МІНІСТЕРСТВО ЗАКОРДОННИХ СПРАВ УКРАЇНИ
07.03.2008

ЗАЯВА

МЗС України щодо виходу РФ з Рішення РГД СНД від 19.01.96 "Про заходи у врегулюванні конфліктів в Абхазії, Грузії"

7 березня 2008 року Виконавчий комітет СНД поінформував держави - учасниці Співдружності про рішення Російської Федерації не вважати себе пов'язаною положеннями Рішення "Про заходи у врегулюванні конфліктів в Абхазії, Грузії" (997_c15) , підписаного 19 січня 1996 року главами десяти держав - учасниць СНД та підтвердженого Заявою Ради глав держав СНД від 19 вересня 2003 року.
МЗС України висловлює серйозну стурбованість фактом виходу РФ зі згаданого Рішення (997_c15) , яке, зокрема, зобов'язує не підтримувати сепаратистські режими, а також офіційні контакти з їх представниками.
Такий крок, безперечно, не сприятиме подальшому врегулюванню конфлікту в Абхазії, Грузія. Він спрямований на руйнування єдиного існуючого механізму забезпечення стабільності в регіоні, може стати причиною виникнення додаткових загроз. Цей крок також негативно позначиться на перспективах СНД, співпраці між її державами-учасницями, врегулюванні "заморожених" конфліктів на пострадянському просторі та європейському континенті в цілому.
МЗС України підтверджує відданість духу й букві згаданих Рішення (997_c15) та Заяви, підтримку суверенітету і територіальної цілісності Грузії.