Догляд за престарілим


Чи зараховується до загального трудового стажу період, коли я доглядала свою матір похилого віку?


Відповідно до п. 14 ч. 1 ст. 11 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню підлягають непрацюючі працездатні особи, які здійснюють догляд за інвалідом І групи або за престарілим, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду або досяг 80-річного віку, якщо такі непрацюючі працездатні особи отримують допомогу або компенсацію відповідно до законодавства.

Слід пам'ятати, що для того, щоб зазначений період був зарахований до стажу роботи, що дає право на трудову пенсію, необхідно його належним чином підтвердити. Основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Відповідно до пп. "д" п. 2.18 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.1993 р. № 58, до трудових книжок за місцем роботи вносяться окремим рядком з посиланням на дату, номер та найменування відповідних документів записи, зокрема, про час догляду за інвалідом 1 групи, за пенсіонером, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду (п. "є" ст.56 Закону України "Про пенсійне забезпечення", у тому числі за престарілим, який досяг 80-річного віку (згідно з медичним висновком).

Якщо ж до трудової книжки не був внесений зазначений запис, відповідно до п. 10 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 р. № 637, зазначений час встановлюється на підставі:

Акт обстеження фактичних обставин здійснення догляду складається органами Пенсійного фонду на підставі відомостей, одержаних від органів управління житловим фондом, сільських, селищних рад народних депутатів, опитування осіб, за якими здійснюється догляд, та їхніх сусідів, інших даних.

Документами, які підтверджують перебування на інвалідності, можуть бути виписка із акта огляду медико-соціальної експертної комісії, медичні висновки, пенсійне посвідчення, посвідчення одержувача допомоги або довідка органів праці та соціального захисту населення або Пенсійного фонду та інші документи.

Документами, які підтверджують вік, можуть бути свідоцтво про народження або виписка із паспорта чи довідка органів управління житловим фондом та інші.

Таким чином, період догляду за матір'ю похилого віку може бути Вам зарахований до загального трудового стажу на підставі даних, занесених до трудової книжки, або документів, які підтверджують факт і необхідність такого догляду.

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України № 1-2 (5 - 18 січня 2008 року)