КОЛЕГІЯ МІНІСТЕРСТВА ТРАНСПОРТУ УКРАЇНИ
Р І Ш Е Н Н Я
N 24 від 21.05.2001

Про стан безпеки польотів та авіаційної безпеки на підприємствах цивільної авіації України та заходи щодо його поліпшення

( Рішення введено в дію Наказом Міністерства транспорту N 318 (v0318361-01) від 24.05.2001 )
Питання стану безпеки польотів та авіаційної безпеки на підприємствах цивільної авіації України та заходи щодо його поліпшення було попередньо розглянуто на засіданні Колегії Державного департаменту авіаційного транспорту 27.04.2001 р., про що прийняті відповідні рішення.

Безпека польотів

Головним напрямком Укравіатрансу щодо забезпечення безпеки польотів було виконання Указу Президента України від 18.10.2000 р. N 1143/2000 (1143/2000) ; рекомендацій аудиту ІКАО від листопада 2000 року; наказів Мінтрансу від 14.11.2000 р. N 629 та від 20.12.2000 р. N 721, рішення Колегії Мінтрансу від 30.01.2001 р. N 5.
Зокрема на виконання вище зазначених документів розроблено План-графік вибіркових цільових перевірок експлуатантів, щодо забезпечення безпеки польотів під час експлуатації українських повітряних суден за межами України на другий квартал 2001 року. Комісіями Укравіатрансу проводяться перевірки експлуатантів за межами України згідно з графіком. Укравіатрансом та ТСОУ затверджені плани заходів та графіки їх реалізації на 2001 рік щодо використання повітряних суден спортивного призначення.
Аналіз стану безпеки польотів (БП) в цивільній авіації (ЦА) України у 2001 році у порівнянні з минулим роком свідчить про поліпшення рівня БП.
Але наявність переважного числа інцидентів через відмови авіатехніки свідчить, що парк повітряних суден, який експлуатується в Україні, морально і фізично застарів, не відповідає сучасним вимогам для виконання міжнародних польотів і потребує невідкладного оновлення. Вирішення цієї проблеми можливе тільки на урядовому рівні.
Також потребує вирішення на урядовому рівні проблема фінансування цивільних льотних учбових закладів України і забезпечення їх паливно-мастильними матеріалами, в зв'язку з чим випускники не проходять повний курс льотної підготовки.
Укравіатранс відповідно до компетенції бере участь в проведенні випробувань літака Ан-70 та введення в експлуатацію літака Ан-140.
З метою захисту економічних інтересів авіакомпаній України з урахуванням обмежень Європейського Союзу (з 01.04.2002 р.) на експлуатацію в країнах Європи літаків, що були сертифіковані по шуму на місцевості відповідно до вимог глави 2 Тому І Додатка 16 до Чиказької конвенції (995_038) , Укравіатрансом ведеться активна робота з Європейською Комісією та ЄКЦА.
З керівництвом ЄКЦА заплановано низку спільних заходів на травень та липень 2001 року для вироблення комплексу заходів з виведення України з критичної ситуації.

Авіаційна безпека

В першому кварталі 2001 року головним напрямком роботи Укравіатрансу щодо забезпечення авіаційної безпеки було виконання Указу Президента України від 18.10.2000 р. N 1143/2000 (1143/2000) та наказу Мінтрансу України від 17.11.2000 р. N 638 "Про спільні заходи щодо посилення режиму безпеки в авіапідприємствах". Перевірка авіапідприємств завершена у встановлені терміни. Матеріали перевірки 26.04.2001 р. затверджені Міністром.
Розроблено та завершується остаточне погодження проекту Державної програми авіаційної безпеки цивільної авіації, з урахуванням пропозицій міністерств.
На виконання міжнародних вимог Укравіатрансом здійснюється сертифікація служб авіаційної безпеки авіапідприємств з питань авіаційної безпеки. В поточному році здійснено 6 перевірок підприємств стосовно авіаційної безпеки з метою видачі або продовження терміну дії сертифіката експлуатанту.

Нормативно-правове забезпечення

Відповідно до Плану впровадження нормативно-правових актів регулювання діяльності авіаційного транспорту України, затвердженого Міністром транспорту України 24.10.2000 року, проводиться розробка низки нормативно-правових актів: Зводу авіаційних правил України; Методичних рекомендацій по розробці програм експлуатанта щодо забезпечення безпеки польотів та попередження авіаційних подій; Положення про інспектування цивільних повітряних суден України; нової редакції інструкції про порядок перевірки фінансово-економічної спроможності виконання експлуатантами норм і правил з питань безпеки авіації; тощо.
З метою реалізації завдань у галузі адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу, визначених Указами Президента України, вживаються заходи щодо наближення нормативно-правової бази цивільної авіації України до відповідних стандартів Європейського Союзу.
Заслухавши інформацію начальника Головної інспекції з безпеки польотів Мельніченка М. М. та в. о. начальника управління авіаційної безпеки Укравіатрансу Тележенка Г. В., Колегія ВИРІШИЛА:
1. Відзначити, що Укравіатрансом здійснюється належна робота з питань забезпечення безпеки польотів та авіаційної безпеки, а також щодо виконання відповідних рішень Колегії Міністерства транспорту України.
2. Державному департаменту авіаційного транспорту (Шкатюк А. Г.):
2.1. Забезпечити реалізацію планових заходів на виконання міжнародних вимог та завдань, покладених Президентом і Урядом України, щодо підтримання належного рівня безпеки польотів та авіаційної безпеки, у визначені терміни.
2.2. До 01.07.2001 р. затвердити Державну програму авіаційної безпеки цивільної авіації та до 01.09.2001 р. розробити і узгодити Державну програму безпеки польотів цивільної авіації.
2.3. Забезпечити своєчасну розробку та затвердження в установленому порядку всіх нормативно-правових актів щодо безпеки цивільної авіації, визначених Планом впровадження нормативно-правових актів регулювання діяльності авіаційного транспорту України від 24.10.2000 р.
2.4. Забезпечити активну участь спеціалістів Укравіатрансу у проведенні випробувань вітчизняної дослідної авіаційної техніки та розгляді результатів її сертифікаційних робіт.
2.5. До кінця 2001 року розробити та подати на затвердження нову редакцію нормативного акта про повітряні перевезення спеціальних та небезпечних вантажів з урахуванням вимог Закону України "Про перевезення небезпечних вантажів" (1644-14) та відповідних актів міжнародного права (ООС.9284-АМ/905 ПКАО та інші).
3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника Міністра транспорту Демиденка А. Ф.
Голова Колегії
За секретаря Колегії
Л.М.Костюченко
І.І.Строгуш