КОЛЕГІЯ ДЕРЖАВНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ
ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА
Р І Ш Е Н Н Я
17.09.2003 N 43

Про стан погашення заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах житлово-комунального господарства Хмельницької та Чернігівської областей

( Рішення затверджено згідно з Наказом Державного комітету з питань житлово-комунального господарства N 172 (v0172508-03) від 15.10.2003 )
Після прийняття Указу Президента України від 7 травня 2001 року N 292 (292/2001) "Про невідкладні заходи щодо прискорення погашення заборгованості із заробітної плати" Комітетом разом з місцевими органами влади здійснюються заходи щодо зменшення заборгованості із заробітної плати працівникам житлово-комунального господарства, що дало можливість зменшити її порівняно з 2001 роком більш ніж удвічі, в тому числі у Хмельницькій області - на 1,9 млн.грн, Чернігівській - на 2,4 млн.гривень.
Але, незважаючи на позитивну динаміку, обсяг заборгованості із заробітної плати на підприємствах житлово-комунального господарства України залишається високим. Загалом по Україні він складає 103,7 млн.грн., у тому числі у Хмельницькій області - 2,0 млн.грн, Чернігівській - 1 млн.гривень. Із загальної кількості підприємств 40,2% мають борги з виплати заробітної плати, (у Хмельницькій області - 51%, Чернігівській - 38%).
На недостатньому рівні вирішуються питання погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах житлово-комунального господарства Волинської, Львівської, Луганської, Миколаївської областей, де вона не зменшується, а продовжує зростати.
Основною причиною несвоєчасної виплати заробітної плати є незадовільний фінансовий стан підприємств галузі внаслідок встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги нижчими, ніж витрати на їх виробництво, неповних розрахунків усіх категорій споживачів за отримані послуги та бюджетів усіх рівнів по нарахованих пільгах та субсидіях.
Враховуючи наведене, для запобігання ускладнення соціальної напруги в трудових колективах і з метою виконання Указу Президента України від 7 травня 2001 року N 292 (292/2001) "Про невідкладні заходи щодо прискорення погашення заборгованості із заробітної плати" колегія Держжитлокомунгоспу ВИРІШИЛА:
1. Узяти до уваги інформацію щодо стану заборгованості із заробітної плати на підприємствах житлово-комунального господарства Хмельницької, Чернігівської, Львівської, Волинської областей.
2. Управлінню економіки, ціноутворення та тарифної політики житлово-комунального господарства (А.А.Кулеша) здійснювати щомісячний моніторинг та аналіз стану погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах галузі.
3. Рекомендувати Раді міністрів АР Крим, обл(міськ)держадміністраціям, місцевим органам виконавчої влади:
- протягом жовтня поточного року проаналізувати стан погашення заборгованості із заробітної плати та вжити заходів щодо забезпечення її погашення до кінця 2003 року;
- передбачати у місцевих бюджетах видатки на відшкодування різниці між затвердженими тарифами на житлово-комунальні послуги та розміром економічно обгрунтованих витрат на виробництво цих послуг;
- активізувати роботу комісій з перевірок обсягів, якості та вартості наданих житлово-комунальних послуг, розгляду питань погашення заборгованості за житлово-комунальні послуги, надання допомоги громадянам в оформленні субсидій, проведення відповідної роз'яснювальної роботи серед населення.
Голова колегії
Г.М.Семчук