ГОЛОВНА ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА ІНСПЕКЦІЯ УКРАЇНИ
Л И С Т
N 07-114/10-322 від 20.01.95
м.Київ
Державним податковим інспекціям по 
Республіці Крим, областях, 
мм.Києву і Севастополю 

Про порядок застосування Угоди між Урядом України та Урядом США про гуманітарне та техніко-економічне співробітництво

На додаток до свого листа N 12-111/10-1283 від 08.04.94 "Про Угоду між Урядом України та Урядом США" Головна державна податкова інспекція України повідомляє порядок застосування Угоди між Урядом України та Урядом США про гуманітарне та техніко-економічне співробітництво.
Програми техніко-економічної та гуманітарної допомоги Україні від Уряду США здійснюються американськими організаціями на підставі Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки "Про гуманітарне та техніко-економічне співробітництво" (840_295) . Оскільки діяльність таких організацій в Україні обмежується лише контрактом з Урядом США та фінансуються Агентством США з Міжнародного Розвитку (USAID) Посольства Сполучених Штатів в Україні з фондів, виділених Урядом США, ці організації не є суб'єктами підприємницької та комерційної діяльності в Україні.
Відповідно до статті 1 Угоди між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки "Про гуманітарне та техніко-економічне співробітництво" (840_295) згадані організації звільнені від сплати податку на добавлену вартість та акцизу стосовно імпорту, експорту та використання товарів, поставок та іншого майна, що надається або використовується, так само як і від сплати податків на доходи, одержані у зв'язку з програмами допомоги Сполучених Штатів Америки. Співробітники цих організацій, які не є громадянами або постійними мешканцями України і перебувають в Україні у зв'язку з виконанням програм допомоги, звільняються від сплати податків на заробітну плату та інші винагороди, одержані у зв'язку з виконанням цих програм, відрахувань на соціальне страхування , а також ПДВ та акцизу на власне та домашнє майно, що ввозиться, вивозиться або використовується в Україні для особистого використання цих співробітників або членів їх сімей.
Звільнення від оподаткування податком на добавлену вартість та акцизним збором здійснюється з урахуванням таких особливостей.
Податок на добавлену вартість та акциз не стягуються з товарів, робіт послуг та майна, що використовуються для виконання програм допомоги, як при перетинанні ними митного кордону України, так і при подальшому використанні іншими особами, якщо таке використання передбачено безпосередньо програмами.
Якщо з метою виконання програм технічної допомоги зазначені в переліку організації закуповують товари, роботи або послуги безпосередньо на митній території України, такі товари, роботи та послуги відпускаються цим організаціям без включення до ціни реалізації ПДВ та акцизу. Підприємствам, які відпускають ці роботи, товари або послуги, відшкодування суми податку на добавлену вартість, що сплачені або підлягають сплаті постачальникам за виконані роботи, надані послуги, придбані матеріальні ресурси, паливо, придбані і введені в експлуатацію основні виробничі фонди та взяті на облік нематеріальні активи, провадиться в порядку, передбаченому пунктом 44 Інструкції "Про порядок обчислення і сплати податку на добавлену вартість" (z0018-93) .
Відшкодування та звільнення від податку на добавлену вартість провадиться при виконанні слідуючих умов. При закупівлі матеріалів, обладнання, інших товарів, а також одержанні робіт та послуг в Україні для цілей виконання відповідних програм в платіжних документах на оплату вказується підстава для звільнення: повна назва Угоди, номер та дата стандартного листа-посвідчення Міністерства закордонних справ України (цей лист згадано як підставу для звільнення у листі ГДПІ України N 12-111/10-1283 від 08.04.94) за умови обов'язкової наявності цього листа, назва конкретної програми, для виконання якої закуповуються товари та одержуються роботи та послуги.
Просимо довести зазначене до підвідомчих податкових інспекцій.
Перший заступник начальника
Головної державної податкової
інспекції України
В.В.Регурецький