КОЛЕГІЯ МІНІСТЕРСТВА ТРАНСПОРТУ УКРАЇНИ
Р І Ш Е Н Н Я
07.11.2003 N 34

Про підсумки роботи підприємств та організацій транспортно-дорожнього комплексу України за 9 місяців 2003 р.

( Рішення введено в дію Наказом Міністерства транспорту N 883 (v0883361-03) від 14.11.2003 )
Розглянувши підсумки роботи підприємств та організацій транспортно-дорожнього комплексу за 9 місяців 2003 р. Колегія відзначає, що динаміка і тенденція розвитку транспортного комплексу України відповідає потребам населення і господарського комплексу в пасажирських і вантажних перевезеннях.
Підприємствами транспорту за 9 місяців 2003 р. перевезено 456,6 млн. т вантажів, що на 10,7% більше, ніж за відповідний період 2002 р., обсяги транзитних перевезень збільшились на 19,5%.
Пасажирські перевезення склали 2774,6 млн. пасажирів, пасажирообіг збільшився на 6,1%.
Підприємствами дорожнього господарства виконано дорожніх робіт на суму 1527,8 млн. грн., заплановані показники з ремонту й утримання доріг виконані на 105,2%, з будівництва - на 102,0%.
Доходи підприємств державного сектору галузі зросли на 19%, в тому числі від реалізації транспортних послуг - на 6%. Отримано чистого прибутку на 262 млн. грн. або в 1,5 рази більше, ніж за 9 місяців 2002 р.
За підсумками 9 місяців поточного року прострочена дебіторська заборгованість зменшена на 103 млн. грн.
Підприємствами транспортно-дорожнього комплексу сплачено до бюджету та цільових фондів 3,3 млрд. грн., в т.ч. до Державного бюджету 1,4 млрд. грн., що на 44,3% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
Заборгованість з виплати заробітної плати скорочена на 10,1 млн. грн. або майже у 2 рази порівняно з аналогічним періодом минулого року.
За 9 місяців підприємствами галузі освоєно 2,5 млрд. грн. капітальних інвестицій, що на 27% більше, ніж за відповідний період 2002 р. У відповідності до структури інвестицій 1,9 млрд. грн. або 76% - це власні кошти підприємств, 124,5 млн. грн. або 6% - іноземні інвестиції.
Найбільший обсяг інвестицій (1,5 млрд. грн. або 60% від загального їх обсягу) залучено у залізничний транспорт.
Середньомісячна зарплата в розрахунку на одного штатного працівника за січень-вересень досягла 800 грн. і зросла у порівнянні з минулим роком на 19,5%.
Разом з тим, наявний економічний потенціал галузі, в зв'язку із рядом упущень у керівництві підгалузями та підприємствами, використовується не в повній мірі.
Так, темпи нарощування обсягів переробки вантажів у морських торговельних портах за 9 місяців поточного року нижчі від досягнутих за цей же період у 2002 р. Сім із 18 морських портів допустили зниження обсягів переробки вантажів у порівнянні з минулим роком.
Не в повній мірі відповідає вимогам рівень фінансово-економічної роботи на підприємствах галузі, де допускаються втрати від збиткової діяльності, необгрунтованого зростання "невиробничих" і, в першу чергу, "адміністративних" витрат.
Недостатньою є робота окремих Держдепартаментів по взаємодії і співпраці з народними депутатами та Комітетами Верховної Ради України в законотворчій роботі, особливо в період підготовки проекту Державного бюджету на 2004 р.
Потребує суттєвого покращення рівень роботи з реалізації цільових галузевих програм, у тому числі: охоплення сільських населених пунктів автобусним сполученням, розвитку аеропортів та внутрішніх авіаційних перевезень, розвитку морських торговельних портів та судноплавства на внутрішніх водних шляхах, поліпшення всієї фінансово-економічної діяльності підприємств Мінтрансу.
Для забезпечення виконання завдань Програми діяльності Кабінету Міністрів у 2003 р. (n0001120-03) , подальшого розвитку транспортно-дорожнього комплексу відповідно до Указів Президента України, рішень Кабінету Міністрів та галузевих нормативно-правових актів, більш повного використання його економічного потенціалу Колегія ВИРІШИЛА:
1. Роботу Державних департаментів авіаційного (Максимов В.О.), морського і річкового транспорту (Скворцов Г.П.) та ДО "Укрморпорт" (Манучаров А.І.) у керівництві підпорядкованими підприємствами та організації їх роботи, направленої на підвищення ефективності використання наявного економічного потенціалу, визнати недостатньою.
2. Керівникам Державних департаментів, Укрзалізниці, Укравтодору, Укрморпорту:
2.1. Визначити та організувати виконання додаткових заходів, направлених на забезпечення за підсумками 2003 р. основних фінансово-економічних показників на рівні не нижче досягнутих в 2002 р., в тому числі забезпечити:
- погашення до кінця року заборгованості з виплати заробітної плати;
- 100-відсоткове виконання урядового завдання з мобілізації платежів до Державного бюджету, в тому числі в IV кварталі 2003 р. - в обсязі 450 млн. грн.;
- зменшення на 50% простроченої дебіторської заборгованості;
- зменшення адміністративних та інших, не пов'язаних з основним виробництвом витрат, не менше ніж на 10 відсотків;
- ліквідацію збиткової діяльності підприємств.
Про виконання цих заходів інформувати Мінтранс до 20.01.2004 р.
3. Укравіатрансу (Максимов В.О.) підвищити рівень організації та контролю за реалізацією власних цільових галузевих програм, в тому числі з оздоровлення фінансово-економічного стану ВАТ "Авіакомпанія "Авіалінії України", розвитку аеропортів, за станом договірної роботи в підгалузі, не допускати непродуктивних витрат фінансових ресурсів на закупівлю товарно-матеріальних цінностей і, в першу чергу, пального.
4. Укрморрічфлоту (Скворцов Г.П.), ДО "Укрморпорт" (Манучаров А.І.) забезпечити:
4.1. Обсяг переробки вантажів у портах та причалах згідно з завданням, затвердженим наказом Мінтрансу від 16.04.2003 р. N 295;
4.2. Надання необхідної підтримки ДСК "Чорноморське морське пароплавство" в реалізації заходів по виводу пароплавства з кризового стану, встановлення оперативного контролю за вчасним виконанням передбачених заходів та щомісячне (станом на перше число) інформування Міністерства;
4.3. Розроблення та введення до кінця 2003 р.:
- Положення про порядок обліку та використання коштів від цільових портових зборів, що справляються у морських портах України;
- Переліку робіт та послуг, що надаються судновласникам та вантажовласникам у морських портах України та сплачуються за місцевими тарифами, і методичні рекомендації щодо розрахунку їх рівня;
- Порядку формування, обліку та використання коштів адміністративного портового збору.
5. Укравтотрансу (Закіров Є.О.) забезпечити необхідну співпрацю з місцевими органами влади, народними депутатами та профільним Комітетом Верховної Ради в питаннях поліпшення стану автомобільних доріг, підтримки базових автопідприємств, пріоритетного спрямування компенсаційних виплат за пільгові перевезення пасажирів для виконання у 2003 р. заходів Програми розвитку автотранспортного обслуговування у сільській місцевості.
6. Роботу директора Державного департаменту авіаційного транспорту Максимова В.О. з організації виконання в поточному році Програми розвитку внутрішніх авіаційних перевезень пасажирів визнати незадовільною.
7. Звернути увагу директора Державного департаменту морського і річкового транспорту Скворцова П.П. на низький рівень виконавської дисципліни у підгалузі та недостатність заходів, які ним вживаються для наведення належного порядку з цього питання.
8. Укравіатрансу (Максимов В.О.), Укравтотрансу (Закіров Є.О.), Укрморрічфлоту (Скворцов Г.П.), ДО "Укрморпорт" (Манучаров А.І.), керівникам Департаментів та самостійних управлінь Мінтрансу:
8.1. Активізувати роботу по співпраці та взаємодії з міністерствами та відомствами, народними депутатами, Комітетами Верховної Ради у законотворчій роботі, особливо в питаннях підготовки проекту Державного бюджету на 2004 р.;
8.2. Підвищити рівень аналітично-прогнозної роботи, налагодити належну координацію та взаємний інформаційний обмін для вироблення ефективної та узгодженої економічної політики в транспортному комплексі.
9. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступників Міністра відповідно до розподілу функціональних обов'язків.
Голова Колегії
Г.Кірпа