Печатка для відкриття рахунку


Чи потрібна фізичній особі—підприємцю печатка для відкриття рахунку у банку?


Вичерпний перелік документів, необхідних для відкриття поточного рахунку у банку, наведено у п. 3.4 ч. 3 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Національного банку України від 12.11.2003 р. № 492. (далі — інструкція)

Якщо фізична особа—підприємець не має рахунків у цьому банку, то для відкриття поточного рахунку їй потрібно подати до банку такі документи:

А якщо фізична особа—підприємець вже має в цьому банку поточний або вкладний (депозитний) рахунок, цей клієнт ідентифікований банком і сформована справа з юридичного оформлення рахунку, то відкриття нового поточного рахунку (зокрема, поточного рахунку за спеціальним режимом використання, поточного рахунку в іноземній валюті) здійснюється за умови подання цим клієнтом заяви про відкриття поточного рахунку та засвідченої в установленому порядку картки із зразками підписів (пункти 3.9 та 3.10 Інструкції).

Якщо фізична особа—підприємець використовує найману працю, то ця особа під час відкриття поточного рахунку (як у разі відкриття рахунку клієнтом, який не має рахунків у цьому банку, так і якщо він має в цьому банку поточний або вкладний (депозитний) рахунок) додатково має подати копію документа, що підтверджує реєстрацію фізичної особи—підприємця у відповідному органі Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, засвідчену органом, що його видав, або нотаріально чи підписом уповноваженого працівника банку. В іншому разі фізична особа— підприємець обов'язково має зазначити про те, що вона не використовує найману працю, у заяві про відкриття поточного рахунку в рядку "Додаткова інформація".

Таким чином, можна зробити висновок, що фізичній особі—підприємцю для відкриття рахунку у банку мати печатку необов'язково.

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України №6 ( 9-15 лютого 2008 року)