Граничний вік перебування на державній службі


Чи можна продовжити термін перебування на державній службі після досягнення граничного віку?


За загальним правилом, як установлено у ст. 23 Закону України "Про державну службу", граничний вік перебування на державній службі становить 60 років для чоловіків і 55 років для жінок. Слід наголосити, що ці положення визнано конституційними Рішенням Конституційного Суду від 16.10.2007 р. № 8-рп/2007 у справі про граничний вік перебування на державній службі та на службі в органах місцевого самоврядування. Водночас у разі необхідності керівник державного органу за погодженням з начальником Головного управління державної служби при Кабінеті Міністрів України може продовжити термін перебування на державній службі, але не більш як на п'ять років. У виняткових випадках після закінчення цього терміну державні службовці можуть бути залишені на державній службі лише на посадах радників або консультантів за рішенням керівника відповідного державного органу.

Це означає, що при досягненні цього віку державні службовці, яким не продовжено в установленому порядку терміну перебування на державній службі, повинні бути звільнені з посад, які вони обіймали на той час.

Згідно з Порядком погодження продовження терміну перебування на державній службі, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26 грудня 2003 р. № 2020 (далі — Порядок), для продовження терміну перебування на державній службі державного службовця, який досяг вищезазначеного граничного віку перебування на державній службі, керівник державного органу, в якому працює державний службовець, звертається до начальника Головдержслужби з відповідним поданням. При цьому, зазначене подання погоджується з керівником органу вищого рівня в порядку підпорядкування.

Підставами для подання відповідно до п. 3 Порядку є вагомий внесок державного службовця у діяльність державного органу або його структурного підрозділу протягом тривалого часу, але не менше одного року, його провідна роль або участь у розробленні, впровадженні нормативно-правових актів, підготовці та виконанні державних, регіональних і галузевих програм, позитивні результати атестації та щорічної оцінки виконання державним службовцем покладених на нього обов'язків і завдань, а також нагородження державними нагородами, Почесною грамотою або заохочувальними відзнаками Кабінету Міністрів України, Нагрудним знаком "Державна служба України "За сумлінну працю" або Почесною грамотою Головдержслужби, відомчими заохочувальними відзнаками.

Слід мати на увазі, що подання щодо погодження продовження терміну перебування на державній службі надсилається не пізніше ніж за місяць до досягнення державним службовцем граничного віку перебування на державній службі або закінчення терміну попереднього продовження. У п. 4 Порядку перелітні відомості про державного службовця, які мають бути зазначені у поданні (зокрема, прізвище, ім'я, по батькові; повна дата народження (день, місяць, рік); підстави для продовження терміну перебування на державній службі; термін, на який необхідно продовжити перебування на державній службі тощо). Крім цього, до подання додаються зазначені у п. 5 Порядку документи. Подання з усіма документами розглядається начальником Головдержслужби в місячний термін з дня їх надходження.

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України № 1-2 (5 - 18 січня 2008 року)