Поворот виконання рішення суду


Що означає поворот виконання у цивільному процесі?


Як цивільна процесуальна гарантія захисту майнових прав відповідача, поворот виконання полягає у поверненні (стягувачем) відповідачу (боржнику) всього одержаного за скасованим рішенням. Правове регулювання повороту виконання встановлено в статтях 380—382 Цивільного процесуального кодексу України (далі — ЦПК).

Відповідно до ст. 380 ЦПК питання про поворот виконання вирішує суд апеляційної чи касаційної інстанції, якщо, скасувавши рішення, він закриває провадження у справі, залишає позов без розгляду, відмовляє в позові повністю або задовольняє позовні вимоги в меншому розмірі. Якщо рішення після його виконання скасовано і справу повернено на новий розгляд, а при новому розгляді справи в позові відмовлено або позовні вимоги задоволено в меншому розмірі, або провадження у справі закрито чи заяву залишено без розгляду, суд, ухвалюючи рішення, повинен зобов'язати позивача повернути відповідачеві безпідставно стягнене з нього за скасованим рішенням.

Таким чином, поворотом виконання рішення у цивільному процесі є повернення сторін виконавчого провадження в первісне становище у зв'язку із скасуванням правової підстави виконання. Тому, для його настання необхідно, щоб :

•       позивач (стягувач) одержав майно або грошові суми в порядку виконання рішення суду;

•       суд, скасувавши таке рішення, закрив провадження у справі, залишив позов без розгляду, відмовив у позові повністю або задовольнив позовні вимоги в меншому розмірі, повернув справу на новий розгляд, а при новому розгляді справи в позові відмовлено або позовні вимоги задоволено в меншому розмірі, або провадження у справі закрито чи заяву залишено без розгляду.

Якщо питання про поворот виконання рішення не було вирішено судом при новому розгляді справи або судом апеляційної чи касаційної інстанції, заява відповідача про повернення стягненого з нього за скасованим рішенням майна розглядається судом, у якому перебуває справа. Заяву про поворот виконання можна подати у межах позовної давності. До речі, за подання заяви про поворот виконання судовий збір не сплачується.

Відповідно до ч. 3 ст. 380 ЦПК у разі неможливості повернути майно в рішенні або ухвалі суду передбачається відшкодування вартості цього майна в розмірі грошових коштів, одержаних від його реалізації.

Поворот виконання з окремих категорій справ має особливості, передбачені ст. 382 ЦПК. Так, у разі скасування у зв'язку з ново-виявленими обставинами рішень у справах про відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю фізичної особи, поворот виконання допускається, якщо скасоване рішення було обгрунтоване на повідомлених позивачем неправдивих відомостях або поданих ним підроблених документах. У справах про стягнення аліментів, а також у справах про стягнення заробітної плати чи інших виплат, що випливають з трудових правовідносин, поворот виконання не допускається незалежно від того, у якому порядку ухвалено рішення, за винятком випадків, коли рішення було обгрунтоване на підроблених документах або на за-відомо неправдивих відомостях позивача. Слід відзначити, що відповідне обмеження повороту виконання рішень по трудових спорах встановлено також і у ст. 239 Кодексу законів про працю України.

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України № 1-2 (5 - 18 січня 2008 року)