовця.
Переміщення військовослужбовців з вищих посад на нижчі згідно з підпунктами "а", "б", "в" і "д" цього пункту здійснюється відповідно до вимог пункту 43 цієї Інструкції за умови, якщо можливості призначити військовослужбовця на рівну посаду немає.
Переміщення військовослужбовців - учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС з вищих посад на нижчі без їх згоди не допускається, за винятком підстав, передбачених підпунктами "в" та "г" цього пункту. У разі скорочення штатів або проведення організаційних заходів ці особи користуються переважним правом залишення за місцем служби чи першочерговим правом призначення на вакантні посади. Якщо їх переміщено на посади з меншим посадовим окладом, за ними зберігається попередній посадовий оклад за новим місцем служби, але не більше одного року.
Призначення з пониженням у посаді в порядку дисциплінарного стягнення здійснюється начальниками, яким таке право надано Дисциплінарним статутом Збройних Сил України.
У наказі по особовому складу про переміщення військовослужбовця на нижчу посаду зазначається підстава переміщення, передбачена цим пунктом.
Військовослужбовці, переміщені з вищих посад на нижчі, надалі можуть просуватися по службі з урахуванням вимог пункту 43 цієї Інструкції та стану здоров'я, а понижені у посаді в порядку дисциплінарного стягнення, крім того, - після зняття дисциплінарного стягнення. Військовослужбовці, які переміщені на нижчі посади у зв'язку зі скороченням штатів і відповідають вимогам для заміщення посад, рівних попереднім посадам, користуються переважним правом просування по службі.
47. Військовослужбовці, які переміщуються по службі, мають вибути до нового місця служби після здавання справ і посади, але не пізніш як через один місяць від дня одержання підрозділом наказу про переміщення по службі, крім випадків, коли військовослужбовець перебуває у відпустці, відрядженні або на лікуванні.
48. Зарахування військовослужбовців у розпорядження Начальника Управління допускається:
а) за службовою потребою (після закінчення вищого військового навчального закладу, у разі переведення військовослужбовців до нового місця служби тощо) - до 1 місяця;
б) у разі скорочення штатів або проведення організаційних заходів - до 3 місяців;
в) у разі коли стосовно військовослужбовця провадиться дізнання, досудове слідство або кримінальна справа розглядається судом - до закриття справи органом дізнання або досудового слідства чи винесення вироку судом;
г) після закінчення строку відрядження військовослужбовця до органів виконавчої влади, підприємств і організацій, після повернення із довгострокового закордонного службового відрядження - до 2 місяців;
д) у разі визнання військовослужбовця військово-лікарською комісією непридатним до військової служби - на період, необхідний для підготовки матеріалів до звільнення з військової служби;
е) у разі відсутності відомостей про місце перебування військовослужбовця понад один місяць - до його повернення в Управління або до дня виключення його зі списків особового складу Управління відповідно до пункту 71 цієї Інструкції;
є) у разі усунення військовослужбовця від виконання службових обов'язків за порушення військової дисципліни - на період, необхідний для проведення службового розслідування (перевірки) та прийняття відповідного рішення.
Після закінчення строку перебування військовослужбовця у розпорядженні Начальника Управління, а також у тому разі, коли відпали підстави для такого зарахування, він призначається на посаду в порядку, встановленому цієї Інструкцією.
Військовослужбовці звільняються з посад та зараховуються в розпорядження Начальника Управління наказами по особовому складу.
Час перебування військовослужбовця на лікуванні, у черговій та встановлених законодавством додаткових відпустках із загальної тривалості періоду перебування у розпорядженні Начальника Управління виключається.
За військовослужбовцями, зарахованими у розпорядження Начальника Управління, зберігається право на забезпечення всіма видами матеріального та грошового забезпечення за посадами, що вони займали, якщо іншого не передбачено законодавством.
49. Військовослужбовці можуть бути переведені з Управління до Служби безпеки України, Збройних Сил України та інших військових формувань із виключенням зі списків особового складу Управління державної охорони України за погодженням між Управлінням та відповідними військовими формуваннями.

V. Атестування

50. Для забезпечення правильного добору, розстановки, виховання, вдосконалення підготовки військовослужбовців, об'єктивної та принципової оцінки їх професійної підготовки, ділових і моральних якостей, визначення відповідності займаним посадам та перспективи службового використання, створення резерву кандидатів для просування по службі та направлення на навчання проводиться атестування військовослужбовців.
51. Атестування військовослужбовців у мирний час проводиться перед закінченням строку контракту (не пізніш як за 3 місяці), але не рідше ніж один раз на 5 років. За рішенням Начальника Управління атестування всіх військовослужбовців або окремих їх категорій може проводитись і в інші строки.
52. Військовослужбовців атестують їх прямі начальники з числа осіб офіцерського складу. Атестування військовослужбовців проводиться через атестаційну комісію.
Начальники, які атестують своїх підлеглих, несуть персональну відповідальність за об'єктивність атестацій та обгрунтованість викладених у них висновків і рекомендацій.
Затверджені атестації оголошуються атестованим військовослужбовцям їх прямими начальниками. Скарга на порушення порядку атестування та необ'єктивність атестації може бути подана в установленому порядку не пізніше місячного строку з дня оголошення атестації. Рішення за скаргою приймається начальником, який затвердив атестацію. Це рішення може бути оскаржене військовослужбовцем у встановленому порядку. У разі визнання скарги обґрунтованою до атестації вносяться відповідні зміни або складається нова атестація.
Військовослужбовці зобов'язані усунути зазначені в атестаціях недоліки. Прямі начальники повинні вимагати від військовослужбовців усунення недоліків та надавати їм у цьому допомогу, забезпечувати реалізацію атестаційних висновків з урахуванням практичної діяльності військовослужбовця після атестування.
У разі переміщення військовослужбовців по службі, присвоєння їм військових звань у порядку переатестування згідно з пунктом 35 цієї Інструкції, звільнення в запас або у відставку в міжатестаційний період, відомості, що їх характеризують, не відображені в останній атестації, але необхідні для прийняття рішення, зазначаються у поданнях про переміщення, присвоєння військових звань або звільнення. У разі направлення на навчання, а також в інших випадках на вимогу прямих начальників на військовослужбовців складаються службові характеристики, якщо з дня затвердження останньої атестації минуло більше року.
Військовослужбовці, відряджені до органів виконавчої влади, інших підприємств і організацій, атестуванню не підлягають.
Порядок проведення атестування військовослужбовців визначається наказом Управління державної охорони України від 26 грудня 2003 року N 145/ДСК (z0056-04) , який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 року за N 56/8655.

VI. Відпустки

53. У мирний час військовослужбовцям надаються відпустки:
а) щорічні:
чергові;
додаткові за особливий характер служби та роботу зі шкідливими та важкими умовами праці;
інші додаткові відпустки, передбачені законодавством;
б) у зв'язку із закінченням військових навчальних закладів;
в) додаткові у зв'язку з навчанням у вищих навчальних закладах без відриву від служби;
г) творчі;
д) соціальні:
у зв'язку з вагітністю та пологами;
для догляду за дитиною;
додаткові військовослужбовцям - жінкам, які мають дітей;
е) у зв'язку із хворобою;
є) за сімейними обставинами та з інших поважних причин.
54. Тривалість чергової відпустки для військовослужбовців, які мають на момент її надання вислугу в календарному обчисленні до 10 років, становить 30 календарних днів, від 10 до 20 років - 35 календарних днів, від 20 до 25 років - 40 календарних днів, 25 і більше років - 45 календарних днів щороку без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки і назад.
Військовослужбовцям-інвалідам, а також учасникам бойових дій та прирівняним до них особам чергові відпустки надаються незалежно від вислуги років тривалістю 45 календарних днів у зручний для них час.
Святкові та неробочі дні, зазначені у статті 73 Кодексу законів про працю України (322-08) , під час визначення тривалості відпусток не враховуються.
Військовослужбовцям, які захворіли під час чергової відпустки, відпустка продовжується після одужання на кількість невикористаних у зв'язку з хворобою днів.
У разі надання військовослужбовцям чергових відпусток, відпусток за сімейними обставинами та з інших поважних причин, а також у зв'язку з хворобою додатково надається час для проїзду до місця проведення відпустки і назад.
55. Щорічні відпустки мають бути надані протягом календарного року. В особливих випадках з дозволу Начальника Управління чергова відпустка (або невикористана її частина) може бути надана за минулий рік у наступному році, якщо раніше її не було надано через виняткові обставини.
Відпустка тривалістю 40 і більше календарних днів на прохання військовослужбовця може бути поділена на дві частини за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 30 календарних днів.
Керівники самостійних підрозділів наприкінці поточного року складають графік відпусток особового складу на наступний рік та затверджують його у керівництва Управління, після чого оголошують особовому складу під підпис. З метою підтримання постійної бойової готовності підрозділів чергові відпустки військовослужбовцям надаються рівномірно протягом всього календарного року.
Військовослужбовцям, кандидатури яких затверджено для виїзду у довгострокові закордонні службові відрядження або для направлення на навчання, чергова відпустка надається з урахуванням повного використання її до їх відбуття у відрядження або вступу до навчального закладу.
Військовослужбовцям, які перебувають у довгострокових закордонних службових відрядженнях, дозволяється за їх бажанням об'єднувати чергові і додаткові відпустки за минулий та поточний роки. У разі переміщення зазначених осіб по службі невикористана ними об'єднана відпустка (або її невикористана частина) надається на новому місці служби (новій посаді).
56. Військовослужбовцям, прийнятим на військову службу із запасу, тривалість чергової відпустки у рік прийняття на військову службу обчислюється пропорційно часу з дня прийняття і до кінця календарного року з розрахунку 1/12 тривалості відпустки, на яку вони мають право згідно з пунктом 54 цієї Інструкції, за кожний повний місяць служби. При цьому військовослужбовцям, які мають право на відпустку тривалістю 10 і більше календарних днів, оплачується проїзд до місця проведення відпустки і назад та надається додатково час на дорогу.
Військовослужбовцям, які звільняються з військової служби, крім осіб, які звільняються за віком, станом здоров'я або у зв'язку зі скороченням штатів, чергова відпустка надається з розрахунку 1/12 тривалості відпустки, на яку вони мають право згідно з пунктом 54 цієї Інструкції, за кожний повний місяць служби в році звільнення. При цьому оплачується проїзд до місця проведення відпустки і назад до місця служби чи обраного місця проживання та надається додатково час на дорогу з урахуванням вимог, установлених абзацом першим цього пункту.
Військовослужбовцям, які звільняються з військової служби за віком, станом здоров'я або у зв'язку зі скороченням штатів, у рік звільнення надається чергова відпустка тривалістю, встановленою пунктом 54 цієї Інструкції.
Військовослужбовцям, накази про звільнення яких підписано у минулому році, але які не виключені зі списків особового складу, відпустка за період служби у поточному році не надається.
57. Відкликання військовослужбовців з чергової відпустки допускається лише у разі надзвичайної службової необхідності. Порядок відкликання військовослужбовців із чергових відпусток визначається Начальником Управління. Невикористана частина відпустки надається військовослужбовцю, як правило, у поточному році. Якщо невикористана частина відпустки становить 10 і більше календарних днів, військовослужбовцю оплачується проїзд до місця проведення відпустки і назад, але не далі пункту, з якого його було відкликано, а також надається додатково час на дорогу.
58. Щорічні додаткові відпустки за особливий характер служби та роботу зі шкідливими та важкими умовами праці надаються військовослужбовцям тривалістю та у порядку, що визначаються Начальником Управління. Ці відпустки можуть бути використані одночасно з черговими відпустками або в інший строк з урахуванням побажання військовослужбовця та інтересів служби.
Перелік посад та обов'язків, що дають право особам, які їх займають або виконують, на щорічну додаткову відпустку за особливий характер служби та роботу зі шкідливими та важкими умовами праці, визначається Начальником Управління.
Військовослужбовцям, які мають право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер служби та роботу зі шкідливими та важкими умовами праці, а також на додаткову відпустку з інших підстав, передбачених законодавством, відпустка надається за їх вибором за однією з підстав.
Військовослужбовцям, віднесеним до 1-ї і 2-ї категорій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, надається додаткова відпустка тривалістю 14 робочих днів на рік.
59. Відпустки у зв'язку із закінченням військових навчальних закладів особам, яким присвоєно перше офіцерське звання, надаються до направлення їх до місця проходження служби тривалістю 30 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та від місця проведення відпустки до місця проходження служби. Ці відпустки зараховуються як чергові відпустки за поточний рік.
60. Військовослужбовцям, допущеним до складання вступних іспитів у вищі навчальні заклади з вечірньою та заочною формами навчання, надаються відпустки тривалістю 15 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місцезнаходження навчального закладу і назад. Зазначена відпустка надається військовослужбовцю на підставі повідомлення за підписом керівника навчального закладу про його допуск до складання вступних іспитів.
Військовослужбовцям, які успішно навчаються у вищих навчальних закладах без відриву від служби, надаються додаткові відпустки:
а) на період настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів для тих, хто навчається на першому та другому курсах у вищих навчальних закладах:
I-II рівнів акредитації з вечірньою формою навчання - 10 календарних днів;
III-IV рівнів акредитації з вечірньою формою навчання - 20 календарних днів;
незалежно від рівня акредитації із заочною формою навчання - 30 календарних днів;
б) на період настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів для тих, хто навчається на третьому і наступних курсах у вищих навчальних закладах:
I-II рівнів акредитації з вечірньою формою навчання - 20 календарних днів;
III-IV рівнів акредитації з вечірньою формою навчання - 30 календарних днів;
незалежно від рівня акредитації із заочною формою навчання - 40 календарних днів;
в) на період складання державних іспитів у вищих навчальних закладах незалежно від рівня акредитації - 30 календарних днів;
г) на період підготовки та захисту дипломного проекту (роботи) військовослужбовцям, які навчаються у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формою навчання I-II рівнів акредитації, - два місяці, а у вищих навчальних закладах III-IV рівнів акредитації - чотири місяці.
Тривалість додаткових оплачуваних відпусток військовослужбовцям, які здобувають другу (наступну) вищу освіту за заочною (вечірньою) формою навчання у навчальних закладах післядипломної освіти та вищих навчальних закладах, що мають у своєму підпорядкуванні підрозділи післядипломної освіти, визначається як для осіб, які навчаються на третьому і наступних курсах вищого навчального закладу відповідного рівня акредитації.
Відпустки, передбачені підпунктами "а" та "б" цього пункту, надаються протягом навчального року.
61. Творчі відпустки надаються офіцерам, які є здобувачами наукових ступенів кандидата наук або доктора наук, для завершення дисертаційних робіт, написання підручників та в інших випадках, передбачених законодавством.
Тривалість, порядок та умови надання творчих відпусток установлюються Кабінетом Міністрів України.
62. Військовослужбовцям-жінкам надається відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами зі збереженням грошового та матеріального забезпечення тривалістю: до пологів - 70 календарних днів; після пологів - 56 календарних днів (70 календарних днів - у разі народження двох і більше дітей та у разі ускладнення пологів), починаючи з дня пологів.
Після закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами за бажанням військовослужбовця-жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років (з виплатою допомоги з державного соціального страхуванню). У разі коли дитина потребує домашнього догляду, військовослужбовцю-жінці надається відпустка для догляду за дитиною без збереження грошового та матеріального забезпечення тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шести років. Час цих відпусток зараховується до строків вислуги у військових званнях, вислуги років для виплати відсоткової надбавки за вислугу років, а також до вислуги років для призначення пенсії.
Перед відпусткою у зв'язку з вагітністю та пологами або безпосередньо після неї військовослужбовцям-жінкам надається чергова відпустка за поточний рік.
Чергова відпустка у році закінчення відпустки з догляду за дитиною обчислюється пропорційно часу з дня закінчення цієї відпустки і до кінця календарного року з розрахунку 1/12 тривалості відпустки, на яку вони мають право згідно з пунктом 54 цієї Інструкції, за кожний повний місяць служби. При цьому, якщо тривалість відпустки становить 10 і більше календарних днів, оплачується проїзд до місця проведення відпустки і назад та надається додатково час на дорогу.
Військовослужбовцям-жінкам, які мають двох і більше дітей віком до 15 років або дитину-інваліда, за їх бажанням щороку надається додаткова відпустка тривалістю 5 календарних днів без урахування вихідних. Така відпустка може бути надана військовослужбовцю-жінці, яка усиновила дитину, військовослужбовцю-батьку, який виховує дитину без матері (у тому числі й у разі тривалого перебування матері у лікувальному закладі), а також військовослужбовцю, який взяв під опіку дитину.
63. Відпустки у зв'язку з хворобою надаються військовослужбовцям на підставі висновку військово-лікарської комісії.
Тривалість відпустки у зв'язку з хворобою визначається характером захворювання. У цілому час безперервного перебування на лікуванні у лікувальних закладах і у відпустці у зв'язку з хворобою не повинен перевищувати чотирьох місяців, крім випадків, коли законодавством передбачено більш тривалі строки перебування на лікуванні за окремими захворюваннями. Після закінчення зазначеного строку безперервного перебування на лікуванні та у відпустці у зв'язку з хворобою військовослужбовці підлягають огляду військово-лікарською комісією для вирішення питання про придатність їх до військової служби. У разі визнання військовослужбовців непридатними до військової служби в мирний час або непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку, вони можуть бути звільнені в запас або у відставку до виписки з лікувального закладу.
Звільнення в запас або у відставку військовослужбовців у період перебування їх на лікуванні в лікувальних закладах та у відпустці у зв'язку з хворобою в межах строків, передбачених цим пунктом, не проводиться.
64. Відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин надаються військовослужбовцям на строк до 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки і назад.

VII. Звільнення з військової служби

65. Звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється:
а) у запас Служби безпеки України - осіб офіцерського складу, якщо вони не досягли граничного віку перебування у запасі і за станом здоров'я придатні до військової служби в мирний або воєнний час;
б) у запас Збройних Сил України:
прапорщиків (мічманів), осіб рядового, сержантського і старшинського складу, якщо вони не досягли граничного віку перебування у запасі і за станом здоров'я придатні до військової служби в мирний або воєнний час;
осіб офіцерського складу, якщо вони не досягли граничного віку перебування в запасі і за станом здоров'я придатні до військової служби в мирний або воєнний час, у разі недоцільності використання їх у запасі Служби безпеки України або на їх прохання;
в) у відставку, якщо вони досягли граничного віку перебування у запасі або визнані військово-лікарськими комісіями непридатними за станом здоров'я до військової служби з виключенням з військового обліку.
Звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється за підставами, передбаченими пунктами 66 цієї Інструкції, як правило, без зарахування в розпорядження Начальника Управління.
Рішення про звільнення з військової служби в запас або у відставку доводиться до відома військовослужбовців, як правило, не пізніше ніж за два місяці перед поданням до звільнення. Безпосередні та інші прямі начальники проводять з ними особисті бесіди.
Порядок звільнення військовослужбовців з військової служби визначається Начальником Управління.
66. Контракт припиняється (розривається), а військовослужбовці, які проходять службу за контрактом, звільняються з військової служби:
а) після закінчення строку контракту;
б) за віком - у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;
в) за станом здоров'я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність або обмежену придатність до військової служби;
г) у зв'язку зі скороченням штатів - у разі неможливості використання на службі у зв'язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів;
д) через сімейні обставини або з інших поважних причин, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України;
е) за службовою невідповідністю;
є) у зв'язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем;
ж) у зв'язку із систематичним невиконанням умов контракту командуванням;
з) у зв'язку з обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили.
67. Перелік сімейних обставин та інших поважних причин, що можуть бути підставою для звільнення військовослужбовців, які проходять службу за контрактом на посадах прапорщиків та офіцерського складу, визначається згідно з постановою Кабінету Міністрів України 4 березня 1994 року N 150 (150-94-п) "Про затвердження Переліку сімейних обставин та інших поважних причин, що можуть бути підставою для звільнення з військової служби військовослужбовців, які проходять службу за контрактом".
Військовослужбовці, які проходять службу за контрактом на посадах прапорщиків (мічманів) та осіб офіцерського складу, за їхнім проханням можуть бути звільнені з військової служби через такі сімейні обставини або причини:
- смерть дружини (чоловіка) військовослужбовця, якщо на його вихованні залишилися одна неповнолітня дитина або декілька дітей;
- розірвання шлюбу, якщо на вихованні у військовослужбовця залишилися згідно з рішенням суду одна неповнолітня дитина або декілька дітей;
- взяття шлюбу військовослужбовцем з громадянкою (громадянином) України чи особою без громадянства, яка (який) вибуває для постійного проживання за межі України, або з іноземною громадянкою (громадянином), яка (який) проживає за межами України;
- хвороба військовослужбовця чи дружини (чоловіка), дитини, а також батьків своїх чи дружини (чоловіка), які проживають разом з ним, якщо ця хвороба перешкоджає проходженню служби в даній місцевості (згідно з медичним висновком), за неможливості переведення до іншої місцевості;
- необхідність догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка) - за медичним висновком;
- наявність у військовослужбовця трьох і більше дітей;
- наявність у військовослужбовців-жінок дитини віком до трьох років або дитини віком до шести років, яка потребує домашнього догляду за висновком військово-лікарської комісії, а в одиноких матерів - дитини віком до чотирнадцяти років або дитини-інваліда.
Звільнення з військової служби військовослужбовців відповідно до підпункту "е" пункту 66 цієї Інструкції здійснюється на підставі рішення атестаційної комісії. Керівник самостійного підрозділу подає матеріали для розгляду атестаційною комісією, а саме: мотивований рапорт, атестацію, службову характеристику, аналіз дисциплінарної практики, матеріали службового розслідування, якщо таке проводилось за наказом Начальника Управління або його заступників.
У разі неодноразового звернення військовослужбовця до керівництва з клопотанням про дострокове розірвання контракту та за відсутності підстав для звільнення з військової служби за підпунктами "а" - "д" пункту 66 цієї Інструкції він подається до звільнення з військової служби за підпунктом "є" пунктом 66 цієї Інструкції.
68. Військовослужбовець має право порушити клопотання про звільнення з військової служби у разі істотного або систематичного невиконання умов контракту про проходження військової служби з боку керівництва.
Військовослужбовець, стосовно якого прийнято рішення про дострокове розірвання контракту, має право оскаржити це рішення у порядку, встановленому законодавством. Оскарження не припиняє виконання рішення.
У разі визнання рішення про дострокове розірвання контракту (звільнення) незаконним військовослужбовець поновлюється на посаді, яку займав раніше, або на рівній посаді.
69. Військовослужбовці, стосовно яких провадиться дізнання, досудове слідство або кримінальна справа розглядається судом, не підлягають звільненню з військової служби за підпунктами "е", "є" пункту 66, якщо підставами для звільнення є ті діяння військовослужбовців, стосовно яких провадиться дізнання, досудове слідство чи кримінальна справа розглядається судом, до закриття справи органом дізнання або досудового слідства чи винесення вироку судом.
Військовослужбовці, звільнені з військової служби у зв'язку з обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, у разі його скасування в установленому порядку і закриття справи поновлюються на військовій службі.
70. Військовослужбовці, які померли, загинули або в установленому порядку визнані безвісно відсутніми чи оголошені померлими, виключаються зі списків особового складу Управління наказом Начальника Управління.
Виключення зі списків особового складу Управління осіб офіцерського складу, визнаних безвісно відсутніми чи оголошених померлими, здійснюється Начальником Управління на підставі судового рішення про таке визнання чи оголошення.
71. Звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється Начальником Управління, окрім військовослужбовців, які займають посади заступника начальника Управління. Останні звільняються з посади Президентом України за поданням Начальника Управління.
72. Особам офіцерського складу, прапорщикам (мічманам), які бездоганно прослужили на військовій службі 20 і більше років (у пільговому обчисленні), а тим, хто має особливі заслуги перед державою, незалежно від вислуги років при звільненні в запас або у відставку наказами начальників, які здійснюють звільнення, надається право носіння військової форми одягу, крім осіб, які звільняються з військової служби за підпунктами "е", "є", "з" пункту 66 цієї Інструкції.
Днем звільнення військовослужбовців з військової служби в запас або у відставку вважається день, з якого їх наказом по Управлінню виключено зі списків особового складу.

VIII. Особливості проходження військової служби особами офіцерського складу, прапорщиками і мічманами, відрядженими до органів виконавчої влади, підприємств і організацій

73. Особи офіцерського складу, прапорщики і мічмани Управління за їх згодою можуть бути відряджені до органів виконавчої влади, підприємств і організацій.
Перелік посад в органах та установах, які можуть бути заміщені військовослужбовцями, із зазначенням їх кількості і граничних військових звань за цими посадами затверджується: для осіб вищого офіцерського складу Президентом України, для інших військовослужбовців - Кабінетом Міністрів України.
74. Добір осіб офіцерського складу, прапорщиків (мічманів) для заміщення посад, зазначених у пункті 73 цієї Інструкції, здійснюється керівництвом Управління державної охорони України разом з керівниками відповідних органів виконавчої влади, підприємств і організацій.
Відряджаються тільки особи, які не досягли граничного віку перебування на військовій службі, мають високі професійні, ділові та моральні якості, позитивно характеризуються по службі.
Рішення про відрядження приймається Начальником Управлінням за погодженням з керівниками відповідних органів, підприємств і організацій.
75. За відрядженими військовослужбовцями та членами їх сімей зберігаються всі гарантії та пільги, передбачені законодавством.
Виплата посадових окладів, окладів за військовим званням, матеріальної допомоги, всіх видів надбавок та винагород, на які має право військовослужбовець, а також преміювання відряджених військовослужбовців здійснюються за рахунок органів виконавчої влади, підприємств і організацій, до яких вони відряджені, за розмірами, встановленими законодавством.
Відрядженим до Адміністрації Президента України військовослужбовцям, крім посадових окладів, які виплачуються за місцем відрядження, всі інші види грошового забезпечення та премії виплачуються за рахунок бюджету Управління.
Виплата одноразової грошової винагороди за підтримання високої бойової готовності військ, зразкове виконання службових обов'язків і бездоганну військову дисципліну відрядженим військовослужбовцям не здійснюється.
Відрядженим військовослужбовцям, зарахованим у розпорядження Начальника Управління, з дня повернення в Управління, але не раніше дня, до якого вони отримали грошове забезпечення або заробітну плату за останнім місцем роботи, і до призначення на посади, зарахування на навчання у навчальні заклади або звільнення грошове забезпечення виплачується за посадами, які вони займали в Управлінні до відрядження.
76. Відряджені військовослужбовці належні види матеріального забезпечення (речове майно, продовольчий пайок або компенсації замість них, оплата проїзду до місця проведення відпустки і назад, медичне обслуговування, компенсація за піднайом житла) одержують за рахунок Управління за нормами і в порядку, встановленими для відповідних категорій військовослужбовців, за попереднім місцем служби або у найближчому окремому підрозділі за місцем їх роботи.
77. Пенсійне забезпечення звільнених у запас або у відставку відряджених військовослужбовців здійснюється на загальних підставах, передбачених законодавством для військовослужбовців. Обчислення пенсій провадиться, виходячи із суми грошового забезпечення за тими посадами, які військовослужбовці займали в органах виконавчої влади, на підприємствах і в організаціях, або, за бажанням військовослужбовців, із грошового забезпечення за посадами, які вони займали до відрядження.

IX. Виконання військового обов'язку в запасі

78. Виконання військового обов'язку в запасі в мирний час полягає у додержанні порядку і правил військового обліку, проходженні зборів, збереженні та вдосконаленні військовозобов'язаними знань, навичок і умінь, необхідних для виконання ними обов'язків військової служби у воєнний час, відповідно до військово-облікових чи цивільних спеціальностей.
79. Запас Управління складається з:
а) офіцерів Управління, звільнених з військової служби в запас;
б) прапорщиків (мічманів) Управління, звільнених з військової служби у запас.
80. Офіцери запасу Управління перебувають на військовому обліку Служби безпеки України та Збройних Сил України.
81. Особи офіцерського складу перебувають у запасі до досягнення граничного віку, встановленого Законом України "Про загальний військовий обов'язок і військову службу" (2232-12) . Військовослужбовці, визнані військово-лікарською комісією за станом здоров'я непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час, перебувають на військовому обліку у запасі другого розряду. Офіцери, які досягли граничного віку перебування у запасі другого розряду або визнані військово-лікарськими комісіями за станом здоров'я непридатними до військової служби у воєнний час, наказами відповідних начальників регіональних органів Служби безпеки України та райвійськкоматів виключаються з військового обліку і переводяться у відставку.
82. Офіцери запасу Управління призиваються на навчальні (або перевірні) та спеціальні збори.
Особи офіцерського складу запасу, які не проходили військової служби як офіцери, а також офіцери запасу, звільнені з військової служби до набуття права на пенсію за вислугу років, за час перебування в запасі можуть бути призвані на навчальні збори:
першого розряду - три рази на строк до двох місяців кожного разу;
другого розряду - два рази на строк до одного місяця кожного разу.
Час і строки проведення навчальних зборів офіцерів запасу визначається Начальником Управління відповідно до Закону України "Про загальний військовий обов'язок і військову службу" (2232-12) .
Офіцери запасу в період між навчальними зборами за планом Управління можуть бути залучені на перевірні збори на строк до 10 днів як без відриву від виробництва, так і з відривом.
Загальний строк зборів під час перебування в запасі не може перевищувати 10 місяців. При цьому до загального строку перебування на навчальних зборах зараховується і час перебування на перевірних зборах.
У разі прийняття Президентом України рішення про введення в Україні або в окремих її місцевостях надзвичайного стану, а також оголошення окремих місцевостей України зонами надзвичайної екологічної ситуації військовозобов'язані можуть бути призвані на спеціальні збори на строк не більше двох місяців.
Звільнення офіцерів запасу від проходження навчальних зборів здійснюється відповідно до статті 30 Закону України "Про загальний військовий обов'язок і військову службу" (2232-12) .
83. Призвані на збори офіцери запасу забезпечуються коштами і матеріальними засобами у порядку і розмірах, установлених Кабінетом Міністрів України.
За призваними на збори офіцерами запасу на весь період зборів, включаючи час проїзду до місця їх проведення і назад, зберігаються місце роботи, займана посада та середній заробіток.
Якщо офіцер запасу захворів під час зборів і продовжує хворіти після їх закінчення, за ним зберігається місце роботи і посада, а з дня закінчення зборів, у разі тимчасової непрацездатності, замість заробітної плати виплачується допомога відповідно до законодавства.
Офіцерам запасу, які на день призову на збори не працюють, на весь період зборів, включаючи час проїзду до місця їх проведення і назад, виплачується грошове забезпечення в розмірі мінімальної заробітної плати за рахунок коштів Управління.
84. Строки вислуги у військових званнях для офіцерів запасу встановлюються:
молодшого лейтенанта, лейтенанта - 3 роки
старшого лейтенанта, капітана - 4 роки
майора - 5 років
підполковника - 6 років.
85. Чергові військові звання до старшого лейтенанта включно офіцерам запасу присвоюються після закінчення встановлених пунктом 84 цієї Інструкції строків вислуги у попередньому званні.
Чергові військові звання від капітана до полковника включно присвоюються офіцерам запасу після закінчення встановлених пунктом 84 цієї Інструкції строків вислуги у попередньому званні та за умови успішного проходження навчальних зборів за посадою, що відповідає черговому званню.
Офіцерам запасу, які не проходили навчальних зборів у період перебування у військовому званні, чергові звання від капітана і вище присвоюються за наявності у них необхідного досвіду роботи за спорідненими з профілем службової діяльності спеціальностями або досвіду служби на посадах офіцерського складу з урахуванням посад, на які їх планується призначити у воєнний час.
86. Чергові військові звання офіцерам запасу присвоюються посадовою особою, зазначеною у пункті 29 цієї Інструкції.
87. Чергові військові звання офіцерам запасу присвоюються у послідовному порядку. Окремим офіцерам запасу з високим рівнем професійної підготовки і великим досвідом роботи за спеціальністю, яка застосовується у діяльності Управління, як виняток, один раз за період проходження служби у запасі може бути достроково присвоєно чергове військове звання після закінчення не менше половини встановленого строку вислуги у попередньому військовому званні або військове звання на один ступінь вище після закінчення не менше двох установлених строків вислуги у попередньому званні, але не вище за звання, передбачене за посадами, на які їх планується призначити у воєнний час.
Офіцерам запасу під час прийняття на військову службу, як виняток, Начальником Управління може бути присвоєно військове звання на один ступінь вище за звання, яке вони мають, незалежно від строків вислуги, передбачених пунктом 84 цієї Інструкції, але не вище за звання, передбачене посадою, на яку їх планується призначити.
88. Подання про присвоєння чергових військових звань особам офіцерського складу, які перебувають у запасі, вносяться на офіцерів, які на воєнний час заплановані до призначення у підрозділи Управління, - начальниками самостійних підрозділів Управління.
89. До зняття з військового обліку у Службі безпеки України підлягають офіцери, які вибули на постійне проживання за межі України, порушили клопотання про переведення в запас Збройних Сил України, а також офіцери, засуджені за вчинення злочинів і звільнені від відбування покарання з випробуванням, чи у разі виникнення інших обставин, що перешкоджають використанню офіцера на службі в Управлінні.
90. Виключенню з військового обліку в Службі безпеки України та Збройних Сил України підлягають офіцери:
а) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби у воєнний час;
б) які досягли граничного віку перебування в запасі;
в) які припинили громадянство України;
г) які були засуджені до позбавлення волі або обмеження волі за вчинення тяжких злочинів;
д) які померли.

X. Особливості проходження військової служби у воєнний час

91. Військовослужбовці проходять військову службу у воєнний час з урахуванням особливостей, передбачених цією Інструкцією та іншими відповідними нормативно-правовими актами.
92. У разі оголошення мобілізації:
а) військовослужбовці продовжують проходити військову службу, за винятком військовослужбовців-жінок, які мають дітей віком до 16 років, якщо вони не виявили бажання продовжувати службу. Офіцери запасу, які перебувають на зборах, затримуються до особливого розпорядження. Накази про звільнення з військової служби військовослужбовців, не виключених зі списків особового складу Управління, підлягають скасуванню, крім наказів про звільнення у відставку за станом здоров'я. Зазначені військовослужбовці приступають до виконання обов'язків за попередніми посадами, а якщо ці посади зайняті, використовуються за вказівкою Начальника Управління. Звільнення з військової служби у зв'язку із закінченням строку контракту припиняється до особливого розпорядження;
б) усі відпустки, за винятком відпусток у зв'язку з хворобою, вагітністю та пологами, для догляду за дитиною, припиняються, і військовослужбовці, які перебувають у відпустках, зобов'язані негайно повернутися до місця служби;
в) заміна військовослужбовців, які проходять службу в місцевостях з установленими строками служби, припиняється;
г) військовозобов'язані прибувають до зазначених у мобілізаційних приписах або одержаних повістках пунктів у визначені строки;
д) військовослужбовці, які перебувають на військовій службі та переміщуються на інші посади за штатами воєнного часу, а також військовозобов'язані, приписані до підрозділів Управління, приступають до виконання обов'язків за цими посадами відповідно до мобілізаційного призначення.
Особи, які не повернулися своєчасно без поважних причин з відпустки або не з'явилися після оголошення мобілізації до зазначених пунктів у визначені строки, несуть відповідальність згідно із законодавством.
93. Призов на військову службу військовозобов'язаних у разі мобілізації та наступні призови проводяться регіональними органами Служби безпеки України та райвійськкоматами Збройних сил України на підставі указів Президента України.
94. Склад прапорщиків і мічманів у воєнний час поповнюється особами, яким присвоєно військові звання прапорщиків чи мічманів.
Військове звання прапорщика чи мічмана у воєнний час присвоюється:
а) солдатам, матросам, сержантам і старшинам з вищою або повною загальною середньою освітою та спеціальною підготовкою, призначеним на посади прапорщиків і мічманів;
б) жінкам з вищою або повною загальною середньою освітою та спеціальною підготовкою, призначеним на посади прапорщиків (мічманів).
Військове звання старшого прапорщика (старшого мічмана) присвоюється прапорщикам (мічманам), які прослужили не менше 3 місяців на посадах, що підлягають комплектуванню старшими прапорщиками (старшими мічманами) або офіцерами.
95. Військові звання прапорщиків (мічманів) у воєнний час присвоюються Начальником Управління.
96. Офіцерський склад Управління у воєнний час поповнюється:
а) офіцерами запасу Управління, які перебувають у запасі Служби безпеки України та Збройних Сил України і які призиваються на військову службу відповідно до статті 39 Закону України "Про загальний військовий обов'язок і військову службу" (2232-12) ;
б) військовослужбовцями, які закінчили відповідні військові навчальні заклади і яким присвоєно офіцерське звання;
в) офіцерами Збройних Сил України та інших військових формувань, переведеними в установленому порядку для проходження служби в Управління державної охорони України;
г) військовослужбовцями, призначеними на офіцерські посади, які успішно виконують обов'язки за цими посадами і яким присвоєно офіцерське звання;
д) жінками, які мають вищу освіту, споріднену за профілем підготовки з відповідною військовою спеціальністю, призваними або прийнятими на військову службу в Управлінні, яким присвоєно офіцерське звання.
97. Перше та чергові військові офіцерські звання військовослужбовцям у воєнний час присвоюються від молодшого лейтенанта до полковника включно - Начальником Управління.
98. Строки вислуги у військових званнях для офіцерів, які для виконання службових обов'язків перебувають у діючій армії та у діючих з'єднаннях і частинах Військово-Морських Сил України, встановлюються:
молодшого лейтенанта, лейтенанта - 1 рік
старшого лейтенанта, капітана,
майора, підполковника - 1 рік 6 місяців.
При присвоєнні чергових військових звань у воєнний час офіцерам, які не перебувають у діючій армії та у діючих з'єднаннях і частинах Військово-Морських Сил України, застосовуються строки вислуги у військових званнях, установлені пунктом 34 цієї Інструкції.
99. У воєнний час атестування офіцерів проводиться в разі переміщення їх по службі в інші підрозділи Управління державної охорони України, а також на вимогу прямих начальників. Атестація затверджується безпосереднім начальником особи, яка підписала атестацію, але не нижче як начальником самостійного підрозділу, без її розгляду атестаційною комісією.
Атестування прапорщиків і мічманів, осіб рядового, сержантського і старшинського складу у воєнний час не проводиться.
100. У воєнний час у необхідних випадках можуть надаватися відпустки на строк до 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки і назад:
генералам, адміралам, офіцерам, які займають посади начальників самостійних підрозділів Управління та іншим військовослужбовцям - Начальником Управління.
101. У воєнний час лікування військовослужбовців повинно бути закінчено у лікувальному закладі. У виняткових випадках на підставі висновку військово-лікарської комісії Начальником Управління (а у разі виключення зі списків особового складу - начальником військово-лікувального закладу) військовослужбовцям може бути надана відпустка у зв'язку з хворобою тривалістю 30 календарних днів. Після закінчення цього строку за висновком військово-лікарської комісії відпустка у зв'язку з хворобою може бути продовжена на такий самий строк, а за відповідними медичними показаннями - продовжена ще раз. У цілому відпустка у зв'язку з хворобою не повинна перевищувати трьох місяців. Після закінчення відпустки у зв'язку з хворобою військово-лікарська комісія робить висновок про ступінь придатності військовослужбовця до військової служби.
102. Військовослужбовці, визнані за станом здоров'я обмежено придатними до військової служби у воєнний час, можуть бути призначені на відповідні посади в підрозділи Управління державної охорони України, які не беруть участі у бойових діях. Військовослужбовці, які перебувають на військовій службі і визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку, підлягають звільненню у відставку за станом здоров'я, а визнані непридатними до військової служби з повторним медичним оглядом через 6 або 12 місяців, звільняються в запас за станом здоров'я із зазначенням у наказі про звільнення про повторний медичний огляд після закінчення зазначених строків.
Начальник відділу кадрів
полковник
В.М.Палагнюк

Додаток
до пункту 9 Інструкції
про проходження військової
служби в Управлінні
державної охорони України
(Державний герб України)
Управління державної охорони України

КОНТРАКТ

про проходження військової служби в Управлінні державної охорони України особами офіцерського складу, прапорщиками і мічманами, солдатами і матросами, сержантами і старшинами

     Управління державної охорони України в особі ________________ 
__________________________________________________________________ 
     (посада, військове звання, прізвище, ім'я, по батькові) 
__________________________________________________________________ 
 
     і громадянин України ________________________________________ 
                               (прізвище, ім'я, по батькові, 
__________________________________________________________________ 
                 число, місяць і рік народження, 
__________________________________________________________________ 
       а також військове звання, займана військова посада, 
__________________________________________________________________ 
                  особистий номер, якщо вони є, 
__________________________________________________________________ 
      місце проживання, серія і номер паспорта (посвідчення 
__________________________________________________________________ 
                   особи), коли і ким виданий) 
__________________________________________________________________ 
(далі -   сторони)  відповідно  до  пунктів  9-16  Інструкції  про 
проходження  військової  служби  в  Управлінні  державної  охорони 
України уклали цей Контракт про таке: 
 
     1. Громадянин _______________________________________________ 
                          (прізвище, ім'я, по батькові) 
__________________________________________________________________ 
ознайомився із  законами  та  іншими  нормативно-правовими  актами 
України,  які регулюють порядок проходження  військової  служби  в 
Управлінні  державної охорони України,  і добровільно бере на себе 
зобов'язання: 
      проходити   військову  службу  за  контрактом  в  Управлінні 
державної  охорони України протягом строку дії Контракту на умовах 
і  в порядку, встановлених законами та іншими нормативно-правовими 
актами  України,  що  регулюють  проходження  військової  служби в 
Управлінні державної охорони України; 
     сумлінно виконувати  вимоги  військових статутів Збройних Сил 
України,  нормативно-правових актів Управління  державної  охорони 
України,  інших  актів законодавства,  службові обов'язки,  накази 
командирів і начальників. 
 
     2. Управління  державної   охорони   України   зобов'язується 
забезпечувати громадянину ________________________________________ 
                                (прізвище, ім'я, по батькові) 
__________________________________________________________________ 
додержання соціально-економічних,  політичних та особистих прав  і 
свобод  його  та  членів  його  сім'ї,  включаючи  надання  пільг, 
гарантій  та  компенсацій,   установлених   законами   та   іншими 
нормативно-правовими   актами   України,   які  визначають  статус 
військовослужбовців  та  порядок  проходження  військової  служби, 
зокрема: 
     фінансове, матеріальне та  інше  забезпечення  відповідно  до 
норм   та   порядку,   встановлених   законодавством   України  та 
нормативно-правовими актами Управління державної охорони України; 
     державне обов'язкове    особисте   страхування   на   випадок 
загибелі,  смерті або втрати працездатності,  що сталася внаслідок 
поранення (контузії, травми або каліцтва), захворювання, одержаних 
у період проходження служби. 
 
     3. Інші умови Контракту _____________________________________ 
__________________________________________________________________ 
__________________________________________________________________ 
__________________________________________________________________ 
 
     4. Умови цього Контракту можуть бути змінені тільки за згодою 
сторін у письмовій формі. 
 
     5. Контракт укладено на ___________________________  років  з 
                                     (літерами) 
____________________________ до _________________________. 
    (число, місяць, рік)          (число, місяць, рік) 
 
     6. Не  пізніш як за два місяці до закінчення строку дії цього 
Контракту сторони зобов'язуються повідомити одна  одну  про  намір 
щодо укладення нового контракту. 
 
     7. Контракт  укладено у двох примірниках,  які мають однакову 
силу і зберігаються кожною із сторін. 
 
 Начальник Управління            Громадянин 
 державної охорони України 
______________________________   _________________________________ 
      (військове звання)          (військове звання, якщо воно є) 
______________________________   _________________________________ 
          (підпис)                           (підпис) 
______________________________   _________________________________ 
    (прізвище та ініціали)             (прізвище та ініціали) 
 
 "___" ____________ 20__ р.         "___" ____________ 20__ р. 
 
           МП