Я розлучилася з чоловіком. У нас є неповнолітня дитина. Гроші на утримання дитини майже рік він надсилав, а потім майже шість місяців я не отримувала коштів на неї. Я дізналася, що він поїхав працювати до Польщі. Але конкретної адреси його проживання я не знаю. Як мені його відшукати і змусити платити аліменти?

На сьогодні завдяки наявній міжнародно-правовій договірній базі вирішити це питання можливо кількома шляхами.

Якщо є рішення суду України про стягнення аліментів з громадян, які проживають в державах, з якими Україною укладено двосторонні договори про правову допомогу у цивільних справах (Китай, Польща, Литва, Молдова, Естонія, Монголія, Грузія, Латвія, В'єтнам, Північна Корея, Узбекистан, Македонія, Чехія, Туреччина, Угорщина, Румунія, Греція, Індія, Болгарія, Кіпр), зацікавлена особа може звернутися з проханням до суду, що постановив рішення про стягнення аліментів, оформити клопотання про визнання та виконання такого рішення на території країни проживання боржника. Таке клопотання оформляється у порядку, передбаченому відповідним міжнародним договором, чинним у відносинах України з державою проживання боржника. До цього клопотання додаються документи, передбачені цим міжнародним договором.

Цей пакет документів також може бути направлений до компетентного органу держави проживання боржника судом, який постановив рішення та оформив клопотання про його визнання та виконання, через Міністерство юстиції України, яке є Центральним органом нашої держави щодо виконання положень міжнародних договорів з питань цивільного судочинства.

Такий самий механізм визнання і виконання рішень про стягнення аліментів застосовується і між державами—учасницями Конвенції про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах, ратифікованої 1993 року (Мінська конвенція). Він застосовується у відносинах України з Білоруссю, Узбекистаном, Казахстаном, Росією, Таджикистаном, Вірменією, Киргизією, Молдовою, Азербайджаном, Грузією, Туркменистаном.

Крім того, 19 жовтня 2006 року для України набула чинності Конвенція про стягнення аліментів за кордоном (далі —Конвенція), укладена 20.06.1956 року у Нью-Йорку. Сторонами Конвенції є 61 держава світу, серед яких Австралія, Бразилія, Великобританія, Греція, Данія, Ізраїль та інші. Конвенція дозволяє не лише визнати і виконати рішення суду України на територіях вказаних держав, а й на підставі наданих документів прийняти рішення про стягнення аліментів у цих державах.

Наказом Міністерства юстиції України № 121/5 від 29.12.2006 р. затверджено Інструкцію щодо порядку стягнення аліментів за кордоном (далі — Інструкція). Відповідно до п.5 Інструкції питання про стягнення аліментів порушується фізичною особою на своє утримання або на користь іншої особи, а також юридичною особою, що має право порушувати питання про стягнення аліментів на дитину або іншу особу в установлених законодавством випадках, або належним чином уповноваженим представником відповідної особи.

Для отримання повної інформації щодо пакета документів для вирішення питання про стягнення аліментів на території іноземної держави, яка є учасницею Конвенції, зацікавлена особа може звернутись до Міністерства юстиції України або головного управління юстиції за місцем проживання.

Відповідно до умов Конвенції питання про стягнення аліментів може вирішуватись стосовно громадян іноземних дер-жав-учасниць, а також осіб, які проживають або тривалий час перебувають (наприклад, працюють) на території країн — учасниць Конвенції.

Звернення з проханням (клопотанням) про визнання і виконання рішення суду України про стягнення аліментів на території іншої договірної сторони подається позивачем або уповноваженою на це особою письмово в довільній формі. До звернення додається клопотання за встановленою формою (наведена у додатку № 2 до Інструкції).

Зацікавленій особі потрібно заповнити відповідні графи цього клопотання. До клопотання додаються належним чином оформлені судом, що виніс рішення, документи:

—  копія судового рішення;

—  довідка про те, що рішення набрало законної сили;

—  довідка про часткове виконання або невиконання рішення на території України;

—  довідка про те, що відповідач був належним чином повідомлений про день судового засідання, якщо відповідач не брав участі в судовому засіданні;

—  при необхідності та можливості — копія протоколу судового засідання, під час якого справу про стягнення аліментів було розглянуто по суті.

До звернення додається фотокартка стягувача аліментів і переклад клопотання та документів на офіційну мову договірної сторони, на території якої пропонується здійснити визнання і виконання рішення, а якщо це неможливо,— переклад документації на англійську або французьку мови.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 13/2008