МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ
МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ
Н А К А З
N 178/170 від 15.11.95
м.Київ
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
27 листопада 1995 р.
за N 424/960

Про затвердження Положення про державне кредитування будов і об'єктів виробничого призначення

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 1 червня 1995 року N 384 (384-95-п) "Про Концепцію регулювання інвестиційної діяльності в умовах ринкової трансформації економіки", НАКАЗУЄМО:
1. Затвердити погоджене з Національним банком України Положення про державне кредитування будов і об'єктів виробничого призначення, що додається.
2. Скасувати Положення про державне кредитування будов і об'єктів виробничого призначення, яке було затверджене Міністерством фінансів України і Міністерством економіки України 17 березня 1993 року.
Заступник Міністра
фінансів України
Заступник Міністра
економіки України
Б.В.Соболєв
В.І.Науменко

Затверджено
наказом    Міністерства     фінансів
і      Міністерства        економіки
від 15 листопада 1995 року N 178/170

Положення про державне кредитування будов і об'єктів виробничого призначення

1. Загальні положення

1.1. Державне кредитування здійснюється шляхом надання бюджетних позичок безпосередньо міністерствам, відомствам, іншим центральним органам державної виконавчої влади для фінансування підприємствами, об'єднаннями та організаціями (далі - позичальниками) через банківські установи об'єктів, будівництво яких знову розпочинається на конкурсній основі, а також для фінансування раніше розпочатих перспективних будов, технічного переоснащення і реконструкції діючих підприємств, що відносяться до державної власності, на пріоритетних напрямках економіки відповідно до Концепції регулювання інвестиційної діяльності в умовах ринкової трансформації економіки. Воно є прямим, цільовим, поворотним, строковим, в обов'язковому порядку забезпеченим заставою у вигляді іпотеки, а при нестачі нерухомого майна - іншими видами забезпечення (гарантія, порука) і здійснюється за рахунок коштів, передбачених на цю мету державним бюджетом України.
В разі прийняття рішення про приватизацію або акціонування державних підприємств надана бюджетна позичка підлягає погашенню до закінчення року, в якому прийнято відповідне рішення.
1.2. Бюджетні позички надаються для спорудження будов і об'єктів, нормативні строки будівництва яких, або їх черги, не перевищують трьох років, а в окремих випадках - п'яти років.
Погашення бюджетних позичок починається через рік після закінчення нормативного строку будівництва, реконструкції або технічного переоснащення об'єкта кредитування (його черги, пускового комплексу) і здійснюється у термін не більше як за три роки.
У разі порушення планового строку будівництва кредитування продовжується до фактичного введення в дію об'єкта зі стягненням подвійної процентної ставки. Плановим строком вважати встановлений Міністерством економіки первісний строк введення в дію будови.
Погашення бюджетних позичок, які використані на придбання обладнання, що не входить до кошторисів будов, починається у наступному за плановим роком і здійснюється у термін не більше як за два роки.
1.3. Обсяги бюджетних позичок на плановий рік доводяться до міністерств, відомств, інших центральних органів державної виконавчої влади та фінансуючих банків Міністерством економіки після затвердження Державної програми (плану) економічного і соціального розвитку України.
1.4. Перелік будов і об'єктів виробничого призначення, які фінансуються за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті, визначає Міністерство економіки за погодженням з Міністерством фінансів на основі пропозицій міністерств, відомств, інших центральних органів державної виконавчої влади і подає його на затвердження Кабінету Міністрів України у складі річної Державної програми (плану) економічного і соціального розвитку України.
1.5. Відсоткові ставки за використання бюджетних позичок встановлюються в розмірі 20 відсотків річних в середньому по міністерствах, відомствах, інших центральних органах державної виконавчої влади. Міністерства, відомства, інші центральні органи державної виконавчої влади мають право диференціювати ці ставки по будовах і об'єктах, які входять до сфери їх функціонального управління, в межах від 10 до 30 відсотків річних без зміни затвердженої ставки в середньому по міністерству, відомству, іншому центральному органу державної виконавчої влади.

2. Обслуговування бюджетних позичок

2.1. Обслуговування державних позичок здійснюється уповноваженими комерційними банками України, які укладають кредитні угоди з фінансуючим органом, де визначають основні умови надання та використання коштів, а саме: обсяги державної позики, строки перерахування бюджетних коштів, терміни користування кредитом, умови перерахування коштів позичальникам комерційними банками, використання коштів за цільовим призначенням.
Надходження коштів державної позички має відображатись на балансовому рахунку N 740 "Кошти довгострокового кредитування за рахунок бюджету", а фінансування - з балансового рахунку N 775 "Кредити підприємствам і організаціям усіх форм власності за рахунок бюджетних коштів".
2.2. Кредитні взаємовідносини між комерційними банками та позичальниками регламентуються нормативними актами Національного банку України і оформляються кредитною угодою, укладеною відповідно до рекомендацій Положення Національного банку України "Про кредитування" (v0299500-95) .
Позичальники в обов'язковому порядку подають міністерствам, відомствам, іншим центральним органам державної виконавчої влади та Міністерству фінансів копії кредитних угод і договорів про забезпечення повернення позички у 10-денний строк після їх підписання.
2.3. З ініціативи позичальника кредитні угоди укладаються в місячний термін з моменту одержання міністерствами, відомствами, іншими центральними органами державної виконавчої влади обсягів державних позик та доведення їх до комерційних банків та позичальників.
2.4. Оплата за виконані роботи по будівництву, реконструкції та технічному переобладнанню будов і об'єктів здійснюється фінансуючими банками в межах коштів бюджетної позички при надходженні від позичальника розрахунково-грошових документів.
По новобудовах нараховані за період будівництва проценти не стягуються протягом нормативного періоду будівництва, а сума їх додається до загальної заборгованості по позичках, наданих на це будівництво, і погашаються пропорційно при платежах за надану бюджетну позичку.
Відсотки за користування бюджетною позичкою сплачуються позичальником щоквартально, не пізніше 10 числа наступного за кварталом місяця.
2.5. Бюджетна позичка та відсотки за її користування сплачуються позичальником за рахунок власних коштів.

3. Зобов'язання сторін

3.1. Позичальники зобов'язані забезпечити цільове і своєчасне використання отриманої бюджетної позички та повернення її у визначені кредитною угодою та цим Положенням строки.
Безпосередній контроль за цільовим використанням позичальниками бюджетної позички здійснюють фінансуючі банки.
3.2. За неналежне виконання умов кредитної угоди банки можуть застосовувати до позичальників такі санкції:
у разі використання бюджетної позички на цілі, не визначені кредитною угодою, фінансуючий банк має право припинити фінансування цих витрат і в місячний строк стягнути з позичальника суму, подану до оплати;
при порушенні строків будівництва більш як на три місяці, а також у випадках консервації чи припинення будівництва більш як на три місяці з ініціативи позичальника, за умов своєчасного отримання бюджетної позички і відповідних коштів в обсягах, передбачених Державною програмою (планом) економічного і соціального розвитку України, процентні ставки підвищуються на 100 відсотків;
за прострочені платежі стягується додаткова плата у розмірі 25 відсотків річних від суми прострочених платежів за кожен день прострочки.
Зобов'язання сторін, що пропонуються в п.3.2, мають бути визначені в кредитній угоді між комерційними банками та позичальниками.
У разі систематичних порушень умов, викладених у кредитній угоді, банк має право достроково розірвати кредитну угоду, що є підставою для стягнення у встановленому чинним законодавством порядку всіх коштів в межах зобов'язань позичальника за кредитною угодою.
3.3. Кошти позичальників, що надходять на погашення заборгованості банкам по бюджетних позичках, 70 відсотків сум штрафних санкцій, що сплачуються позичальниками, а також 60 відсотків сум за користування бюджетною позичкою (проценти) перераховуються фінансуючими банками до державного бюджету. Решта сум, що сплачуються позичальником за користування бюджетною позичкою, та сум штрафних санкцій спрямовуються на покриття витрат банків по обслуговуванню державних позичок.

4. Контроль за використанням і поверненням бюджетних позичок

4.1. Фінансуючі банки щоквартально, не пізніше 15 числа наступного за кварталом місяця, подають Міністерству фінансів, Міністерству статистики звіт про використання бюджетних позичок, а також про надходження коштів від позичальників у рахунок погашення позичок, сплату процентів по них та штрафних санкцій.
Кошти, надходження яких передбачається у відповідності з п.3.3 за користування бюджетними позичками, Міністерством фінансів відображаються у доходній частині бюджету окремим рядком.
4.2. Контроль за своєчасним поверненням до державного бюджету України коштів, що виділяються на державне кредитування будов і об'єктів виробничого призначення, здійснює Міністерство фінансів.
Контроль за додержанням нормативних строків будівництва об'єктів, що споруджуються за рахунок бюджетних позичок, здійснює Міністерство економіки.