Документи, що подаються при прийнятті на роботу


Чи має право роботодавець вимагати від працівника при прийнятті на роботу характеристику, довідку про стан здоров'я, довідку від дільничного інспектора, якщо така робота не пов'язана з матеріальною відповідальністю?


Відповідно до ч. 2 ст. 24 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) при укладенні трудового договору громадянин зобов'язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку, а у випадках, передбачених законодавством, — також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я та інші документи.

Отже, при прийнятті на роботу працівник зобов'язаний пред'явити трудову книжку. Без трудової книжки можливе прийняття на роботу лише за сумісництвом. Крім того, як передбачено у п. 1.4 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.1993 р. № 58 (далі — Інструкція), особи, які вперше шукають роботу і не мають трудової книжки, повинні пред'явити паспорт, диплом або інший документ про освіту чи професійну підготовку. Військовослужбовці, звільнені із Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Прикордонних військ України, Цивільної оборони України, Управління охорони вищих посадових осіб України та інших військових формувань, створених відповідно до законодавства України та військовослужбовці, звільнені із Збройних Сил колишнього Союзу РСР і Збройних сил держав учасниць СНД, пред'являють військовий квиток. Звільнені з місця відбування кримінального покарання зобов'язані пред'явити довідку про звільнення.

Документ про освіту, про присвоєння відповідної кваліфікації обов'язково подається, якщо це необхідно для допуску до відповідної роботи. В інших випадках подання цього документа не обов'язкове, але його подання може стати вагомим аргументом на користь доцільності прийняття такого працівника на роботу.

У передбачених законодавством випадках працівник при прийнятті на роботу зобов'язаний подати також довідку про стан здоров'я (оскільки відповідно до ч. 6 ст. 24 КЗпП забороняється укладення трудового договору з громадянином, якому за медичним висновком запропонована робота протипоказана за станом здоров'я) та інші документи (наприклад, військовий квиток, як це передбачено у п. 1.4 Інструкції).

Крім того, згідно зі ст. 13 Закону України "Про державну службу" особа, яка претендує на зайняття посади державного службовця третьої — сьомої категорій, подає за місцем майбутньої служби відомості про доходи та зобов'язання фінансового характеру, в тому числі і за кордоном, щодо себе і членів своєї сім'ї. Особа, яка претендує на зайняття посади державного службовця першої і другої категорій, повинна подати також відомості про належні їй та членам її сім'ї нерухоме та цінне рухоме майно, вклади у банках і цінні папери. Відповідно до постанови Кабінету Міністри України "Про застосування статті 13 Закону України "Про державну службу" від 11.08.1995 р. № 641 вказані відомості подаються у вигляді декларації. При цьому особи, які претендують на зайняття посади державного службовця, подають декларації за місцем майбутньої служби разом із заявою про прийняття на роботу або про участь у конкурсі.

Слід мати на увазі, що у ст. 25 КЗпП встановлена заборона вимагати при укладенні трудового договору деякі відомості та документи, а саме: відомості про їх партійну і національну приналежність, походження, прописку та документи, подання яких не передбачено законодавством.

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України №7 (16 - 22 лютого 2008 року)