РАХУНКОВА ПАЛАТА
МІЖВІДОМЧА КОМІСІЯ З ПИТАНЬ ДЕРЖАВНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ
Р І Ш Е Н Н Я
07.02.2008 N 34/02-ск

Про розгляд скарги

Відповідно до статті 3-3 та частини 5 статті 37 Закону України "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти" (1490-14) (далі - Закон), пункту 9 Порядку розгляду скарг з питань державних закупівель (vr1_3521-07) , затвердженого рішенням Міжвідомчої комісії з питань державних закупівель від 23 березня 2007 року, розглянувши скарги Закритого акціонерного товариства "Луганський міжгалузевий центр" від 27.12.2007 року N 374 та від 08.01.2008 року N 2 (м. Луганськ) (далі - Скаржник) на дії Державної адміністрації залізничного транспорту України "Укрзалізниця" (далі - Замовник) (м. Київ) при проведенні процедури закупівлі за державні кошти вузлів та деталей для локомотивів залізничних та рухомого складу (запасні частини до тепловозів 2ТЕ116), Комісія В С Т А Н О В И Л А:
Скарги Закритого акціонерного товариства "Луганський міжгалузевий центр" містять наступні вимоги:
1. Прийняти скарги до розгляду.
2. Зупинити процедуру закупівлі до винесення законного рішення та поновлення порушених прав.
3. Внести зміни до тендерної документації з урахуванням фактів, викладених у скарзі.
4. Відмінити процедуру проведення торгів на закупівлю товарів: вузлів та деталей для локомотивів залізничних та рухомого складу (запасні частини до тепловозів 2ТЕ116).
За результатами розгляду скарг встановлено наступне:
1. В підпункті 4.7 додатка 2 тендерної документації Замовником встановлено вимогу до учасників торгів щодо надання копії свідоцтва про реєстрацію Учасника платником податку на додану вартість чи єдиного податку (окрім осіб, що є нерезидентами України).
Згідно із статтею 11 Закону України "Про державну підтримку малого підприємництва" (2063-14) встановлено, що для суб'єктів малого підприємництва в порядку, встановленому законодавством України, може застосовуватися спрощена система оподаткування бухгалтерського обліку та звітності, яка передбачає, зокрема, заміну сплати встановлених законодавством податків і зборів (обов'язкових платежів) сплатою єдиного податку.
Встановлення Замовником вищевказаної вимоги в тендерній документації є порушенням частини 5 статті 21 та частини 3 статті 15 Закону (1490-14) , оскільки носить ознаки дискримінації та є такою, що обмежує конкуренцію, оскільки істотно обмежує коло учасників торгів.
2. Установлена в підпункті 4.9 додатка 2 тендерної документації вимога щодо надання учасниками торгів копії дилерського договору, завіреної нотаріально або листа виробника про представництво його інтересів учасником або копії листа, завіреного нотаріально, або іншого документа, в якому обов'язково зазначається статус учасника та відповідальність виробника щодо якості товарів або його копії, завіреної нотаріально, є дискримінацією, оскільки звужує коло потенційних учасників - суб'єктів господарювання, які згідно із законодавством України мають право реалізовувати відповідну продукцію.
3. Тендерна документація містить проект договору, що не відповідає вимогам статті 21 Закону (1490-14) , відповідно до якої тендерна документація повинна містити основні умови, які обов'язково будуть включені до договору про закупівлі.
4. Пункт 12.3 основних умов договору тендерної документації встановлює, що усі доповнення та зміни до договору дійсні лише в тому випадку, якщо вони зроблені в письмовій формі і підписані трьома сторонами.
Зазначений пункт тендерної документації визначений Замовником некоректно, оскільки частиною 2 статті 34 Закону (1490-14) встановлено, що умови договору про закупівлю не повинні відрізнятися від умов тендерної (цінової) пропозиції учасника - переможця процедури закупівлі, крім випадків зменшення ціни тендерної пропозиції у порядку, передбаченому Законом, та не повинні змінюватися після підписання договору про закупівлю, крім випадків коригування ціни договору в разі отримання відповідного позитивного висновку Міжвідомчої комісії з питань державних закупівель.
Враховуючи викладене вище та на підставі Закону України "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти" (1490-14) Комісія ВИРІШИЛА:
1. Скаргу Закритого акціонерного товариства "Луганський міжгалузевий центр" задовольнити;
2. Торги на закупівлю Державної адміністрації залізничного транспорту України "Укрзалізниця" вузлів та деталей для локомотивів залізничних та рухомого складу (запасні частини до тепловозів 2ТЕ116) відмінити.
Голова Комісії
Секретар Комісії
О.М.Ткаченко
В.М.Ясінський