ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Л И С Т
27.12.2007 N 11/2-10/13209-ЕП
Начальникам регіональних 
митниць 
Начальникам митниць 

Про митне оформлення транспортних засобів

Державною митною службою України розглянуто звернення Західної регіональної митниці щодо тимчасового ввезення в Україну громадянами-резидентами транспортних засобів, які належать на праві власності юридичним та фізичним особам - нерезидентам.
Повідомляємо, що питання тимчасового ввезення на митну територію України зазначеної категорії транспортних засобів врегульовано положеннями Додатку С до Конвенції про тимчасове ввезення (995_472) , до якої Україна приєдналась згідно з Законом від 24.03.04 N 1661-IV (1661-15) (далі - Стамбульська конвенція).
Відповідно до статті 19 Закону України від 29.06.04 N 1906-IV (1906-15) "Про міжнародні договори України" чинні міжнародні договори, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України і застосовуються у порядку, передбаченому для норм національного законодавства.
Якщо міжнародним договором України, який набрав чинності в установленому порядку, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені у відповідному акті законодавства України, то застосовуються правила міжнародного договору.
Згідно зі статтею 2 Стамбульської конвенції (995_472) кожна із Договірних Сторін відповідно до положень цієї Конвенції, зобов'язується надавати згоду на тимчасове ввезення товарів (у тому числі транспортних засобів), зазначених у Додатках до цієї Конвенції.
Не впливаючи на положення Додатка E (995_472) , режим тимчасового ввезення надається з загальним умовним звільненням від ввізного мита і податків та без застосування ввізних обмежень чи заборон економічного характеру.
Відповідно до статті 2 Додатку С до згаданої Конвенції (995_472) правом на тимчасове ввезення відповідно до статті 2 цієї Конвенції користуються транспортні засоби комерційного чи приватного використання.
Згідно зі статтею 1 Додатку С до Стамбульської конвенції (995_472) під терміном "комерційне використання" розуміється платне перевезення осіб або промислове чи комерційне платне або безоплатне перевезення вантажів, а під терміном "приватне використання" - перевезення особою виключно для особистих потреб, за винятком будь-якого комерційного використання.
Відповідно до пункту f) статті 1 Стамбульської конвенції (995_472) термін "особа" означає як фізичну, так і юридичну особу, якщо інше не передбачене контекстом.
Так, статтею 5 Додатку С до Стамбульської конвенції (995_472) встановлено, що для того, щоб можна було скористатись правами на пільги, які надаються цим Додатком транспортні засоби приватного використання повинні бути зареєстрованими на території, яка не є територією тимчасового ввезення, на ім'я особи, яка зареєстрована або постійно проживає за межами території тимчасового ввезення, і ввозитись та використовуватись особами, які постійно проживають на такій території.
Також повідомляємо, що положення законодавства України не містять дозволу відповідно до пункту b) статті 7 Додатку С до Стамбульської конвенції (995_472) на використання транспортних засобів приватного використання громадянами - резидентами.
Перший заступник
Голови Служби
Р.А.Черкасський
WEB MD Office "НПО Поверхность",
www.master-d.com.ua