Розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності


У якому розмірі працівникові виплачується допомога по тимчасовій непрацездатності?


Відповідно до ст. 37 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується застрахованим особам залежно від страхового стажу в таких розмірах:

Слід також мати на увазі, що законодавством визначені певні категорії осіб, які мають право на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу) незалежно від стажу роботи. До таких пільговиків належать:

Додамо також, що правила обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку страхових виплат у разі настання страхового випадку (тобто тимчасової непрацездатності), а також оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів підприємства, установи, організації чи фізичної особи, яка використовує працю найманих працівників, визначає Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. № 1266.

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України № 52 (29 грудня - 4 січня 2007 року)