ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Н А К А З
N 750 від 19.11.2001

Про затвердження й уведення в дію Положення про Управління організації митного контролю

У зв'язку з перерозподілом повноважень і функцій підрозділів центрального апарату Держмитслужби, відповідними змінами організаційно-штатної структури Управління організації митного контролю та з метою забезпечення його ефективної діяльності НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про Управління організації митного контролю Державної митної служби України зі змінами і доповненнями (додається).
2. Наказ Держмитслужби від 28.04.2000 N 247 вважати таким, що втратив чинність.
3. Управлінню справами (Карпенко В. П.) забезпечити тиражування й розсилку цього наказу.
4. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.
Перший заступник Голови Служби
О.Єгоров

Затверджено
Наказом Державної митної
служби України
від 19.11.2001 N 750

Положення про Управління організації митного контролю Держмитслужби

1. Загальні положення

1.1. Управління організації митного контролю (далі - Управління) є структурним підрозділом Державної митної служби України (далі - Служба) і безпосередньо підпорядковується заступникові Голови Служби, який за визначеною компетенцією здійснює контроль за його роботою.
1.2. У своїй діяльності працівники Управління керуються Конституцією (254к/96-ВР) і законами України, Митним кодексом України (1970-12) , актами Президента України та Кабінету Міністрів України, Положенням про Державну митну службу України (1022/2000) , рішеннями колегій Держмитслужби, іншими нормативно-правовими актами Держмитслужби й цим Положенням.
1.3. Управління в установленому порядку та в межах своєї компетенції забезпечує реалізацію Держмитслужбою норм міжнародного права й укладених Україною міжнародних договорів.
1.4. Структура та штатний розпис Управління затверджуються Головою Служби в межах установленої штатної чисельності й фонду заробітної плати центрального апарату Служби.
1.5. Положення про структурні підрозділи Управління та посадові інструкції співробітників Управління затверджуються заступником Голови Служби, який контролює роботу Управління.
1.6. Свою діяльність Управління здійснює виключно у відповідності до компетенції, встановленої цим Положенням.
1.7. Будь-які зміни та доповнення до цього Положення вносяться наказом Голови Служби за поданням начальника Управління та погодженням із заступником Голови, який курирує роботу Управління.

2. Основні завдання Управління

2.1. Забезпечення реалізації державної політики у сфері митної справи в межах визначеної цим Положенням компетенції.
2.2. Організація й удосконалення митного контролю товарів та інших предметів, що переміщуються через митний кордон України.
2.3. Створення сприятливих умов для прискорення товарообороту та збільшення пасажиропотоку через митний кордон України.

3. Функції Управління

Управління відповідно до покладених на нього завдань виконує такі функції:
організаційну, нормотворчу, впроваджувальну, контролюючу, координуючу, а також взаємодії.
На підставі чого Управління:
3.1. Розробляє та подає керівництву Служби пропозиції до концепції вдосконалення та розвитку організації митного контролю, концепції розвитку митної структури й інфраструктури.
3.2. Розробляє й подає керівництву Служби пропозиції та проекти законодавчих і нормативно-правових актів з питань:
3.2.1. Удосконалення та розвитку митної структури й інфраструктури, зокрема щодо:
а) створення, реорганізації, ліквідації регіональних митниць, митниць і митних постів;
б) визначення назв, кодів і місць дислокації регіональних митниць, митниць і митних постів; установлення, перерозподілу або зміни зон діяльності регіональних митниць і митниць;
г) удосконалення та впорядкування організаційно-штатних структур і штатних розписів регіональних митниць і митниць;
д) створення, вдосконалення та розвитку мережі пунктів пропуску через державний кордон;
е) створення та розвитку мережі вантажних митних комплексів (автопортів, ролопортів, терміналів тощо);
ж) функціонування магазинів безмитної торгівлі;
з) порядку визначення режиму спеціальних митних зон (вільних економічних зон) та процедури його встановлення.
3.2.2. Організації митного контролю товарів та інших предметів, що переміщуються через митний кордон України та перебувають під митними контролем.
3.3. Розробляє та впроваджує види особистих митних забезпечень інспекторів і засоби та форми захисту від підробок результатів митного оформлення.
3.4. Розробляє, змінює, удосконалює та впроваджує відповідно до змін чинних нормативно-правових актів, в тому числі з метою спрощення, порядки митного контролю й технологічні схеми процедур митного оформлення, крім відпрацювання процедури заявлення та перебування під митним режимом, товарів та інших предметів, які переміщуються через митний кордон та митною територією України під митним контролем між митницями автомобільним, залізничним, морським, річковим, авіаційним транспортом, спеціальними видами транспорту, каналами міжнародного поштового зв'язку та експрес-перевізниками.
3.5. Розробляє, впроваджує та супроводжує нормативно-правове й організаційне забезпечення порядку контролю за доставкою вантажів, контролює дотримання його вимог митними органами, на підставі аналізу відповідних показників такого контролю та його результатів вживає заходи щодо вдосконалення порядку контролю за доставкою вантажів.
3.6. Організує та забезпечує допущення підприємств і організацій до процедури перевезення вантажів, що перебувають під митним контролем.
3.7. Опрацьовує та вносить пропозиції керівництву Служби щодо погодження законодавчих, нормативно-правових актів у межах компетенції Управління.
3.8. Бере участь у підготовці та опрацюванні проектів міжнародних договорів, актів законодавства з питань, що належать до компетенції Управління.
3.9. Організує та здійснює контроль:
3.9.1. За процедурою митного контролю та митним оформленням транспортних засобів, що здійснюють міжнародні перевезення пасажирів та зовнішньоторговельних вантажів.
3.9.2. За діяльністю підприємств і організацій, які на підставі виданих митницею ліцензій встановленого зразка здійснюють перевезення вантажів, що перебувають під митним контролем (митних перевізників).
3.9.3. За належним станом обладнання митних ліцензійних складів, наявністю митного забезпечення.
3.10. Збирає, систематизує, узагальнює, аналізує, у разі потреби (на запит або за дорученням керівництва Служби) тиражує довідкову й робочу інформацію з питань організації та розвитку митної структури та інфраструктури, контролю за доставкою вантажів тощо в межах визначеної цим Положенням компетенції.
3.11. Організує та координує взаємодію митних органів з органами прикордонного контролю, іншими контрольними службами й правоохоронними органами з питань, що входять до компетенції Управління. Координує згідно чинного законодавства діяльність контрольних служб в пунктах пропуску через державний кордон.
3.12. Організує та узгоджує взаємодію митних органів з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, з державними, комерційними й громадськими установами, підприємствами, організаціями з питань, що входять до компетенції Управління.
3.13. Бере участь у проведенні митного контролю (огляді, переогляді) транспортних засобів, вантажів тощо в морських, річкових, залізничних, автомобільних, авіаційних пунктах пропуску, у зонах митного контролю в будь-якому місці митної території України.
3.14. Координує та контролює роботу відділів організації митного контролю регіональних митниць (митниць), відділів контролю за доставкою вантажів регіональних митниць, митниць, а також оперативно-чергової служби центрального апарату Держмитслужби. Визначає для них завдання та функції у відповідності до вимог чинного законодавства та цього Положення, надає їм методичну та консультативну допомогу з питань, що належать до компетенції Управління.
3.15. Розробляє типові положення про відділи організації митного контролю регіональних митниць (митниць), про відділи по контролю за доставкою вантажів.
3.16. Розглядає звернення, скарги, запити, пропозиції громадян, установ та організацій з питань, що входять до компетенції Управління.
3.17. Бере участь в заходах Служби щодо виконання вимог Законів України "Про державну службу" (3723-12) , "Про державну таємницю" (3855-12) , "Про боротьбу з корупцією" (356/95-ВР) та дотримується режиму секретності при роботі з відомостями, що становлять державну таємницю.
3.18. Координує та контролює діяльність митних органів з питань, що належать до компетенції Управління.

4. Права Управління

Управління має право:
4.1. Одержувати в установленому порядку від підрозділів Служби та митних органів відомості, документи, довідки, інші матеріали, потрібні для виконання покладених на Управління завдань.
4.2. Залучати за згодою керівництва Служби спеціалістів з інших підрозділів Служби або митних органів для виконання завдань, покладених на Управління.
4.3. Користуватися в установленому порядку інформаційними базами даних центрального апарату Служби та митних органів України, створювати та використовувати з метою виконання завдань, покладених на Управління, власні інформаційні бази даних.
4.4. Використовувати для листування із зовнішніми кореспондентами з питань, що належать до компетенції Управління, бланк Держмитслужби, оформлений згідно вимог п. 4.1.2 Інструкції з діловодства в митних органах, затвердженої наказом Держмитслужби від 06.04.98 N 184.
4.5. Вимагати від керівників митних органів дотримання вимог положень про відділи організації митного контролю регіональних митниць (митниць), відділи контролю за доставкою вантажів, оперативно-чергової служби центрального апарату Держмитслужби.
4.6. Вимагати від керівників митних органів та їх підрозділів дотримання вимог чинного законодавства з питань, що належать до компетенції Управління.
4.7. Вносити на розгляд керівництва Служби пропозиції про застосування передбачених законодавством заохочень або стягнень відносно керівного складу митних органів України.
4.8. Організовувати в установленому порядку перевірки діяльності митних органів з питань, що належать до компетенції Управління, в тому числі із залученням спеціалістів митних органів.

5. Керівництво та структура Управління

Управління очолює начальник, який призначається на посаду та звільняється з посади Головою Служби.
5.1. Начальник Управління:
5.1.1. Здійснює загальне керівництво роботою Управління.
5.1.2. Забезпечує виконання завдань, покладених на Управління.
5.1.3. Уносить пропозиції керівництву Служби про призначення на посади, заохочення працівників Управління й керівного складу митних органів, віднесеного до номенклатури посад, що призначаються та звільняються Головою Служби, а також про накладення на них стягнень.
5.1.4. Забезпечує взаємодію Управління з іншими підрозділами Служби.
5.1.5. У межах своєї компетенції дає доручення, вказівки, запити митним органам з питань, що належать до компетенції Управління, контролює їх виконання.
5.1.6. Відповідає на звернення, скарги, запити й пропозиції громадян та юридичних осіб у межах компетенції Управління з питань, які врегульовані чинним законодавством.
5.1.7. Контролює виконання співробітниками вимог Закону України "Про державну таємницю" (3855-12) та інших нормативних актів з питань охорони державної таємниці. Визначає ступінь секретності документів та інших носіїв інформації, що готуються в Управлінні.
5.2. Начальник Управління має право:
5.2.1. Запитувати й одержувати в установленому порядку від структурних підрозділів Служби, митних органів, фізичних та юридичних осіб потрібну інформацію й довідкові матеріали для виконання завдань, покладених на Управління.
5.2.2. Діяти в межах визначеної компетенції від імені Служби й представляти її інтереси в міжнародних, представницьких, державних, громадських та інших організаціях.
5.2.3. Надавати відповідно до своєї компетенції відомості, пропозиції, зауваження, службову інформацію структурним підрозділам Служби, митним органам, міністерствам, відомствам, установам, організаціям, підприємствам, громадянам.
5.2.4. Самостійно встановлювати організаційні принципи та схеми роботи Управління й видавати відповідну організаційну документацію в межах Управління.
5.2.5. Брати участь у роботі комісій, делегацій, експертних і робочих груп з вирішення питань, віднесених до компетенції Управління.
5.2.6. Вимагати від митних органів, посадових осіб Управління додержання вимог чинного законодавства, своєчасного та якісного виконання доручень керівництва Управління й Служби.
5.2.7. Підписувати листи на бланку Управління, візувати документи та інші матеріали в межах компетенції Управління.
5.3. Начальник Управління несе персональну відповідальність за:
5.3.1. Якісне та своєчасне виконання покладених на Управління завдань та функцій, передбачених цим Положенням.
5.3.2. Правильну організацію діяльності Управління, дотримання законності в службовій діяльності посадовими особами Управління.
5.3.3. Стан трудової та виконавчої дисципліни в Управлінні.
5.3.4. Наслідки своїх розпоряджень, доручень, самостійно прийнятих рішень під час виконання службових обов'язків.
5.3.5. Стан професійної підготовки та виховну роботу з кадрами в Управлінні.
5.4. Начальник Управління має двох заступників.
5.5. Розподіл функціональних обов'язків між заступниками начальника Управління за поданням начальника Управління затверджує заступник Голови Служби, який контролює роботу Управління.
5.6. До складу Управління входять три відділи:
5.6.1. Відділ митної інфраструктури.
5.6.2. Відділ організації митного контролю.
5.6.3. Відділ контролю за доставкою вантажів.
5.7. Відділи Управління очолюють начальники, кожний з яких має заступника.
5.8. Особовий склад Управління призначається на посади і звільняється з посад Головою Служби.
Начальник Управління
організації митного контролю
С.Терещенко