КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
від 5 березня 2008 р. N 230
Київ

Про затвердження Порядку використання у 2008 році коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Кабінет Міністрів України постановляє:
Затвердити Порядок використання у 2008 році коштів, передбачених у державному бюджеті (107-17) для забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, що додається.
Прем'єр-міністр України
Ю.ТИМОШЕНКО
Інд. 33

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 5 березня 2008 р. N 230

ПОРЯДОК

використання у 2008 році коштів, передбачених у державному бюджеті ( 107-17 ) для забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

1. Цей Порядок визначає механізм використання у 2008 році коштів, передбачених МНС за бюджетною програмою (107-17) "Забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (далі - бюджетні кошти).
2. Головним розпорядником бюджетних коштів є МНС, розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня є головні управління (управління) МНС в Автономній Республіці Крим, областях, мм. Києві та Севастополі, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації відповідно до розподілу, затвердженого МНС (далі - розпорядники).
Розподіл бюджетних коштів здійснюється з урахуванням кількості громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і перебувають на обліку громадян, що потребують поліпшення житлових умов (квартирному обліку), згідно з поданими Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими держадміністраціями даними.
3. Бюджетні кошти спрямовуються на:
завершення будівництва житла на умовах пайової участі;
придбання житла на вторинному ринку;
відшкодування витрат, пов'язаних із самостійним придбанням (будівництвом, добудовою) житла, в тому числі у житлово-будівельному кооперативі (громадянам, які переселяються за направленням з територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС).
4. За рахунок бюджетних коштів здійснюється в межах норм, установлених законодавством, забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (насамперед тих, що відселені із зони безумовного (обов'язкового) відселення), поліпшення житлових умов інвалідів, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, сімей з дітьми, що є інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи та потребують особливого догляду.
5. Завершення будівництва житла на умовах пайової участі та придбання житла на ринку за рахунок бюджетних коштів здійснюються відповідно до Закону України "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти" (1490-14) .
Вартість житла визначається за результатами проведення тендеру виходячи з найменшої ціни, що склалася в регіоні, але не вище визначеної Мінрегіонбудом опосередкованої вартості спорудження житла (для м. Києва - опосередкованої вартості спорудження житла, збільшеної у 2,5 раза; м. Севастополя, обласних центрів, міст Київської області та міст Автономної Республіки Крим - опосередкованої вартості спорудження житла, збільшеної у 2 рази).
Під час визначення загальної вартості придбаного житла враховуються витрати, пов'язані з переоформленням права власності та сплатою передбачених законодавством податків і зборів (обов'язкових платежів).
6. Витрати, пов'язані із самостійним придбанням (будівництвом, добудовою) житла, в тому числі у житлово-будівельному кооперативі, відшкодовуються розпорядниками громадянам з урахуванням його площі і в межах норм, установлених законодавством, відповідно до фактичних витрат, але не вище опосередкованої вартості спорудження житла, шляхом перерахування коштів на відкриті в банках рахунки громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, або на рахунки житлово-будівельних кооперативів на підставі довідки-характеристики бюро технічної інвентаризації, акта введення житла в експлуатацію, договору купівлі-продажу житла або договору про будівництво житла чи участь у житлово-будівельному кооперативі.
7. Розпорядники здійснюють видатки за рахунок бюджетних коштів на підставі відповідних документів (договори про будівництво житла, договір купівлі-продажу житла та (або) договір про надання послуг з купівлі-продажу житла, довідка про сплату внесків у житлово-будівельний кооператив) згідно з Порядком обслуговування державного бюджету за видатками (z0716-04) , затвердженим Державним казначейством.
8. Розпорядники здійснюють моніторинг рівня забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, за результатами якого МНС щокварталу подає до Мінфіну інформацію про використання бюджетних коштів і стан забезпечення житлом зазначених громадян у розрізі регіонів.
9. Складення і подання фінансової звітності про використання бюджетних коштів, а також контроль за їх цільовим та ефективним витрачанням здійснюється в установленому законодавством порядку.