Приватизація частинами


Декілька років тому я разом із сім'єю приватизував нашу квартиру. При цьому, я приватизував частину квартири, що була менше законодавчо встановленої норми приватизації на одну особу (загалом на одну особу припало 17 кв.м житлової площі). Зараз я виселився та отримав іншу квартиру, яку я бажаю приватизувати. Чи можу я здійснити, приватизацію квартири на недоприватизовані 4 кв.м житлової площі, а за надлишкову площу доплатити?


Відповідно до п. 5 ст. 5 Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" від (далі — Закон) кожний громадянин має право приватизувати займане ним житло безоплатно в межах номінальної вартості житлових чеків або з частковою доплатою.

Безоплатна передача житла здійснюється в розрахунку 21 кв.м загальної площі на кожного наймача та додатково 10 кв.м на сім'ю.

Тобто в межах норми, визначеної згаданим Законом, громадяни мають право скористатися правом приватизувати житло в повному обсязі один раї. Такс право може бути використано повністю і частинами.

Якщо сім'я, яка перебуває на черзі для поліпшення житлових умов, частково використала право приватизації державного житла і при наданні нового житла не здала органу, який поліпшує житлові умови, приватизовану квартиру, а одержала житло, якого не вистачало до норми, то така сім'я має право на приватизацію одержаного житла.

Таким чином, буде використано право приватизації громадянами в межах норми один раз.

Відповідно до п 3 ст. 5 Закону, якщо частка загальної площі, яка припадає на члена сім'ї, перевищує невикористану величину житлових чеків, то такі громадяни за надлишки загальної площі повинні сплатити грошима. Сума доплат за надлишки загальної площі згідно з п.3 ст.5 Закону визначається добутком розміру надлишкової загальної площі на вартість одного квадратного метра.

Таким чином, у межах норми, визначеної цим Законом, громадяни мають право скористатися правом приватизувати житло в повному обсязі один раї як повністю, так і частинах.

Сторінку підготувала Ірина ДИБА

Юридичний вісник України №15 (12-18 квітня 2008 року)