ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Н А К А З
19.12.2007 N 1087

Про організацію бухгалтерського обліку та облікової політики в митній службі України у 2008 році

На виконання вимог Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" (996-14) , з метою забезпечення принципу послідовності ведення бухгалтерського обліку в митних органах, спеціалізованих митних установах та організаціях й складання фінансової звітності у 2008 році, відповідно до вимог законодавства України НАКАЗУЮ:
1. Покласти ведення бухгалтерського обліку в митних органах, спеціалізованих митних установах та організаціях на служби фінансів, бухгалтерського обліку та звітності на чолі з начальником служби - головним бухгалтером.
Завдання, функції, права, відповідальність посадових осіб служби фінансів, бухгалтерського обліку та звітності визначаються їх посадовими інструкціями, затвердженими в установленому порядку.
2. Здійснювати ведення бухгалтерського обліку в митних органах, спеціалізованих митних установах та організаціях відповідно до законодавчих і інших нормативно-правових актів з питань бухгалтерського обліку та фінансової звітності, вимог Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затвердженого наказом Головного управління Державного казначейства України від 10.12.99 N 114 (z0890-99) і зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 20.12.99 за N 890/4183.
3. Забезпечити відображення операцій у бухгалтерському обліку методом суцільного і безперервного документування, достовірну оцінку активів та зобов'язань, застосовуючи меморіально-ордерну форму обліку відповідно до Інструкції про форми меморіальних ордерів бюджетних установ та порядку їх складання, затвердженої наказом Державного казначейства України від 27.07.2000 N 68 (z0570-00) і зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 31.08.2000 за N 570/4791, з використанням автоматизованої системи бухгалтерського обліку.
4. Начальникам митних органів, спеціалізованих митних установ і організацій:
4.1. Затвердити наказами:
- списки посадових осіб, які мають право підпису, затвердження фінансових документів й документів про розпорядження матеріальними цінностями;
- графік документообігу;
- список посадових осіб, які мають право на отримання довіреностей на одержання цінностей і готівкових коштів на господарчі потреби згідно із заявкою;
- перелік осіб, які мають право отримувати, використовувати бланки суворої звітності та документи суворого обліку й інші матеріальні цінності;
- режим роботи каси митних органів для приймання-видачі готівкових коштів, грошових документів;
- склад комісії (комісій) з прийняття необоротних активів, інвентаризації, зі списання необоротних активів, запасів, бланків суворої звітності й документів суворого обліку та інших матеріальних цінностей, та графік проведення інвентаризацій.
4.2. Забезпечити виконання посадовими особами митних органів, спеціалізованих митних установ та організацій, які оформлюють первинні документи, вимог начальника служби - головного бухгалтера щодо дотримання порядку оформлення первинних документів і строків подання їх до обліку.
4.3. У разі несвоєчасного складання первинних документів, недостовірного відображення в них даних чи оформлення з порушенням встановлених нормативно-правовими актами вимог притягувати посадових осіб до відповідальності згідно із законодавством України.
4.4. Забезпечити погодження з начальником служби - головним бухгалтером зміни до структури та штатної чисельності підрозділів митних органів, спеціалізованих митних установ та організацій, прийняття фінансових зобов'язань, проектів наказів та інших документів з питань, що входять до компетенції начальника служби - головного бухгалтера.
5. Покласти відповідальність за прийняття на склад, збереження та подальшу видачу підрозділам митного органу, спеціалізованої митної установи та організації матеріальних цінностей на посадових осіб, з якими укладено договори про повну індивідуальну матеріальну відповідальність із зазначенням цих обов'язків в їх посадових інструкціях.
6. Здійснювати оплату за товари, роботи та послуги з урахуванням вимог Закону України "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти" (1490-14) за належно оформленими первинними документами.
7. Начальникам служби - головним бухгалтерам митних органів, спеціалізованих митних установ та організацій забезпечити відображення посадовими особами служби фінансів, бухгалтерського обліку та звітності митних органів, спеціалізованих митних установ та організацій операції з обробки первинних документів з проставленням кореспонденції субрахунків, дати, особистого підпису.
8. Для забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку та фінансової звітності проводити інвентаризацію активів та зобов'язань відповідно до Інструкції з інвентаризації матеріальних цінностей, розрахунків та інших статей балансу бюджетних установ, затвердженої наказом Головного управління Державного казначейства України від 30.10.98 N 90 (z0728-98) і зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.11.98 за N 728/3168.
9. Встановити, що реєстрація договорів з питань фінансово-господарської діяльності, про повну індивідуальну матеріальну відповідальність, їх зберігання здійснюються у службі фінансів, бухгалтерського обліку та звітності, договорів (угод) нефінансового характеру - у юридичному відділі (секторі).
10. Управлінню бухгалтерського обліку та звітності (Околіта М.В.) доводити до митних органів, спеціалізованих митних установ та організацій форми фінансової й управлінської звітності, порядок їх складання, строки подання до Державної митної служби України.
11. Управлінню справами (Погорєлова Т.В.) ознайомити з цим наказом усіх керівників підрозділів Державної митної служби України та довести до відома керівників митних органів, спеціалізованих митних установ та організацій.
Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.
Голова Служби
О.Б.Єгоров
WEB MD Office "НПО Поверхность",
www.master-d.com.ua