ГОЛОВНА ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА ІНСПЕКЦІЯ УКРАЇНИ
Р О З'Я С Н Е Н Н Я
N 10-114/10-2551 від 05.06.95
м.Київ

Про оподаткування коштів, отриманих від обліку (реєстрації) зовнішньоекономічних договорів (контрактів)

Головна державна податкова інспекція України на численні запити державних податкових інспекцій щодо оподаткування коштів, отриманих від суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності України за здійснення обліку (реєстрації) зовнішньоекономічних договорів і контрактів, роз'яснює.
Постановою Кабінету Міністрів України від 25 січня 1995 року N 50 (50-95-п) "Про порядок розподілу коштів, отриманих від суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності України за здійснення обліку (реєстрації) зовнішньоекономічних договорів (контрактів)" встановлено порядок, згідно з яким кошти, отримані Міністерством зовнішніх економічних зв'язків і органами, уповноваженими здійснювати облік (реєстрацію) зовнішньоекономічних договорів (контрактів), у визначених розмірах перераховуються до державного бюджету, до бюджетів Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя. Решта коштів залишається у розпорядженні міністерства і зазначених органів та використовується за цільовим призначенням: на матеріально-технічне та інформаційно-методичне забезпечення їхньої діяльності.
Відповідно до статті 2 Закону України від 28 грудня 1994 року N 334/94-ВР "Про оподаткування прибутку підприємств" Міністерство зовнішніх економічних зв'язків України і органи, уповноважені здійснювати облік (реєстрацію) зовнішньоекономічних договорів (контрактів), є у загальновстановленому порядку платниками податку з прибутків (доходів), отриманих від надання зазначених послуг. Тобто з тієї частини коштів, що залишається у розпорядженні міністерства і уповноважених органів, сплачується податок з сум перевищення доходів, одержуваних від надання платних послуг, над витратами, пов'язаними із наданням цих послуг.
При цьому облік коштів, отриманих від надання послуг за реєстрацію зовнішньоекономічних договорів (контрактів) та їхнє використання слід вести окремо від витрат, передбачених основним кошторисом, в порядку, встановленому для установ і організацій, що утримуються за рахунок державного бюджету.
Кошти, отримані Міністерством зовнішніх економічних зв'язків і уповноваженими ним органами від реєстрації зовнішньоекономічних договорів (контрактів), які з метою скорочення дефіциту державного бюджету України підлягають спеціальному розподілу, не є коштами, отриманими від підприємницької діяльності, і тому відповідно до статті 2 Декрету Кабінету Міністрів України від 26.12.92 р. N 14-92 "Про податок на добавлену вартість" до прийняття Верховною Радою України Закону України "Про податок на добавлену вартість" не підлягають оподаткуванню податком на добавлену вартість.
Перший заступник начальника
О.Шитря