У якому розмірі призначається пенсія у зв'язку з втратою обох батьків?

Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» № 1058 від 09.07.2003 р. передбачено, що пенсія у зв'язку з втратою годувальника одній ди-тині-сироті призначається у розмірі 50% розміру пенсії за віком кожного з батьків, а на двох та більше —100%, виходячи з розміру пенсії за віком кожного з батьків, яка обчислюється відповідно до цього закону, виходячи з розміру заробітної плати, стажу та індивідуальних коефіцієнтів зарплати та стажу батьків дитини-сироти, місцевим органом пенсійного фонду.

Дитині-сироті вказана пенсія виплачується до досягнення нею 23 років, незалежно від того, навчається вона чи ні.

Призначення пенсії у зв'язку з втратою годувальника здійснюється на підставі:

заяви про призначення пенсії;

паспортних даних, ідентифікаційного коду;

свідоцтва про смерть обох батьків;

документів про стаж померлих батьків;

документів про заробітну плату (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу поспіль до 1 липня 2000 року, незалежно від перерв, та за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року.

У разі якщо страховий стаж становить менший період, ніж зазначено вище, враховується заробітна плата (дохід) за фактичний страховий стаж.

При цьому за період роботи до 1 липня 2000 року подається довідка про заробітну плату (дохід), видана на підставі виплатних документів про заробітну плату, а за період з 1 липня 2000 року використовуються дані про заробітну плату (дохід) з системи персоніфікованого обліку пенсійного органу.

Дітям-сиротам за період перебування на повному державному утриманні пенсія у зв'язку з втратою годувальника виплачується в повному розмірі та перераховується на їхні особисті рахунки в банку.

Крім призначення пенсії у разі втрати годувальника, діти-сироти мають право на призначення органом праці та соціального захисту населення допомоги на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням. Допомога призначається у розмірі, що дорівнює різниці між прожитковим мінімумом для дитини відповідного віку та середньомісячним розміром одержуваної на дитину пенсії за попередні шість місяців.

З метою недопущення погіршення матеріального становища дітей-сиріт Кабінетом Міністрів України були прийняті постанови № 186 від 22.02.2006 р. «Про підвищення рівня пенсійного забезпечення осіб із числа дітей-сиріт» та № 78 від 31.01.2007 р. «Про продовження строку дії постанови Кабінету Міністрів України від 22 лютого 2006 р. № 186». Зазначеними постановами передбачено, що на кожну особу із числа дітей-сиріт віком старше 18 років, якій призначено пенсію у разі втрати годувальника, встановлюється доплата у розмірі до ЗО грн. Доплата встановлюється до ЗО грн., якщо розмір пенсії у разі втрати годувальника (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, пенсій за особливі заслуги перед Україною, сум індексації та інших доплат до пенсій, встановлених законодавством) у розрахунку на кожну таку дитину не досягає двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого на 2007 рік для осіб, які втратили працездатність: з 01.10.2007 р. —822 грн. Таким чином, після встановлення доплати розмір пенсійної виплати не повинен перевищувати зазначених розмірів.

При цьому постановою № 186 передбачено, що щомісячна державна адресна допомога до пенсії (дотація), яка виплачується згідно з постановою Кабінету Міністрів України №1215 від 18.09.2004 р. «Про підвищення рівня пенсійного забезпечення», встановлюється без урахування розміру цієї доплати (30 грн.).

Постановою Кабінету Міністрів України №1215 від 18.09.2004 р. передбачено, що у разі коли щомісячний розмір пенсійної виплати не досягає прожиткового мінімуму, встановленого на 2004 рік для осіб, які втратили працездатність (284 грн. 69 коп.), таким особам надається щомісячна державна адресна допомога до пенсії (дотація) у сумі, що не вистачає до зазначеного прожиткового мінімуму.

У зв'язку з цим до розміру пенсії 284 грн. 69 коп. повинна бути встановлена доплата у розмірі 30 грн. дитині-сироті віком старше 18 років. У разі якщо дитині-сироті менше 18 років, згадана доплата (30 грн.) не виплачується, а пенсія залишається на рівні 284 грн. 69 коп. (постанова № 1215).

Відповідно до «Порядку здійснення нагляду за додержанням вимог законодавства під час призначення (перерахунку) та виплати пенсій органами Пенсійного фонду України», затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України № 4 від 10.01.2007 р., на структурні підрозділи органів праці та соціального захисту населення покладені функції здійснення нагляду за додержанням вимог законодавства під час призначення (перерахунку) і виплати пенсій органами Пенсійного фонду України.

Нагляд за правильністю та своєчасністю призначення (перерахунку) пенсій здійснюється шляхом перевірок матеріалів пенсійних справ, щодо яких органами Пенсійного фонду України прийнято рішення про призначення (перерахунок) або відмову в призначенні (перерахунку) пенсій та відстрочку часу призначення пенсії відповідно до законів, згідно з якими органами Пенсійного фонду України призначаються (перераховуються) пенсії.

Перевірці підлягають особові рахунки та інші документи, за якими було здійснено виплату пенсії у місяцях, що передують місяцю, у якому здійснюються перевірки.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 14/2008