УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
Департамент бухобліку та розрахунків
Р О З'Я С Н Е Н Н Я
N 17003/1054-5899 від 07.12.95
м.Київ
Кримському республіканському,
обласним управлінням
Національного банку України
Комерційним банкам
( Роз'яснення втратило чинність на підставі Роз'яснення Нацбанку N 12-111/65-215 (v-215500-96) від 16.01.96 )

Щодо обліку акціонерних внесків

У зв'язку з запитами установ комерційних банків відносно обліку коштів, отриманих від реалізації акцій, роз'яснюємо.
Облік акціонерних внесків ведеться на рахунку N 010 "Статутний фонд", який відкривається на балансі головного банку (юридичної особи).
Кошти, отримані філією банку за реалізовані акції за їх номінальною вартістю, зараховуються на рахунок N 904 "Дебітори і кредитори за господарськими операціями банку" і перераховуються головному банку через рахунок N 890 "Розрахунки між установами одного банку поточного року (початкові)" для формування статутного фонду. Головний банк зараховує кошти за реалізовані філією акції (рахунок N 010) на основі отриманих від філії документів про початковий провід.
За умови належного контролю акціонерних внесків та своєчасного відображення отриманих коштів за реалізовані акції на рахунку N 010 вважаємо за можливе зарахування їх (на розсуд головного банку) філією на рахунок N 893 "Розрахунки між установами одного банку по перерахуванню кредитних ресурсів".
При цьому формування статутного фонду головним банком здійснюється на підставі пакету документів, отриманих по електронній пошті, в день оплати акцій (Дт рах.893, Кт рах.010).
Таким чином, на будь-яку дату кредитові залишки за рахунком N 893 філій повинні відповідати дебетовому залишку за цим рахунком головного банку.
Заступник Голови Правління
В.М.Кравець