Державна допомога інвалідам


У квітні 2008 року діти-інваліди та інваліди з дитинства отримають державну соціальну допомогу відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам" у підвищених розмірах.


Цим Законом передбачена державна соціальна допомога інвалідам з дитинства та на дітей-інвалідів, виплата якої проводиться органами праці та соціального захисту населення.

Інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, які мають одночасно право на державну соціальну допомогу відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства га дітям-інвалідам", на пенсію та на державну соціальну допомогу згідно із Законом України "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам", призначається за вибором інвалідів з дитинства (законних представників інвалідів з дитинства, визнаних недієздатними, та дітей-інвалідів) один із зазначених видів виплат.

При цьому, якщо інвалід з дитинства або дитина-інвалід має право на пенсію у зв'язку із втратою годувальника і державну соціальну допомогу відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам", ці виплати призначаються одночасно.

Третій рік поспіль цей вид допомоги виплачується у відсотковому відношенні до прожиткового мінімуму без застосування розрахункових розмірів.

Протягом 2008 року підвищення розмірів державної

соціальної допомоги здійснюється 4 рази: з 1 січня, з 1 квітня, з 1 липня, з 1 жовтня.

Чергове збільшення цих виплат відбудеться з 1 квітня 2008 року.

Відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України" з 1 квітня затверджені прожиткові мінімуми:

Таким чином, розмір державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, призначеної відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам", з 1 квітня 2008 року буде складати:

Виплата державної соціальної допомоги згідно із Законом України "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам" проводиться органами праці та соціального захисту населення за рахунок субвенції з державного бюджету.

Завдяки внесенню змін від 30 травня 2007 р. № 782 до постанови Кабінету Міністрів України від 4 березня 2002 р. № 256 змінилися строки подачі заявок та фактично нарахованих сум на виплату цієї державної соціальної допомоги фінансовим органам райдержадміністрацій та Державному казначейству. Це забезпечило своєчасне надходження коштів на виплату державної соціальної допомоги. Виплата державної соціальної допомоги проводиться за поточний місяць після 10 числа. Заборгованості з виплати державної соціальної допомога по Україні немає.

Міністерство праці та соціальної політики України тримає на постійному контролі питання своєчасності виплати цього виду допомоги, проводячи щотижневий моніторинг стану зазначеної виплати.

Сторінку підготувала Ірина ДИБА

Юридичний вісник України №13 (29 березня - 4 квітня 2008 року)