КОЛЕГІЯ МІНІСТЕРСТВА ТРАНСПОРТУ УКРАЇНИ
Р І Ш Е Н Н Я
N 66 від 24.12.2001

Про стан розрахунків підприємств і організацій транспортно-дорожнього комплексу перед Державним бюджетом, Пенсійним фондом, іншими цільовими фондами та з виплати заробітної плати

Розглянувши питання стану виконання вимог Президента України, Кабінету Міністрів України, попередніх рішень Колегії Мінтрансу, доручень керівництва Міністерства з питань безумовного погашення підприємствами галузі заборгованостей перед Державним бюджетом, Пенсійним фондом та з виплати заробітної плати Колегія Міністерства транспорту відзначає.
Стабілізація та покращання роботи підприємств галузі у складних умовах 2001 р., про що свідчить зростання усіх основних виробничих показників порівняно з відповідним періодом минулого року, сприяли покращанню фінансово-економічного стану підприємств, своєчасному виконанню зобов'язань перед бюджетом, Пенсійним фондом та з виплати заробітної плати переважною більшістю підприємств.
За станом на 10.12.2001 р. повністю розрахувались по платежах до бюджету, Пенсійного фонду та з виплати заробітної плати залізниці України та підприємства дорожнього господарства. Не мають заборгованості перед Пенсійним фондом підприємства об'єднання "Укрзалізпром" та підприємства автомобільного транспорту. За станом на 17.12.2001 р. практично ліквідована заборгованість з виплати заробітної плати на підприємствах автомобільного транспорту та перед бюджетом на підприємствах об'єднання "Укрзалізпром".
Завдяки здійснюваним протягом року заходам вдалося в цілому по галузі досягти суттєвого скорочення заборгованості перед Державним бюджетом на 36,5 млн. грн., або на 62,3 %, перед Пенсійним фондом на 15,1 млн. грн. або на 57,4 %, з виплати заробітної плати на 5,7 млн. грн. або майже на 20 %.
Станом на 01.12.2001 р. заборгованість перед бюджетом підприємств галузі складала 22,1 млн. грн., перед Пенсійним фондом - 11,2 млн. грн., з виплати заробітної плати - 24,3 млн. грн.
У сумі загального боргу підприємств галузі перед бюджетом заборгованість Державної судноплавної компанії "Чорноморське морське пароплавство" складає 19,3 млн. гривень або 87,3 %, заборгованість підприємств авіаційного транспорту - 2,4 млн. гривень або 10,9 %.
Повне погашення заборгованості до Пенсійного фонду по галузі стримується за рахунок заборгованості підприємств авіаційного транспорту та підприємств морського транспорту, на долю яких припадає відповідно 3,5 млн. гривень (31,3 %) і 7,6 млн. гривень (67,9 %). До авіапідприємств, які протягом року збільшили зазначену заборгованість, відносяться ВАТ "Авіакомпанія Авіалінії України" (на 1,8 млн. гривень) та підприємства об'єднання "Аеропорти України" (на 0,3 млн. гривень).
Не відповідає вимогам Президента України, Уряду України, попередніх рішень колегії Міністерства і стан розрахунків з виплати заробітної плати на підприємствах авіаційного транспорту та на підприємствах морського транспорту.
Основними боржниками по заробітній платі є Державна судноплавна компанія "Чорноморське морське пароплавство" (13,2 млн. гривень) та ВАТ "Авіакомпанія Авіалінії України" (3,8 млн. гривень), на долю яких припадає 70 % від суми загального боргу і які у зв'язку з тяжким фінансовим становищем не в змозі самостійно розрахуватись з зазначеної заборгованості.
Заборгованість працівникам Скадовського морського торговельного порту на 01.12.2001 р. становила 1,2 млн. гривень, заборгованість перед бюджетом - 269 тис. грн.
Збільшено борг працівникам державних підприємств "Аеропорт Полтава", "Аеропорт Херсон", "Міжнародний аеропорт Кіровоград", "Аеропорт Хмельницький", ВАТ "Авіакомпанія Авіалінії України", Київського державного авіапідприємства "Універсал-Авіа".
На виконання Указу Президента України від 07.05.2001 р. N 292 (292/2001) "Про невідкладні заходи щодо прискорення погашення заборгованості із заробітної плати", постанови Кабінету Міністрів України від 16.07.2001 р. N 845 (845-2001-п)
"Про заходи щодо забезпечення своєчасного та повного надходження податкових платежів до Державного бюджету України" та з метою забезпечення погашення заборгованості перед бюджетом, Пенсійним фондом, цільовими фондами та з виплати заробітної плати, Колегія ВИРІШИЛА:
1. Визнати роботу Державних департаментів авіаційного (Шкатюк А.Г.), морського і річкового (Зубков В.О.) транспорту з питань погашення заборгованості перед бюджетом, Пенсійним фондом, цільовими фондами та з виплати заробітної плати незадовільною та зобов'язати їх вжити до кінця поточного року дієвих заходів по скороченню заборгованостей.
2. Державній адміністрації залізничного транспорту (Кірпа Г. М.), Державній холдінговій компанії "Укрзалізреммаш" (Данилевський В. І.), Департаменту безпеки транспорту та технічної політики (Петрашевський О. Л.) забезпечити подальшу роботу з погашення заборгованості по взаєморозрахунках за виконані роботи і в триденний термін подати на затвердження узгоджений план проведення ремонтних і відновлювальних робіт рухомого складу на 2002 р.
3. Зобов'язати директора Державного департаменту морського і річкового транспорту Зубкова В. О. внести пропозиції керуючому санацією Державної судноплавної компанії "Чорноморське морське пароплавство" (розпоряднику майна, призначеному судом) щодо розробки плану заходів санації компанії.
4. Схвалити План оздоровлення фінансового стану ВАТ "Авіакомпанія Авіалінії України".
5. Державному департаменту авіаційного транспорту (Шкатюк А. Г.) в установленому порядку у відповідності з чинним законодавством в десятиденний термін за невжиття заходів щодо повного погашення заборгованості з виплати заробітної плати розірвати контракт з директором державного авіапідприємства "Аеропорт Хмельницький" Щербою М.І.
6. Контроль за виконанням цього рішення покласти на Державного секретаря Петренка О.П.
"Транспорт України",
N 1, 15 січня 2002 р.