ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
Л И С Т
22.05.2007 N 4958/6/16-1515
(Витяг)
ДПАУ розглянула лист щодо оподаткування операцій з поставки товарів та послуг підприємствами та організаціями громадських організацій інвалідів і повідомляє.
Для підприємств та організацій громадських організацій інвалідів пп. 5.2.1 та пп. 6.2.8 Закону України "Про податок на додану вартість" (168/97-ВР) (далі - Закон про ПДВ) встановлено режими оподаткування, відмінні від загального.
Режим звільнення від оподаткування податком на додану вартість (пп. 5.2.1 Закону про ПДВ (168/97-ВР) та, відповідно, нульова ставка податку (пп. 6.2.8 Закону про ПДВ) можуть застосовуватися підприємствами та організаціями громадських організацій інвалідів, які здійснюють операції з поставки товарів (крім підакцизних товарів) та послуг (крім грального і лотерейного бізнесу та послуг з поставки підакцизних товарів, отриманих у межах договорів комісії (консигнації), поруки, доручення, довірчого управління, інших цивільно-правових договорів, що уповноважують такого платника податку (далі - комісіонера) здійснювати поставку товарів від імені та за дорученням іншої особи (далі - комітента) без передання права власності на такі товари), що безпосередньо виготовляються підприємствами та організаціями громадських організацій інвалідів, які засновані громадськими організаціями інвалідів і є їх власністю, де кількість інвалідів, які мають там основне місце роботи, становить протягом попереднього звітного періоду не менше 50 відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу, і за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів становить протягом звітного періоду не менше 25 відсотків суми загальних витрат на оплату праці, що відносяться до складу валових витрат виробництва.
При цьому безпосереднім вважається виготовлення товарів, унаслідок якого сума витрат, понесених на переробку (обробку, інші види перетворення) сировини, комплектуючих, складових частин, інших покупних товарів, які використовуються у виготовленні таких товарів, становить не менше 8 відсотків продажної ціни таких виготовлених товарів.
Згідно з п. 5.1 ст. 5 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" (334/94-ВР) валові витрати виробництва та обігу (далі - валові витрати) - сума будь-яких витрат платника податку у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, здійснюваних як компенсація вартості товарів (робіт, послуг), які придбаваються (виготовляються) таким платником податку для їх подальшого використання у власній господарській діяльності.
До складу валових витрат відповідно до пп. 5.2.1 ст. 5 Закону (334/94-ВР) включаються суми будь-яких витрат, сплачених (нарахованих) протягом звітного періоду у зв'язку з підготовкою, організацією, веденням виробництва, продажею продукції (робіт, послуг) і охороною праці, у тому числі витрати з придбання електричної енергії (включаючи реактивну), з урахуванням обмежень, установлених пунктами 5.3-5.7 цієї статті.
Таким чином, при визначенні відсотка суми витрат, необхідного для визначення товарів, безпосередньо виготовлених підприємствами та організаціями громадських організацій інвалідів, слід враховувати всі складові частини таких витрат, включаючи і витрати на придбання послуг сторонніх організацій, якщо такі послуги отримані у зв'язку з переробкою (обробкою та іншими видами перетворення).
Крім того, враховуючи те, що абзацом першим пп. 5.2.1 Закону про ПДВ (168/97-ВР) (і відповідно пп. 6.2.8 Закону про ПДВ) встановлено одні і ті ж умови щодо отримання права на застосування пільгового режиму як при здійсненні операцій з поставки послуг (зокрема умови щодо безпосереднього виготовлення), при оподаткуванні послуг, що безпосередньо надаються підприємствами та організаціями громадських організацій інвалідів, застосовуються правила, аналогічні правилам, встановленим для оподаткування товарів, у тому числі і абзац другий пп. 5.2.1 Закону про ПДВ (пп. 6.2.8 Закону про ПДВ відповідно).
Заступник Голови
Л.Боєнко